Főoldal Hírek Átólzéig A Bujdosó Pincészetnél már javában zajlik a szüret

A Bujdosó Pincészetnél már javában zajlik a szüret

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,291
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Bujdosó Pincészetnél már javában zajlik a szüret

 

A dél-balatoni Bujdosó Pincészetnél a tervek szerint október közepére fejezik be a szüretet.

Az ősz beköszöntével a Bujdosó család is elkezdte a szüreti munkálatokat. A pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, a hőséget és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szőlőszemeket.

Minden a terv szerint halad: az Irsai Olivért már leszedték, a héten pedig a Csomó alapanyaga, a sauvignon blanc, valamint a Mentőöv üdítő jellegét adó pinot noir és a Frissecco gyümölcsös ízéért felelős Királyleányka is sorra kerülnek. A Tramini esetében pedig már 17 fokos a must, ami Ferenc szerint nagyon jó előjel a töppedésre nézve is.

„A rozénak való szőlőt mindig korábban szüreteljük, mint azokat a fajtákat, amelyekből vörösborok készülnek, mert így megfelelő savtartalmú bort tudunk készíteni” – mondja Bujdosó Ferenc, a családi pincészet vezető borásza. A napokban feleségével, Beával és édesapjával, Feri papával bejárták a birtokot, hogy felmérhessék, milyen munkálatokra van szükség. „Apu termésbecslése eddig pontos” – konstatálja Ferenc, „így várhatóan október közepére nyugodt tempóban tudunk végezni a szürettel, amiben nagy segítségünkre lesz az új kombájnunk.” A munkát befejezve Bujdosóék a hagyományoknak megfelelően vendégül látják a szüretelésben segítőket. A szüretzáró programon természetesen a jó borok mellett Klári mama főztje a legnépszerűbb a vendégek körében.

Bujdosóék borszeretete és szakértelme generációról generációra száll, így talán nem véletlen, hogy a családból Ferenc két fia is ezt a pályát választotta. Bendegúz idén másodéves, a legkisebb Bujdosó Ferenc pedig elsőéves a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakán.

A Bujdosó Pincészet természetesen a szeptember 9-én kezdődő Budavári Borfesztiválon is képviselteti magát. A rendezvényen egyébként a Dél-Balaton borászai együttesen jelennek meg, közös területen helyezkednek majd el, ezzel is hangsúlyozva a régiós összefogást.

Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben(https://www.bujdoso.com/kategoria/blog/)hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról.

 

A  Pincészet

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort.  Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a tramini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay, Irsai Olivér és sauvignon blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a pinot noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…