Átólzéig A Bujdosó Pincészetnél már javában zajlik a szüret Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-09-08 9 perc átlagos olvasási idő 0 1,070 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Képünk illusztráció! A Bujdosó Pincészetnél már javában zajlik a szüret A dél-balatoni Bujdosó Pincészetnél a tervek szerint október közepére fejezik be a szüretet. Az ősz beköszöntével a Bujdosó család is elkezdte a szüreti munkálatokat. A pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, a hőséget és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szőlőszemeket. Minden a terv szerint halad: az Irsai Olivért már leszedték, a héten pedig a Csomó alapanyaga, a sauvignon blanc, valamint a Mentőöv üdítő jellegét adó pinot noir és a Frissecco gyümölcsös ízéért felelős Királyleányka is sorra kerülnek. A Tramini esetében pedig már 17 fokos a must, ami Ferenc szerint nagyon jó előjel a töppedésre nézve is. „A rozénak való szőlőt mindig korábban szüreteljük, mint azokat a fajtákat, amelyekből vörösborok készülnek, mert így megfelelő savtartalmú bort tudunk készíteni” – mondja Bujdosó Ferenc, a családi pincészet vezető borásza. A napokban feleségével, Beával és édesapjával, Feri papával bejárták a birtokot, hogy felmérhessék, milyen munkálatokra van szükség. „Apu termésbecslése eddig pontos” – konstatálja Ferenc, „így várhatóan október közepére nyugodt tempóban tudunk végezni a szürettel, amiben nagy segítségünkre lesz az új kombájnunk.” A munkát befejezve Bujdosóék a hagyományoknak megfelelően vendégül látják a szüretelésben segítőket. A szüretzáró programon természetesen a jó borok mellett Klári mama főztje a legnépszerűbb a vendégek körében. Bujdosóék borszeretete és szakértelme generációról generációra száll, így talán nem véletlen, hogy a családból Ferenc két fia is ezt a pályát választotta. Bendegúz idén másodéves, a legkisebb Bujdosó Ferenc pedig elsőéves a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakán. A Bujdosó Pincészet természetesen a szeptember 9-én kezdődő Budavári Borfesztiválon is képviselteti magát. A rendezvényen egyébként a Dél-Balaton borászai együttesen jelennek meg, közös területen helyezkednek majd el, ezzel is hangsúlyozva a régiós összefogást. Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben(https://www.bujdoso.com/kategoria/blog/)hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról. A Pincészet A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók. A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a tramini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay, Irsai Olivér és sauvignon blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a pinot noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Jelentősen csökkent a sertés ára Jelentősen csökkent az elmúlt hetekben az élősertés ára a koronavírus-járvány miatt – mondta Horváth …
A hackerek is kihasználják az otthoni munkavégzést Újra nőhet a kibertámadások száma, mert a koronavírus-járvány miatt ismét egyre többen dolgoznak otthonról, …