Főoldal Hírek Átólzéig 7 tény, amit rosszul tudsz a testedről

7 tény, amit rosszul tudsz a testedről

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,973
 ehaccp_topbanner3.jpg

7 tény, amit rosszul tudsz a testedről

Eddig azt hittétek, csupán az agyatok alig 10 százalékát használjátok? Nem mertek enni úszás előtt? Jó hírünk van! A városi legendáknak köszönhetően számos tévhit terjedt el az emberi testtel kapcsolatban is. Most tisztázunk hét dolgot, amit biztos, hogy rosszul tudtatok a saját testetekről:

Az alkohol pusztítja az agysejteket

Az elpusztult agysejtek nem nőnek vissza! – gondolom benneteket is figyelmeztettek már így az alkohol veszélyeire. S habár az alkoholnak számtalan kellemetlen hatása és mellékhatása van, az agysejtek pusztulása nem tartozik ezek közé. Ehhez legalább annyit kellene innotok, hogy kómába essetek. Ráadásul az is tévedés, hogy nem nőnek új agysejtjeink. Bebizonyították ugyanis, hogy születésünk után is alakulnak ki neutronok az agyunk területén.

 

Csak 5 érzékünk van

Látás, hallást, szaglást, ízlést és tapintást – az ember öt érzéke, amit mindannyian fel tudtok sorolni. Nem igaz viszont, hogy csak ez az öt érzékünk van, ennél jóval több érzékkel rendelkezünk: van időérzékünk, egyensúlyérzékünk, gyorsulásérzékünk, fájdalomérzékünk, hőérzékünk, éhség- és szomjúságérzékünk, teltségérzékünk, nyomásérzékünk, valamint vizelési- és székletelési érzékünk is, sőt képesek vagyunk még a vér szén-dioxid szintjét is érzékelni.

A nyelv egyes területein csak bizonyos ízeket érzünk

Az igaz, hogy vannak a nyelven olyan területek, amik egy-egy íz számára kiemelten érzékeny zónák. Ám valójában minden íz érzékelhető a nyelv minden részén. Ha például sós ujjatokat a nyelvetek hegyéhez érintitek – ami köztudottan az “édes ízeké” – akkor is érezni fogjátok a sós ízt. Ugyanígy a nyelv bármely részéhez érve, mindegyik ízt érezni fogjátok.

Csak az agyunk 10 százalékát használjuk

A tévhit, miszerint az agyunk kapacitásának mindössze tizedét vesszük igénybe, azt sugallja, hogy a használatlan területek kiaknázásával fejleszthető az emberi intelligencia. Nem igaz azonban, hogy agyunk legnagyobb részét nem használjuk, sőt a valóság az, hogy minden egyes részének ismert feladata van. A népszerű tévhitet Einsteinnek szokták tulajdonítani, valójában azonban William James pszichológustól eredhet. Azonban ő is csak képletesen beszélt a rejtett szellemi képességek kihasználásáról, és a százalékos értéket is később adták hozzá.

Az úszás előtti evés izomgörcsöt okoz

Ezentúl nyugodtan ehettek, mielőtt úszni vagy pancsolni mentek. Nem növeli ugyanis az izomgörcs esélyét, ha teli hassal merültök el a medencében. Épp ezért, hacsak nem teli szájjal ugrotok a vízbe, a fulladás veszélye sem áll fent. Ugyanakkor alkoholt ne igyatok, mert a szeszes ital fogyasztás és a görcs kialakulása közt bizony van összefüggés.

A borotválkozás erősíti a szőrt

Benneteket is riogattak már azzal, hogy ne borotválkozzatok, mert az csak megerősíti a szőrt? Nos, ez sem igaz. Egyáltalán nem lesz erősebb, csak ti érzitek úgy, hiszen a hosszabb, elvékonyodó végű, hajlékony szőrszálaknál keményebbnek tűnnek, és jobban is szúrnak borostaméretű szőrszálak. A tévhit onnan is eredhet, hogy legtöbben a kamaszkor elején kezdünk borotválkozni, amikor még puhábbak a szőrszálaink, az erősebb szőrzet megjelenése azonban a felnőtté válás velejárója, és nem a borotva hatása.

A hajvágástól dúsabb lesz a haj

Hajat is azért vágattok, hogy dúsabb legyen? Amiatt felesleges. A hajvágás – ahogy a szőrnél is – csak az elvékonyodott végektől szabadít meg, a haj tömegén viszont nem változtat. Meghatározott számú szőrtüszővel és hajhagymával születünk, így azok számát nem befolyásolja az, hogy a már kinőtt hajatokat hányszor és mennyire vágatjátok le.

szeretlekmagyarorszag.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…