Főoldal Hírek Átólzéig 20-féle sütőmargarint tesztelt a Nébih

20-féle sütőmargarint tesztelt a Nébih

6 perc átlagos olvasási idő
0
840
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program idei záró tesztjén az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportját, a sütő- és főzőmargarinokat helyezte a célkeresztbe.

A szakemberek 20 termék komplex ellenőrzését végezték el, mely során ezúttal is számos laboratóriumi paramétert mértek, ahogyan a termékek jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. A teszt jóvoltából bebizonyosodott, hogy a sütőmargarinok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, 9 termék jelölése viszont kívánnivalót hagy maga után.

A Nébih laboratóriumaiban megvizsgálták mindegyik margarin zsírtartalmát, valamint a bennük található A és D vitaminok mennyiségét. Egyes termékeknél a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét, a tartósítószer és az erukasav-tartalmat, a nehézfémek közül pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne a szervezet számára.

Egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amit a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amit a termék valójában nem tartalmazott.

Akadtak hiányosságok a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság 7 esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint 2 esetben – a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt – élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a felügyelők. A bírságok és az eljárási költségek várható összege körülbelül 340.000 Ft. A Nébih a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70 százalék zsírtartalmú margarin állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalék zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán. https://szupermenta.hu/margarin-mania/

NÉBIH/OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…