Átólzéig 10 milliárdot hoznak a konyhára a gyógynövények Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-12-29 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,114 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 10 milliárdot hoznak a konyhára a gyógynövények A Magyarországon felhasznált gyógynövényeknek mintegy 70 százaléka még mindig a vadon termő növények begyűjtéséből származik; a 110-120 gyógynövényfajból a legfontosabb mintegy 70-80 fajt gyűjtik be rendszeresen természetes élőhelyekről – mondta a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke. Czirbus Zoltán beszámolt arról, hogy Magyarországon mintegy 5000 ember foglalkozik gyógynövénygyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy 20-25 cég. Utóbbiak további mintegy 1500-2000 embernek adnak munkát az elsődleges feldolgozásban. A vadon termő, gyűjthető gyógynövényfajok spektruma széles. A legfontosabb vadon termő gyógynövények gyűjtési területe gyakran egybeesik az elmaradott régiók, kistérségek területével. Magyarországon évente átlagosan mintegy 15-20 ezer tonnányi gyógynövény-szárazdrogot állítanak elő. A szakemberek a legtöbb hatóanyagot tartalmazó növényrészt nevezik drognak, amely elsődlegesen feldolgozáson, többnyire szárításon, esetleg hámozáson, tisztításon aprításon esett át. A termelők és a gyűjtők által éves szinten előállított nyers, feldolgozatlan gyógynövény-alapanyag a szárított mennyiség többszörösét teszi ki. Magyarországon a gyógy- és aromanövények termesztő területe mintegy 18-21 ezer hektár. Legfontosabb klasszikus termesztett gyógynövényeink az édeskömény, a citromfű, a máriatövis, a kapor, az ánizs, a kamilla, a fűszerkömény, a borsikafű, a cickafark, borsmenta valamint a levendula. Ezeket a fajokat mintegy 4 ezer hektáron termesztik. További a mai napig jelentős, bár folyamatosan változó területű termesztett növény a héj nélküli tök, a mák és a mustár. A gyógynövénygyűjtés és termesztés becsült termelési értéke éves szinten 10 milliárd forint. A gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán mintegy 50-100 vállalkozás működik Magyarországon. A gyógynövényteák és más gyógynövény-alapanyagú termékek funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők összforgalma mintegy 40-50 milliárd forintra tehető évente Magyarországon. Jelenleg összességében mintegy 20-25 ezer ember vesz részt az országban rész- és teljes foglalkoztatásban az ágazat tevékenységében. MTI/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Indiana Jones a Diósgyőri várban Ki ne szeretne az ifjú Indiana Jones helyébe lépni, és kincseket keresni egy középkori …
Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség (MTI) – Öt kategóriában ítélték oda a …