Főoldal Hírek Kultúra Vince-napi vesszővágás: kiválónak ígérkezik az idei szőlőtermés

Vince-napi vesszővágás: kiválónak ígérkezik az idei szőlőtermés

5 perc átlagos olvasási idő
0
921
 ehaccp_topbanner3.jpg

Többek között Balatonfüredről, Szabadkáról és Esztergomból is érkeztek borrendek a hagyományos ópusztaszeri Vince-napi vesszővágásra. A rendezvény fő momentuma, a vesszővágás és a jóslás volt, amely az idei évben bőséges termést ígér.

A rendezvény kezdetén Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője, Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a több, mint húsz megjelent borrend tagjait és a rendvényre látogatókat.

Fotó: ÓNTE

A Vince-napi vesszővágás egyik fő célja, a hagyományok életben tartása. A borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. Ópusztaszeren a „vincevessző” levágásával történik az őszre várható termés jóslása. A skanzenben található Szegedi tanyán Kalmár István mórahalmi hegybíró három vesszőt metszett le a szőlőről. A vesszőket megvizsgálva elmondta, hogy azok nagyon szépen beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. A rajta található rügyek is szépek, nem keletkezett kár bennük. Mindez arra utal, hogy idén nem lesz oka panaszra a boros gazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. „Még okozhat meglepetést a tél, de kérjük Szent Vincét, vigyázzon ránk és óvja a fagyoktól a szőlőket!” – zárta gondolatait a hegybíró. Hagyományok szerint ilyenkor a vesszőket beviszik a házba, ahol vízben áztatják, majd figyelik a további fejlődésüket. Reményeik szerint pár hét elteltével a rügyek kihajtanak, amely megerősíti a Vince-napi jóslat beteljesedését.

A rendezvény folytatásaként az Árpád-emlékmű előtt játékos próbatételeket követően felavatták a Szent Vince Borrend új tagját, Csapó Editet. Majd átadták a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Életműdíját Fülöp Mihálynak, a Szent Vince Borrend alapító nagymesterének. A rendezvény az újbor kóstolásával zárult, de idén a Karcagi Birkafőzők Egyesülete jóvoltából, karcagi birkapörköltet is fogyaszthattak a jelenlévők.

OPH/ÓNTE Nonprofit Kft. Kép: ÓNTE
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…