Kultúra Vince-napi vesszővágás: kiválónak ígérkezik az idei szőlőtermés Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-01-13 5 perc átlagos olvasási idő 0 624 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Többek között Balatonfüredről, Szabadkáról és Esztergomból is érkeztek borrendek a hagyományos ópusztaszeri Vince-napi vesszővágásra. A rendezvény fő momentuma, a vesszővágás és a jóslás volt, amely az idei évben bőséges termést ígér. A rendezvény kezdetén Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője, Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a több, mint húsz megjelent borrend tagjait és a rendvényre látogatókat. Fotó: ÓNTE A Vince-napi vesszővágás egyik fő célja, a hagyományok életben tartása. A borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. Ópusztaszeren a „vincevessző” levágásával történik az őszre várható termés jóslása. A skanzenben található Szegedi tanyán Kalmár István mórahalmi hegybíró három vesszőt metszett le a szőlőről. A vesszőket megvizsgálva elmondta, hogy azok nagyon szépen beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. A rajta található rügyek is szépek, nem keletkezett kár bennük. Mindez arra utal, hogy idén nem lesz oka panaszra a boros gazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. „Még okozhat meglepetést a tél, de kérjük Szent Vincét, vigyázzon ránk és óvja a fagyoktól a szőlőket!” – zárta gondolatait a hegybíró. Hagyományok szerint ilyenkor a vesszőket beviszik a házba, ahol vízben áztatják, majd figyelik a további fejlődésüket. Reményeik szerint pár hét elteltével a rügyek kihajtanak, amely megerősíti a Vince-napi jóslat beteljesedését. A rendezvény folytatásaként az Árpád-emlékmű előtt játékos próbatételeket követően felavatták a Szent Vince Borrend új tagját, Csapó Editet. Majd átadták a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Életműdíját Fülöp Mihálynak, a Szent Vince Borrend alapító nagymesterének. A rendezvény az újbor kóstolásával zárult, de idén a Karcagi Birkafőzők Egyesülete jóvoltából, karcagi birkapörköltet is fogyaszthattak a jelenlévők. OPH/ÓNTE Nonprofit Kft. Kép: ÓNTE Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek ITM: már 90 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást Elemzők: a korlátozások megszűnése után gyorsan élénkülhet a turizmus Töredékére esett a Ciprusra látogató turisták száma tavaly
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Horvátország és Szlovénia megpróbálja megmenteni a nyári turisztikai szezont Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Ljubljana, 2020. május 5., kedd (MTI) Horvátország és …
TOP 100 MAGYAR BOR 2018 – A legnépszerűbb borok hiteles listája Idén új koncepcióval jelentkezik a TOP 100 magyar bor: a több mint tíz éve …