Főoldal Hírek Kultúra Világhírnévre tör a magyar nyelv

Világhírnévre tör a magyar nyelv

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,200
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hiánypótló, angol nyelvű könyvsorozat jelent meg a magyar nyelvről. Kenesei István akadémikus beszélt a részletekről az InfoRádió “Szigma – a holnap világa” című magazinműsorában.

 

Az indoeurópai nyelvekről – angol, francia, holland, svéd, orosz – már számos publikáció megjelent. Ezeket sokan beszélik, és olyan gazdag országokban, hogy vaskos tankönyveket publikáljanak róluk, azonban ezekben az esetekben egy típusú nyelvcsaládról van szó – mondta Kenesei István.

 

Véleménye szerint a magyar nyelv azért lehet érdekes a kutatók számára, mert azok közé tartozik, amelyeket az elmúlt 50-60 évben viszonylag részletesen leírtak elméleti szinten, így készen áll arra, hogy a világ elé kerüljön.

 

A nemzetközi szinten eddig kevéssé tanulmányozott nyelvek közé tartozik még egyebek között a baszk, a kínai, a japán, az arab, de – mint a professzor fogalmazott -, ezeknek a baszk kivételével jelentős népessége és nyelvésztársadalma van.

 

Forrás: pixabay.com

 

A kutatás eredményeképpen több ezer oldalnyi nyelvtani leírás készült el, minden korábbit meghaladó mélységben, alapossággal és részletességgel. A kutatásoknak köszönhetően mára sokkal többet tudunk a magyar nyelvről – mondta az akadémikus. A sorozatban újdonság, hogy azokat a nyelvi jelenségeket is taglalja, amelyek korábban kimaradtak a vizsgálatokból, ilyen például az osztályozó főnevek rendszerezése.

 

Kenesei István a példák közé sorolta a darab, cső, szál szavakat, ezeket soha nem írták le rendszeresen a magyarban. Ez a kutatás azt is lehetővé tette, hogy megadják ezek listáját és viselkedését. Ilyen osztályozó főnév még a kötet, az ív, a rúd szavak. Példaként említette, hogy magyarul mindenki tudja, mi a különbség ezeknek a használatában.

 

A könyv megírásához kapcsolódó, 2012 és 2016 között megvalósult kutatásban 8 témacsoportban összesen ötven szakember dolgozott. A projektben öt hazai egyetem – a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem –, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársai működtek közre.

 

 

OPH/infostart/inforadio.hu Kép: Reuters
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…