Főoldal Hírek Átólzéig Vadgazdálkodás: Csökkenteni kell a nagyvadállományt

Vadgazdálkodás: Csökkenteni kell a nagyvadállományt

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,056
 ehaccp_topbanner3.jpg

Vadgazdálkodás: Csökkenteni kell a nagyvadállományt
 

   Az ország nagyvadállományát csökkenteni kell, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja az évi 2 milliárd forintot – hangzott el a II. Országos vadgazdálkodási és vadkár konferencián Siófokon pénteken.

    Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő vadászati törvény módosításának fontos eleme lesz a vadkár elleni védekezés, illetve annak kezelése.

    Kifejtette, Magyarország évtizedek óta vadászati nagyhatalomnak számít a természeti adottságai és a jól szervezett szolgáltatásainak köszönhetően.
    A hobbi és hivatásos vadászok száma mintegy 60 ezerre tehető, a vadászati ágazat éves árbevétele közel 20 milliárd forint.

    Az országban mintegy 140 vadászatra jogosult gazdálkodik átlagosan 6,5 ezer hektáros vadászterületen, akik 3300 hivatásos vadászt alkalmaznak. A területek többségén a földtulajdonosok haszonbérbe adják a vadászati jogukat, egynegyedén pedig maguk vadásznak.

    Az elnöke elmondta, a vadállomány nemzeti kincs, de ez a természeti erőforrás csak szakszerű gazdálkodással őrizhető meg. Hozzátette, az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett a vadkár mértéke, és a vaddal való gépjármű-ütközések száma is. Komoly problémát jelent a vaddisznók számának robbanásszerű emelkedése. A növekvő feszültség kezelésére a szaktárca szakembereket bízott meg az állatállomány csökkentésével kapcsolatos javaslat kidolgozására – fejtette ki.

    Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium erdészeti és vadgazdálkodási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a vadászoknak az egymás mellett élés jegyében igazodnia kell a csaknem 3 millió föld és erdőgazdálkodó érdekeihez, valamint ahhoz, hogy a közutakon közel 3 millió gépjármű közlekedik. Hangsúlyozta, a vadgazdálkodás legfontosabb feladata a vadállomány környezettel való összhangjának megteremtése, ami csak jogilag és gazdaságilag szabályozott vadászati tevékenységgel érhető el.

    A nagyvadgazdálkodás feladata az állatok egyedsűrűségének csökkentése olyan szintre, ami a lakossági és gazdálkodási konfliktusokat minimalizálja, egyfajta egyensúlyi helyzetre törekedve. A vadkárok megelőzéséért és csökkentéséért a legtöbbet a vadászok tehetnek – mondta a szakember.

    Csányi Sándor a Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója a vadállomány alakulásáról szólva arról tájékoztatta a konferencia hallgatóságát, hogy míg a 60-as években 21,5 ezer nagyvadat ejtettek el az országban évente, az elmúlt években már majdnem 300 ezret.
    A vadkár éves mértéke a sokszorosára nőtt, az elmúlt években 2,1-2,5 milliárd forint körül mozgott. A szakember szerint a jövő útja a nagyvadállomány csökkentése és nem csak a lelövések számának növelésével, hanem egyebek között a nőivarú egyedek alaptalan védelmének megszüntetésével.

    Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy vadgazdálkodás szempontjából “történelmi pillanatnak számít a jelenlegi”, amikor három szakmai alaptörvény – a vadászati, az erdő- és a természetvédelmi törvény – módosítása is hamarosan a parlament elé kerül. Itt a lehetőség, hogy mind a mezőgazdasági vadkár, mind pedig a vad által okozott egyéb kár kezelésének jogi szabályozása korrektebbé váljon – fogalmazott.

    A vadkárbecslésben és rendezésében “áldatlan állapotok uralkodnak” – hangzott el a konferencián többször is. A vadászkamara szakértőket bízott meg a vadkár-protokollok kidolgozásával és tisztázandónak tartja azt is, ki lehet vadkárszakértő.

 

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…