Főoldal Hírek Átólzéig Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

11 perc átlagos olvasási idő
0
295
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bacon a fürdőben, a hálóban és a gyógyszeres szekrényben?

Nincs is jobb a grillpartikon a baconbe tekert zöldségeknél, ugye? Vagy egy kiadós rántottás, baconös reggelinél. Akármivel is párosítjuk, a bacon egy megunhatatlan étel. És hogy vajon miért is van ez így? Bármilyen meglepő is, erre létezik tudományos válasz.

Egymást érik a gasztroforradalmak, jól ismert ételek újabb és újabb elkészítési és tálalási formáit találják ki, de van néhány alapanyag, amiről úgy látjuk, sosem fog kimenni a divatból. Ilyen finomság például a bacon is, amit ehetünk reggel, délben és este is, sósan és édesen is. Hogy miért is annyira megunhatatlan kedvencünk a bacon? Ennek próbáltunk utánajárni.

Már az ókorban is…

Bármennyire is elcsépelt kezdés, de a baconre tényleg igaz: már az ókorban is létezett, méghozzá a kínaiak fogyasztották elsőként ilyen formában a disznó húsát, időszámításunk előtt 1500-tól. Aztán a népszerűsége hol nőtt, hol csökkent, modernkori szárnyalásának a Hardee’s nevű amerikai étteremlánc adott egy óriási löketet, amikor 1992-ben kitalálták a baconös sajtburgerüket. Az utóbbi években átlagosan 2 milliárd tonna bacont gyártanak csak az USA-ban, a Daily Mail cikke szerint az amerikaiak baconimádata annyira erős, hogy egy közvéleménykutatásban megszólaltatottak 43% inkább a bacont választaná a szex helyett.

De hogy miért imádjuk?

Amikor a bacont ráhelyezed a forró serpenyőre, és a benne lévő zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, létrejön a Maillard-reakció, mely kémiai változás következményeként a hús és a szalonna megpirul. És hogy ez mivel jár a gyakorlatban?

“Körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenálhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tőle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. A hatás annyira erős, hogy az sem számít, a sertés melyik részéből készült a szalonna” – mondta Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása.

Ha már bacont eszünk, az sem mindegy, hogyan készítjük el. A Gierlinger termékek képviselője is szívesen használja II. Erzsébet sztárszakácsának a baconkészítésre vonatkozó trükkjét. Jeff Baker szerint a bacont nem langyos vagy kicsit meleg, hanem a tűzforró serpenyőbe érdemes tenni, hogy minél hamarabb megpiruljon és karamellizálódjon. Baker állítja, így sokkal ropogósabb lesz a végeredmény és ízeiben is teltebb lesz. És még egy apró trükk: ha kis adag természetes zsíron sütjük, végképp ellenálhatatlan lesz az íze.

Van még néhány jó tulajdonsága

Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van. Például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bőr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is. Sajnos azonban egy igazán kalóriadús húsféléről van szó, 10 dekájában 550 kalória rejlik. De hogy valami jó hírrel zárjuk a bekezdést: a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír.

A baconőrületnek nincs határa

Tényleg nincs! Amerikában baconrajongó csoportok is léteznek, sőt az üzletekben találni bacon ízű fogpiszkálót, illatosítót és sört is. A koronavírus első hulláma környékén a baconillatú szájmaszkok és kézfertőtlenítők is nagyot futottak, de van az a pont, ahol a rajongásnak a józan ész sem kiállthat megálljt. A konyhán jóval túlmutatva adózhatunk bacon iránti elkötelezettségünknek baconös szappannal vagy habfürdővel a fürdőben, zselés vagy gumialapú termékekkel a hálóban de az a pont ahol szerkesztőségünk se bírta tovább nevetés nélül a baconös ragtapasz volt!

Magyarországon a bacon tekintetében többnyire maradunk az étkezőasztal és a hűtő környékén, de így sem kötjük túlságosan gúzsba a kreativitásunkat. A bacon számtalan receptben, szinte minden alkalomra felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak. Éppen ezért cikkünk végére már csak egy hasznos tudnivalót tartogatunk, méghozzá azt, hogy honnan lehet a legjobb minőségű, cukor- és tartósítószermentes bacont beszerezni. A Gierlinger kínálatában olyan prémium minőségű kockázott és szeletelt baconöket találsz, melyekkel a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…