Főoldal Hírek Életmód 57 évesen mennénk nyugdíjba

57 évesen mennénk nyugdíjba

13 perc átlagos olvasási idő
0
328
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kiderült, mitől lesz vonzó egy nyugdíjcélú megtakarítás

Egy friss országos kutatás szerint a magyarok jóval – átlagosan 9 évvel – korábban szeretnének nyugdíjba vonulni, mint amit valószínűnek tartanak jelenlegi tudásuk szerint. A felnőtt lakosság ugyanis arra számít, hogy majd 66 éves korában kezdheti meg megérdemelt pihenését, miközben az álom nyugdíjkorhatárt 57 éves korukra tennék. Ám a munkától nem csak a törvényi előírások miatt nem válhatunk meg hamarabb.

A Groupama Biztosító megbízásából 1000 fő megkérdezésével készült kutatásból kiderült, hogy bőséges vagy legalább kényelmes életre a 18-65 év közöttiek csupán 13%-a számít, míg közel 60% azt gondolja, hogy igényeihez képes szűkösen, vagy egyáltalán nem lesz elegendő a jövedelme nyugdíjas éveiben. Mindeközben a nyugdíjas élet tervei között nem szerepelnek hatalmas kiadásokat jelentő tételek, a bakancslistás külföldi utazások például nem kerültek be a legfontosabb célok közé. A család támogatása, az unokákkal együtt töltött idő, belföldi utazás, egészséges táplálkozás a legfontosabbak, melyekre költeni szeretnénk nyugdíjas korunkban.

A válaszokból az is kiderült, hogy az emberek várakozása szerint az állami nyugdíj összege a nyugdíj előtti jövedelmük alig több, mint felét (53%) fogja kitenni. Nem véletlen, hogy nagyon sokan számolnak azzal, hogy ezt valahogy kiegészítsék majd.

Akik elkezdték, 34 évesen tették

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a nyugdíj melletti munkavállalás. Erre minden negyedik honfitársunk készül, mely némi ellentmondást is rejt magában, hiszen miközben szeretnének mielőbb inaktív státuszba kerülni, még éveket, esetleg évtizedet terveznek dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után.

Mások nyugdíjcélú megtakarításaik, illetve egyéb felhalmozásaik gyümölcsét szeretnék majd élvezni: a magyarok 21 százaléka nyugdíjcélú, míg 19 százalékuk egyéb megtakarításból tervezi kiegészíteni állami nyugdíját.

A felmérés alapján minden negyedik aktív felnőtt rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és ezt a takarékosságot átlagosan 34 éves korukban kezdték el. Egyébként az általános vélemény, hogy a harmincas éveinkig mindenképpen el kell kezdeni valamilyen nyugdíj előtakarékoskodást.

A rugalmasság kulcskérdés

A kutatásban résztvevők beszéltek arról is, hogy náluk mi volt az az impulzus, ami miatt belevágtak a nyugdíjcélú megtakarításba. Jellemzően inkább az anyagi bizonytalanság motiválta a takarékoskodás megkezdését, első helyeken említették például, hogy megtapasztalták a saját környezetükben, hogy milyen kevés az állami nyugdíj, vagy hogy nem szeretnék majd gyermekeiket terhelni idős korukban, de dobogós helyen végzett az az indok is, mely alapján nem a csodára várnak, azaz nem számítanak arra, hogy egy váratlan esemény oldaná meg a nyugdíjas éveik problémáit.

A megkérdezettek negyede lehetségesnek tartja, minden tizedik válaszadó pedig azt nyilatkozta, hogy várhatóan bele is vág a közeljövőben egy nyugdíjmegtakarításba. Még többen vannak azonban azok, akiket valamilyen vonzó ajánlat gondolkoztatna el.  A többség (a válaszadók 58 százaléka) számára az lenne a legfontosabb, hogy kisebb összegekkel is elkezdhető legyen a takarékoskodás. Emellett a szokásos befektetésekhez képest kedvezőbb hozam is kiemelt szempont, és ugyancsak nagy arányban (57 százalékban) gondolkoztatná el a válaszadókat egy olyan lehetőség, ahol nem kellene minden hónapban fixen befizetni ugyanazt az összeget, lenne kellő rugalmasság a nyugdíjmegtakarításban.

Új generációs megtakarítások

A tapasztalatok szerint sokan nem találják meg azt a megtakarítási lehetőséget, mely a változó élethelyzetekhez igazodva tud segíteni a hosszú távú célok eléréséhez. Egy nyugdíjbiztosítás például több évtizeden keresztül is elkíséri az ügyfeleket, s nem elvárható, hogy eközben mindig azonos feltételek mellett tudják megtakarításaikat gyarapítani.

„Ezért is helyeztük új alapokra termékfejlesztésünket, s tettünk meg a piacon sok tekintetben újnak számító lépéseket. Radikálisan újragondolt élet- és nyugdíjbiztosításunkkal olyan ügyféligényekre is reagálni akartunk, melyekre eddig mások nem nyújtottak megoldást. A kutatás is igazolta tapasztalatainkat, mely szerint a rugalmasság alapvető igénye az ügyfeleknek, mi pedig olyan konstrukcióval lépünk most a piacra, mely a lehető legnagyobb szabadságot nyújtja az ügyfeleknek, legyen szó akár a befizetések nagyságának változtatásáról, a költségek alacsonyan tartásáról, vagy a megtakarításokhoz való hozzáférésről” – emelte ki Bertrand Woirhaye a Groupama Biztosító vezérigazgatója, majd hozzátette: „A mi feladatunk, hogy önbizalmat adjunk ügyfeleinknek, olyan eszközzel segítsük őket, amivel magabiztosan tudnak tervezni. Fontos, hogy céljaik megvalósításában is fair partnerként segítsük és támogassuk ügyfeleinket, együtt építkezzünk velük.”

A Groupama Biztosító NEXT Élet- és nyugdíjbiztosításai szerződéskötési költség nélkül elindíthatóak. A befizetések nagysága és egyéb jellemzői is rugalmasan módosítóak. A biztosítási szerződés akkor sem szűnik meg, ha az ügyfél egy ideig nem tudná fizetni a biztosítási díjat, ráadásul a biztosítási védelem ebben az időszakban is élő marad. Az életbiztosítási megtakarítások bármikor rendelkezésre állnak – a Groupama Biztosító nem számol fel költséget pénzkivonáskor. A megtakarítási célok védelmére opcionális kiegészítő szolgáltatások állnak rendelkezésre, a befektetésekhez pedig a Groupama Biztosító díjnyertes eszközalapjai is választhatóak.

A felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 2021. októberében készítette. Az 1000 fős válaszadói minta reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

  • Ön hogyan kezdené nyugdíjas éveit?

    A nyugdíj előtt álló magyarok negyede számít arra, hogy egyáltalán nem fog nyugdíjat kapni…
  • Egyre kevésbé számítunk boldog nyugdíjas évekre

    A magyarok 22 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjasként a jelenleginél kevesebb ideje mar…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…