Főoldal Hírek Életmód 57 évesen mennénk nyugdíjba

57 évesen mennénk nyugdíjba

13 perc átlagos olvasási idő
0
316
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kiderült, mitől lesz vonzó egy nyugdíjcélú megtakarítás

Egy friss országos kutatás szerint a magyarok jóval – átlagosan 9 évvel – korábban szeretnének nyugdíjba vonulni, mint amit valószínűnek tartanak jelenlegi tudásuk szerint. A felnőtt lakosság ugyanis arra számít, hogy majd 66 éves korában kezdheti meg megérdemelt pihenését, miközben az álom nyugdíjkorhatárt 57 éves korukra tennék. Ám a munkától nem csak a törvényi előírások miatt nem válhatunk meg hamarabb.

A Groupama Biztosító megbízásából 1000 fő megkérdezésével készült kutatásból kiderült, hogy bőséges vagy legalább kényelmes életre a 18-65 év közöttiek csupán 13%-a számít, míg közel 60% azt gondolja, hogy igényeihez képes szűkösen, vagy egyáltalán nem lesz elegendő a jövedelme nyugdíjas éveiben. Mindeközben a nyugdíjas élet tervei között nem szerepelnek hatalmas kiadásokat jelentő tételek, a bakancslistás külföldi utazások például nem kerültek be a legfontosabb célok közé. A család támogatása, az unokákkal együtt töltött idő, belföldi utazás, egészséges táplálkozás a legfontosabbak, melyekre költeni szeretnénk nyugdíjas korunkban.

A válaszokból az is kiderült, hogy az emberek várakozása szerint az állami nyugdíj összege a nyugdíj előtti jövedelmük alig több, mint felét (53%) fogja kitenni. Nem véletlen, hogy nagyon sokan számolnak azzal, hogy ezt valahogy kiegészítsék majd.

Akik elkezdték, 34 évesen tették

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a nyugdíj melletti munkavállalás. Erre minden negyedik honfitársunk készül, mely némi ellentmondást is rejt magában, hiszen miközben szeretnének mielőbb inaktív státuszba kerülni, még éveket, esetleg évtizedet terveznek dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után.

Mások nyugdíjcélú megtakarításaik, illetve egyéb felhalmozásaik gyümölcsét szeretnék majd élvezni: a magyarok 21 százaléka nyugdíjcélú, míg 19 százalékuk egyéb megtakarításból tervezi kiegészíteni állami nyugdíját.

A felmérés alapján minden negyedik aktív felnőtt rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és ezt a takarékosságot átlagosan 34 éves korukban kezdték el. Egyébként az általános vélemény, hogy a harmincas éveinkig mindenképpen el kell kezdeni valamilyen nyugdíj előtakarékoskodást.

A rugalmasság kulcskérdés

A kutatásban résztvevők beszéltek arról is, hogy náluk mi volt az az impulzus, ami miatt belevágtak a nyugdíjcélú megtakarításba. Jellemzően inkább az anyagi bizonytalanság motiválta a takarékoskodás megkezdését, első helyeken említették például, hogy megtapasztalták a saját környezetükben, hogy milyen kevés az állami nyugdíj, vagy hogy nem szeretnék majd gyermekeiket terhelni idős korukban, de dobogós helyen végzett az az indok is, mely alapján nem a csodára várnak, azaz nem számítanak arra, hogy egy váratlan esemény oldaná meg a nyugdíjas éveik problémáit.

A megkérdezettek negyede lehetségesnek tartja, minden tizedik válaszadó pedig azt nyilatkozta, hogy várhatóan bele is vág a közeljövőben egy nyugdíjmegtakarításba. Még többen vannak azonban azok, akiket valamilyen vonzó ajánlat gondolkoztatna el.  A többség (a válaszadók 58 százaléka) számára az lenne a legfontosabb, hogy kisebb összegekkel is elkezdhető legyen a takarékoskodás. Emellett a szokásos befektetésekhez képest kedvezőbb hozam is kiemelt szempont, és ugyancsak nagy arányban (57 százalékban) gondolkoztatná el a válaszadókat egy olyan lehetőség, ahol nem kellene minden hónapban fixen befizetni ugyanazt az összeget, lenne kellő rugalmasság a nyugdíjmegtakarításban.

Új generációs megtakarítások

A tapasztalatok szerint sokan nem találják meg azt a megtakarítási lehetőséget, mely a változó élethelyzetekhez igazodva tud segíteni a hosszú távú célok eléréséhez. Egy nyugdíjbiztosítás például több évtizeden keresztül is elkíséri az ügyfeleket, s nem elvárható, hogy eközben mindig azonos feltételek mellett tudják megtakarításaikat gyarapítani.

„Ezért is helyeztük új alapokra termékfejlesztésünket, s tettünk meg a piacon sok tekintetben újnak számító lépéseket. Radikálisan újragondolt élet- és nyugdíjbiztosításunkkal olyan ügyféligényekre is reagálni akartunk, melyekre eddig mások nem nyújtottak megoldást. A kutatás is igazolta tapasztalatainkat, mely szerint a rugalmasság alapvető igénye az ügyfeleknek, mi pedig olyan konstrukcióval lépünk most a piacra, mely a lehető legnagyobb szabadságot nyújtja az ügyfeleknek, legyen szó akár a befizetések nagyságának változtatásáról, a költségek alacsonyan tartásáról, vagy a megtakarításokhoz való hozzáférésről” – emelte ki Bertrand Woirhaye a Groupama Biztosító vezérigazgatója, majd hozzátette: „A mi feladatunk, hogy önbizalmat adjunk ügyfeleinknek, olyan eszközzel segítsük őket, amivel magabiztosan tudnak tervezni. Fontos, hogy céljaik megvalósításában is fair partnerként segítsük és támogassuk ügyfeleinket, együtt építkezzünk velük.”

A Groupama Biztosító NEXT Élet- és nyugdíjbiztosításai szerződéskötési költség nélkül elindíthatóak. A befizetések nagysága és egyéb jellemzői is rugalmasan módosítóak. A biztosítási szerződés akkor sem szűnik meg, ha az ügyfél egy ideig nem tudná fizetni a biztosítási díjat, ráadásul a biztosítási védelem ebben az időszakban is élő marad. Az életbiztosítási megtakarítások bármikor rendelkezésre állnak – a Groupama Biztosító nem számol fel költséget pénzkivonáskor. A megtakarítási célok védelmére opcionális kiegészítő szolgáltatások állnak rendelkezésre, a befektetésekhez pedig a Groupama Biztosító díjnyertes eszközalapjai is választhatóak.

A felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 2021. októberében készítette. Az 1000 fős válaszadói minta reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

  • Ön hogyan kezdené nyugdíjas éveit?

    A nyugdíj előtt álló magyarok negyede számít arra, hogy egyáltalán nem fog nyugdíjat kapni…
  • Egyre kevésbé számítunk boldog nyugdíjas évekre

    A magyarok 22 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjasként a jelenleginél kevesebb ideje mar…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…