Főoldal Hírek Csőposta Tradicionális sonkakészítés Bujdosó-módra

Tradicionális sonkakészítés Bujdosó-módra

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,441
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tradicionális sonkakészítés Bujdosó-módra 

 

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.


Képünk illusztráció!

Sonkakészítési fortélyok:

  • Bujdosóék tanácsa szerint kerülni kell a gyorspácolt sonkát, helyette hagyományos pácolású vagy parasztsonkát érdemes főzni.
  • A következő lépés során meleg vízben lesúrolják a sonkát, azután hideg vízben áztatják pár órán át.
  • Ezt követően új vízben egy nagyobb fej vöröshagymával, egy fej fokhagymával, szemes borssal, babérlevéllel és szemes korianderrel ízesítve néhány órán át, csendes lángon puhára főzik.
  • A családi recept alapján a sonkát ezután a fűszeres lében hagyják kihűlni, majd tepsibe teszik és lepréselik.

 

Tippek és tanácsok Bujdosóéktól:   

  • Az alaposan megmosott tojásokat a sonka mellett vagy annak levében főzik meg, így a tojások is egészen egyedi ízvilágot kapnak
  • A sonkát a tojások mellett saját termesztésű zöldhagymával és hónapos retekkel fogyasztják.
  • A saját alapanyagokból előállított húsvéti menü nem csak ínycsiklandó, de egészséges is.Tévhit az, hogy ugyanaz a bor jó a főtt sonkához, amit erős tormával eszünk vagy a tojáshoz, amit esetleg lágy ízű mártással fogyasztunk. Ezért érdemes időt fordítani a megfelelő borválasztásra.
  • Ehhez segítségként használható a Bujdosó Pincészet étel- és borpárosítási útmutatója.
     

A sonka zamatát a szürkebarát teltsége még inkább hangsúlyozza, így az Iránytű, a Matacs, a Nemere vagy a Cirkáló tökéletesen illik a menühöz, de vörösboraik közül a gyümölcsös illatú Ibituba, a Sirocco vagy Katamarán is épp ilyen megfelelő kiegészítője lehet a húsvéti ebédnek. 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Világbajnok borválogatás a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészettől

Különleges borválogatással ünnepli 40 éves fennállását a Thummerer Pincészet. Az exkluzív …