Főoldal Hírek Átólzéig Jön a génmódosított kávé?

Jön a génmódosított kávé?

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,290
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jön a génmódosított kávé?

 

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a feketekávé génjeit, ez olyan áttörés, ami új megvilágításba helyezheti a babokat, egyúttal utat enged a géntervezésnek. Ezáltal az alkalmanként szűkössé váló kávékínálat is növekedhet, ami az árak emelkedésének is gátat szabhat. A lelkes kutatók persze elhallgatják a hátrányokat – írja a Conclude Daily Gold.
Több mint 60 nemzetközi kutatóból álló csoport aprólékos munkával kimutatta – olvasható a Science magazin múlt heti cikkében –, hogy a Robusta kávéfajtában lévő gének olyan növényfajtából származnak, ami a világ kávéfogyasztásának durván az egyharmadát adják. Más csoportok pedig javában dolgoznak a különlegesebb, ízletesebb Arabica fajtán, ami kétszer több genetikus információt tartalmaz.

A tudósok meglepő felfedezésre jutottak: a kávé koffeintermelésének módja teljesen eltérő annak rokonáétól, a kakaóétól, jelezve, hogy a két növény csak meglehetősen távoli rokonságban áll egymással. Számos oka van annak, hogy rokonságban nem lévő növények hogyan képesek ugyanazt a függőséget okozó anyagot kifejleszteni, amit annyira szeretünk. „A bogarak nem rágcsálják a kávécserje leveleit, mert nem szeretik a koffeint, ellentétben a beporzó rovarokkal, mint például a méhek” – közölte az AP amerikai hírügynökséggel Victor Albert, az University of Buffalo fejlődéstani biológusa, a tudóscsoport egyik tagja. „Így a beporzó rovarok többször is visszarepülnek a kávécserjére – éppen úgy, ahogy mi egy nap több csésze kávét is magunkba döntünk”.

 
Annak ismerete, hogy a Robusta hogyan termel koffeint, további tudományos kísérleteket indíthat el egy genetikailag módosított koffeinmentes kávébab megteremtésére. „Nem kell végigcsinálni a koffeinkivonási eljárást – mondja Albert –, elég csak olyan kávébabot termeszteni, ami nem termel koffeint”. 
A kávétisztaság hívei mindig is viszolyogtak a mesterségesen termesztett kávébabok gondolatától. Vandálok 2005-ben, Francia Guyanán elpusztították a tudósok által ültetett transzgenerációs fákat, amelyeken a betegségeknek ellenálló, genetikailag módosított (GMO) kávéfajtákat termesztettek. 2008-ben pedig Hawaii-on a Kona kávét termesztőknek – arra hivatkozva, hogy a mesterségesen termesztett kávébabok rombolják az ő reputációjukat, egyúttal üzleti kilátásaikat – sikerült kilobbizniuk a GMO termesztés betiltását.

A kutatók szerint a genetikai módosítás és a növénytermesztési technológiák adhatnak a leginkább reményt a globális felmelegedés, a betegségek és gombás fertőzések által okozott Coffee Apocalypse feltartóztatására. A Starbucks más vállalatokkal és kutatókkal már tett ez ellen – írja Bryan Gruley és Leslie Patton a Bloomberg Businessweekben, a Nestlé pedig – ugyancsak más cégekkel karöltve – szívósabb fajták kifejlesztésébe fogott, s ígéretei szerint 2020-ig 220 millió ilyen csíranövényt bocsát a kávétermesztő farmerek rendelkezésére. A Cornell University laboratóriumában a World Coffee Research az 1950-60-as évekből származó mintegy 1000 etiópiai kávéfajta DNS-ét vizsgálja, hogy meghatározza a genetikailag leginkább eltérő 20-30 Arabica fajtát, melyeket aztán keresztezhetnek egymással és szaporíthatnak. Abban reménykednek, hogy sikerül olyan csírákat megalkotni, amelyek nemcsak a rozsdásodással, hanem a férgekkel, baktériumokkal és egyéb fenyegetésekkel szemben lesznek ellenállók, ebből kifolyólag bővebb termést hoznak, amiből ízletesebb kávét lehet készíteni. 

Conclude komment: Úgy tűnik tehát, hogy nagy összecsapás várható GMO kávé fronton is. A nagy multicégek szolgálatában álló kutatók természetesen elhallgatják az érem másik oldalát: a fajta állomány és a biodiverzitás csökkenése, genetikai szennyeződés mint valós veszélyforrás, a kistermelők elvesztik függetlenségüket és kultúrájukat a tömegtermelés miatt összeomló árak következtében, amelyből szociális feszültségek támadnak, amit közpénzből kell kezelni. A kibontakozó organikus, gourmand vagy specialty irány nem nézi jó szemmel a várható fejleményeket. A fair trade, illetve rainforest alliance certifikált ültetvények szomszédságába majdan ültetendő GMO fajták ronthatják a nagy nehezen megszerzett reputációt. A csak organikus és nem monokultúrás kávékat forgalmazó Dean Beans cég egyenesen Frankenbeans-nek nevezi a GMO babokat. A tudatos fogyasztók igyekeznek majd továbbra is GMO mentes minőségi kávét fogyasztani, míg a kispénzű tömegnek juthat az olcsó GMO kávépótlék. 

OrientPress Hírügynökség ( OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…