Főoldal Hírek Átólzéig Jön a génmódosított kávé?

Jön a génmódosított kávé?

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,118
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jön a génmódosított kávé?

 

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a feketekávé génjeit, ez olyan áttörés, ami új megvilágításba helyezheti a babokat, egyúttal utat enged a géntervezésnek. Ezáltal az alkalmanként szűkössé váló kávékínálat is növekedhet, ami az árak emelkedésének is gátat szabhat. A lelkes kutatók persze elhallgatják a hátrányokat – írja a Conclude Daily Gold.
Több mint 60 nemzetközi kutatóból álló csoport aprólékos munkával kimutatta – olvasható a Science magazin múlt heti cikkében –, hogy a Robusta kávéfajtában lévő gének olyan növényfajtából származnak, ami a világ kávéfogyasztásának durván az egyharmadát adják. Más csoportok pedig javában dolgoznak a különlegesebb, ízletesebb Arabica fajtán, ami kétszer több genetikus információt tartalmaz.

A tudósok meglepő felfedezésre jutottak: a kávé koffeintermelésének módja teljesen eltérő annak rokonáétól, a kakaóétól, jelezve, hogy a két növény csak meglehetősen távoli rokonságban áll egymással. Számos oka van annak, hogy rokonságban nem lévő növények hogyan képesek ugyanazt a függőséget okozó anyagot kifejleszteni, amit annyira szeretünk. „A bogarak nem rágcsálják a kávécserje leveleit, mert nem szeretik a koffeint, ellentétben a beporzó rovarokkal, mint például a méhek” – közölte az AP amerikai hírügynökséggel Victor Albert, az University of Buffalo fejlődéstani biológusa, a tudóscsoport egyik tagja. „Így a beporzó rovarok többször is visszarepülnek a kávécserjére – éppen úgy, ahogy mi egy nap több csésze kávét is magunkba döntünk”.

 
Annak ismerete, hogy a Robusta hogyan termel koffeint, további tudományos kísérleteket indíthat el egy genetikailag módosított koffeinmentes kávébab megteremtésére. „Nem kell végigcsinálni a koffeinkivonási eljárást – mondja Albert –, elég csak olyan kávébabot termeszteni, ami nem termel koffeint”. 
A kávétisztaság hívei mindig is viszolyogtak a mesterségesen termesztett kávébabok gondolatától. Vandálok 2005-ben, Francia Guyanán elpusztították a tudósok által ültetett transzgenerációs fákat, amelyeken a betegségeknek ellenálló, genetikailag módosított (GMO) kávéfajtákat termesztettek. 2008-ben pedig Hawaii-on a Kona kávét termesztőknek – arra hivatkozva, hogy a mesterségesen termesztett kávébabok rombolják az ő reputációjukat, egyúttal üzleti kilátásaikat – sikerült kilobbizniuk a GMO termesztés betiltását.

A kutatók szerint a genetikai módosítás és a növénytermesztési technológiák adhatnak a leginkább reményt a globális felmelegedés, a betegségek és gombás fertőzések által okozott Coffee Apocalypse feltartóztatására. A Starbucks más vállalatokkal és kutatókkal már tett ez ellen – írja Bryan Gruley és Leslie Patton a Bloomberg Businessweekben, a Nestlé pedig – ugyancsak más cégekkel karöltve – szívósabb fajták kifejlesztésébe fogott, s ígéretei szerint 2020-ig 220 millió ilyen csíranövényt bocsát a kávétermesztő farmerek rendelkezésére. A Cornell University laboratóriumában a World Coffee Research az 1950-60-as évekből származó mintegy 1000 etiópiai kávéfajta DNS-ét vizsgálja, hogy meghatározza a genetikailag leginkább eltérő 20-30 Arabica fajtát, melyeket aztán keresztezhetnek egymással és szaporíthatnak. Abban reménykednek, hogy sikerül olyan csírákat megalkotni, amelyek nemcsak a rozsdásodással, hanem a férgekkel, baktériumokkal és egyéb fenyegetésekkel szemben lesznek ellenállók, ebből kifolyólag bővebb termést hoznak, amiből ízletesebb kávét lehet készíteni. 

Conclude komment: Úgy tűnik tehát, hogy nagy összecsapás várható GMO kávé fronton is. A nagy multicégek szolgálatában álló kutatók természetesen elhallgatják az érem másik oldalát: a fajta állomány és a biodiverzitás csökkenése, genetikai szennyeződés mint valós veszélyforrás, a kistermelők elvesztik függetlenségüket és kultúrájukat a tömegtermelés miatt összeomló árak következtében, amelyből szociális feszültségek támadnak, amit közpénzből kell kezelni. A kibontakozó organikus, gourmand vagy specialty irány nem nézi jó szemmel a várható fejleményeket. A fair trade, illetve rainforest alliance certifikált ültetvények szomszédságába majdan ültetendő GMO fajták ronthatják a nagy nehezen megszerzett reputációt. A csak organikus és nem monokultúrás kávékat forgalmazó Dean Beans cég egyenesen Frankenbeans-nek nevezi a GMO babokat. A tudatos fogyasztók igyekeznek majd továbbra is GMO mentes minőségi kávét fogyasztani, míg a kispénzű tömegnek juthat az olcsó GMO kávépótlék. 

OrientPress Hírügynökség ( OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…