Főoldal Hírek Átólzéig Több száz fellépő az idei négynapos Sárközi Lakodalom programjában

Több száz fellépő az idei négynapos Sárközi Lakodalom programjában

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,334
 ehaccp_topbanner3.jpg

Több száz fellépő az idei négynapos Sárközi Lakodalom programjában
 

    Több mint háromszázan lépnek színpadra a XXII. Sárközi Lakodalom négynapos programsorozatában. A tájegység legnagyobb hagyományőrző rendezvényének idén Őcsény lesz a házigazdája.

    A május 21-től 24-ig tartó programban újdonság lesz, hogy a külső Sárköz települései – Váralja, Szeremle, Érsekcsanád, Bogyiszló – hagyományőrző együttesei is meghívást kaptak, először rendeznek sárközi divatbemutatót, és a gasztronómiai elemek között bemutatják a sárközi rétes készítését is – mondta Scultéty Erzsébet, az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület vezetője szerdán Őcsényben, a programot ismertető sajtótájékoztatón.

    A hat településen zajló, több mint húsz programot felvonultató rendezvény fénypontja május 23-án, szombaton a lakodalmas népszokás felelevenítése lesz Őcsényben, amely a menyasszony öltöztetésétől a hajnali “tyúkverőig”, az új pár hazakíséréséig tart. A lakodalmi menetet száz szoknyás karikázó kíséri, a lakodalmas vacsorára több mint ezer vendéget várnak. 

    A sajtótájékoztatón tradicionális népviseletben bemutatkozott a jegyeseket alakító pár, Ignácz Bernadett és Jakab Tamás, az őcsényi hagyományőrző egyesület két táncosa. A sárközi hagyományőrző csoportok mellett a lakodalmas programjában fellép az Őcsény testvértelepüléséről, a vajdasági Gombosról érkező népi együttes is.

    A programsorozat részeként Sárpilisen felújított tájházat avatnak, Alsónyéken néptáncegyüttes-találkozót szerveznek, Decsen főzőversenyt rendeznek, Bátán  sárközi termékekből tartanak bemutatót és vásárt. Őcsény az “ezerarcú Sárközt” régészeti, történeti, néprajzi, irodalmi szempontból bemutató konferenciának is otthont ad.

    Fülöp János, Őcsény polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Sárköz népművészete 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára. A programmal, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ötmillió forinttal támogat, méltóképpen szeretnék képviselni a hagyományokat – mondta.

    A Sárközi Lakodalmat 1966 óta rendezik meg a tájegységben, 2005 óta más-más településen; Őcsény tíz év után kapta meg a rendezés jogát. A hagyományőrző rendezvényre több ezer vendéget várnak.

 

MTI/Internet

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…