Főoldal Hírek Csőposta Tegyük a méltó helyére a furmintot!

Tegyük a méltó helyére a furmintot!

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,145
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tegyük a méltó helyére a furmintot!

 

A furmintnak ott a helye a világ legdrágább borai között – jelentette ki a brit Christopher Burr Master of Wine, a Christie’s aukciós ház borrészlegének korábbi igazgatója Budapesten, a Hotel Kempinskiben tartott Sauska-borbemutatón. A szakember szerint a legjobb villányi és tokaji borok felvehetik a versenyt a legelismertebb nemzetközi márkákkal.

A brit borvilág fenegyereke azért érkezett Magyarországra, hogy a tokaji és a villányi borvidékről tanuljon, és bemutassa a két évvel ezelőtt a londoni Decanter World Wine Awards nagy aranydíját elnyert Sauska Cuvée 5 új, 2011-es évjáratát. Az új bort jobbnak és elegánsabbnak tartotta a korábbi évjáratnál, mint mondta, „nagyon meglepődnék, ha nem produkálna jobb eladásokat”.

A szakember azt is elmondta, míg Villányhoz hasonló borvidék akár ötven másik is akad a világon, a tokajihoz hasonló adottságú területből legfeljebb 2-3 másik van a Földön. Bár vörösborokat értékelni hívták, meglepő módon Burr elsősorban a száraz tokaji furmintokért lelkesedett. Elmondása szerint a furmintban megvan az a potenciál, hogy a világ legértékesebb burgundiai Chardonnay-ival és Rajna-menti rizlingjeivel is felvegye a versenyt.

A Master of Wine az elmúlt napokban száz eurós Chablis-kat is összekóstolt a Sauska Pincészet dűlőszelektált furmintjaival és tokaji házasításaival, és mint mondta, minőségben, eleganciában nem volt köztük mérhető különbség. (Ugyanez történt egyébként a 2009-es bordeaux-i, saint-émilioni Angelus borral is, a 600 eurós vörösbor és a 2011-es Cuvée 5 között csak a lecsengésben fedezett fel apróbb különbségeket, ami miatt a francia bort „kissé gasztronómiabarátabb”-nak ítélte.

Az operarajongó Burr szerint bár nehéz összehasonlítani Bach-ot, Brahms-ot vagy Lisztet, csak a legnagyobb fehér borokhoz hasonlítható a furmint, igaz, azt hozzátette, hogy nem kell félni a házasításoktól, egy kis hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal elkészített cuvée akár még elegánsabb és felhasználóbarátabb is lehet, mint a fajtaszelektált furmint.

A Kempinskiben tartott borbemutató a meghívott 120 borászati és gasztronómiai szakértő számára azért is lehetett szemnyitogató, mert a világ egyik legelismertebb szakértője minősítette „párbajképesnek” a tokaji száraz fehér és a villányi vörösborokat a nemzetközileg legelismertebb versenytársakkal. Amiből az is következik, hogy eljött az ideje, hogy mind a hazai, mind a külföldi gasztronómiában az értéküknek megfelelően árazzuk be a hazai bortermelés piramisának csúcsán álló borainkat.

 

Christopher S. Burr 64 éves.

  • – 1971-ben végzett a City of London Business Schoolban, 1975-ben az Ashridge Management College-ban brand management-ből és marketingből
  • – 1990-97 között a Domaines Drouhin ügyvezetője, mellette a Château Lafitte és valamennyi Domaines Rothschild disztribútora.
  • – 1996-ban szerezte meg a Master of Wine képesítést kitüntetéssel (összesen alig 300 MW van a világon!)
  • – 1997-2000 között a Christie’s nemzetközi borüzletágának igazgatója, vezetése alatt a forgalom 22 millió fontról 52 millió fontra nőtt (ezt az éves összeget a mai napig nem sikerült meghaladni.)
  • – 2004-ben borkultúrával kapcsolatos munkásságáért a brit tudományos akadémia, a The Royal Society tagjává választották
  • – Alapítója a secretsommelier.com-nak, amely a független borértékelések egyik vezető webhelye
  • – 1975 óta házas, feleségével, Joannával 2 fiuk van, 36 és 32 évesek.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…