Főoldal Hírek Csőposta Tegyük a méltó helyére a furmintot!

Tegyük a méltó helyére a furmintot!

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,042
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tegyük a méltó helyére a furmintot!

 

A furmintnak ott a helye a világ legdrágább borai között – jelentette ki a brit Christopher Burr Master of Wine, a Christie’s aukciós ház borrészlegének korábbi igazgatója Budapesten, a Hotel Kempinskiben tartott Sauska-borbemutatón. A szakember szerint a legjobb villányi és tokaji borok felvehetik a versenyt a legelismertebb nemzetközi márkákkal.

A brit borvilág fenegyereke azért érkezett Magyarországra, hogy a tokaji és a villányi borvidékről tanuljon, és bemutassa a két évvel ezelőtt a londoni Decanter World Wine Awards nagy aranydíját elnyert Sauska Cuvée 5 új, 2011-es évjáratát. Az új bort jobbnak és elegánsabbnak tartotta a korábbi évjáratnál, mint mondta, „nagyon meglepődnék, ha nem produkálna jobb eladásokat”.

A szakember azt is elmondta, míg Villányhoz hasonló borvidék akár ötven másik is akad a világon, a tokajihoz hasonló adottságú területből legfeljebb 2-3 másik van a Földön. Bár vörösborokat értékelni hívták, meglepő módon Burr elsősorban a száraz tokaji furmintokért lelkesedett. Elmondása szerint a furmintban megvan az a potenciál, hogy a világ legértékesebb burgundiai Chardonnay-ival és Rajna-menti rizlingjeivel is felvegye a versenyt.

A Master of Wine az elmúlt napokban száz eurós Chablis-kat is összekóstolt a Sauska Pincészet dűlőszelektált furmintjaival és tokaji házasításaival, és mint mondta, minőségben, eleganciában nem volt köztük mérhető különbség. (Ugyanez történt egyébként a 2009-es bordeaux-i, saint-émilioni Angelus borral is, a 600 eurós vörösbor és a 2011-es Cuvée 5 között csak a lecsengésben fedezett fel apróbb különbségeket, ami miatt a francia bort „kissé gasztronómiabarátabb”-nak ítélte.

Az operarajongó Burr szerint bár nehéz összehasonlítani Bach-ot, Brahms-ot vagy Lisztet, csak a legnagyobb fehér borokhoz hasonlítható a furmint, igaz, azt hozzátette, hogy nem kell félni a házasításoktól, egy kis hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal elkészített cuvée akár még elegánsabb és felhasználóbarátabb is lehet, mint a fajtaszelektált furmint.

A Kempinskiben tartott borbemutató a meghívott 120 borászati és gasztronómiai szakértő számára azért is lehetett szemnyitogató, mert a világ egyik legelismertebb szakértője minősítette „párbajképesnek” a tokaji száraz fehér és a villányi vörösborokat a nemzetközileg legelismertebb versenytársakkal. Amiből az is következik, hogy eljött az ideje, hogy mind a hazai, mind a külföldi gasztronómiában az értéküknek megfelelően árazzuk be a hazai bortermelés piramisának csúcsán álló borainkat.

 

Christopher S. Burr 64 éves.

  • – 1971-ben végzett a City of London Business Schoolban, 1975-ben az Ashridge Management College-ban brand management-ből és marketingből
  • – 1990-97 között a Domaines Drouhin ügyvezetője, mellette a Château Lafitte és valamennyi Domaines Rothschild disztribútora.
  • – 1996-ban szerezte meg a Master of Wine képesítést kitüntetéssel (összesen alig 300 MW van a világon!)
  • – 1997-2000 között a Christie’s nemzetközi borüzletágának igazgatója, vezetése alatt a forgalom 22 millió fontról 52 millió fontra nőtt (ezt az éves összeget a mai napig nem sikerült meghaladni.)
  • – 2004-ben borkultúrával kapcsolatos munkásságáért a brit tudományos akadémia, a The Royal Society tagjává választották
  • – Alapítója a secretsommelier.com-nak, amely a független borértékelések egyik vezető webhelye
  • – 1975 óta házas, feleségével, Joannával 2 fiuk van, 36 és 32 évesek.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…