Főoldal Hírek Színes Klik: nem elég, ha csak divat az egészségtudatosság

Klik: nem elég, ha csak divat az egészségtudatosság

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,462
 ehaccp_topbanner3.jpg

Klik: nem elég, ha csak divat az egészségtudatosság

 

Nem elég, ha az egészségtudatosság csak divat a fiatalok körében, a mindennapjaik részévé kell válnia – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke egy keddi budapesti konferencián. Hanesz József a Teljes körű iskolai egészségfejlesztés elnevezésű, 3,6 milliárd forintos uniós támogatású projekt zárórendezvényén azt mondta: az egészségfejlesztés még nem terjedt el széles körben sem az iskolákban, sem a családokban, de a mostani programnak is köszönhetően mégis ‘elindult valami’.

Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő projektbe, amellyel az egészséges táplálkozás, a mindennapos testmozgás és a higiénia fontosságára hívták fel a figyelmet, 60-70 ezer diákot vontak be 18 megye 288 iskolájában.

A köznevelési és egészségügyi ágazat együttműködésében a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és a Klik részvételével folyó egyéves programot Hanesz József az egyik legsikeresebb projektjüknek nevezte, és azt hangoztatta: az egészségtudatosság már nem pénz, hanem szemlélet kérdése.

Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízott főigazgatója az uniós programot mintaértékű projektnek nevezte, egyúttal arra hívta fel a figyelmet, még sok feladatuk van, hogy egy egészségtudatos generáció nőjön fel. Hozzátette: ez alapvetően a családok mellett az iskolákon, a köznevelésen múlik.

Arról beszélt, hogy több hasonló projektet terveznek, és ezekhez partnereket keresnek. A projekt ismertetője szerint a cél az volt, hogy a 6-14 éves korosztályt – a pedagógusok segítségével – olyan tanórán kívüli iskolai programokba vonják be, amelyekkel kedvet kapnak a rendszeres mozgáshoz és az egészséges ételekhez.

A szabadidős programok között egyebek mellett úgynevezett hétpróbákat tartottak, a fiatalok vívással és küzdősportokkal ismerkedtek meg, kajakba és sárkányhajóba szálltak, görkorcsolyával, rollerrel versenyeztek, az egészséges életmódról rádió- és tévéműsorokat készítettek, és volt ahol iskolakerteket alakítottak ki.

A projektben részt vevő iskolák átlagosan csaknem hárommillió forintért eszközöket, sport-, konyhai és kerti felszereléseket vásárolhattak. Az ismertető szerint ma Magyarországon minden harmadik általános iskolás túlsúlyos, és azért indították a programot, hogy ezt a rossz tendenciát visszafordítsák.

Felhívták a figyelmet arra is: a túlsúlyos gyerekekkel kapcsolatosan nem a pillanatnyi egészségi állapotuk jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy egyre kevesebb azon évek száma, amelyeket várhatóan egészségesen tölthetnek el. A magyarokat az európai átlagnál korábban érik el a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi megbetegedések is.

OrientPressHírügynökség(OPH)/tozsdeforum.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…