Főoldal Hírek Színes Klik: nem elég, ha csak divat az egészségtudatosság

Klik: nem elég, ha csak divat az egészségtudatosság

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,393
 ehaccp_topbanner3.jpg

Klik: nem elég, ha csak divat az egészségtudatosság

 

Nem elég, ha az egészségtudatosság csak divat a fiatalok körében, a mindennapjaik részévé kell válnia – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke egy keddi budapesti konferencián. Hanesz József a Teljes körű iskolai egészségfejlesztés elnevezésű, 3,6 milliárd forintos uniós támogatású projekt zárórendezvényén azt mondta: az egészségfejlesztés még nem terjedt el széles körben sem az iskolákban, sem a családokban, de a mostani programnak is köszönhetően mégis ‘elindult valami’.

Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő projektbe, amellyel az egészséges táplálkozás, a mindennapos testmozgás és a higiénia fontosságára hívták fel a figyelmet, 60-70 ezer diákot vontak be 18 megye 288 iskolájában.

A köznevelési és egészségügyi ágazat együttműködésében a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és a Klik részvételével folyó egyéves programot Hanesz József az egyik legsikeresebb projektjüknek nevezte, és azt hangoztatta: az egészségtudatosság már nem pénz, hanem szemlélet kérdése.

Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízott főigazgatója az uniós programot mintaértékű projektnek nevezte, egyúttal arra hívta fel a figyelmet, még sok feladatuk van, hogy egy egészségtudatos generáció nőjön fel. Hozzátette: ez alapvetően a családok mellett az iskolákon, a köznevelésen múlik.

Arról beszélt, hogy több hasonló projektet terveznek, és ezekhez partnereket keresnek. A projekt ismertetője szerint a cél az volt, hogy a 6-14 éves korosztályt – a pedagógusok segítségével – olyan tanórán kívüli iskolai programokba vonják be, amelyekkel kedvet kapnak a rendszeres mozgáshoz és az egészséges ételekhez.

A szabadidős programok között egyebek mellett úgynevezett hétpróbákat tartottak, a fiatalok vívással és küzdősportokkal ismerkedtek meg, kajakba és sárkányhajóba szálltak, görkorcsolyával, rollerrel versenyeztek, az egészséges életmódról rádió- és tévéműsorokat készítettek, és volt ahol iskolakerteket alakítottak ki.

A projektben részt vevő iskolák átlagosan csaknem hárommillió forintért eszközöket, sport-, konyhai és kerti felszereléseket vásárolhattak. Az ismertető szerint ma Magyarországon minden harmadik általános iskolás túlsúlyos, és azért indították a programot, hogy ezt a rossz tendenciát visszafordítsák.

Felhívták a figyelmet arra is: a túlsúlyos gyerekekkel kapcsolatosan nem a pillanatnyi egészségi állapotuk jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy egyre kevesebb azon évek száma, amelyeket várhatóan egészségesen tölthetnek el. A magyarokat az európai átlagnál korábban érik el a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi megbetegedések is.

OrientPressHírügynökség(OPH)/tozsdeforum.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…