Főoldal Hírek Ajánló Az első lépés is megvolt: Rendeletmódosítási kérelem a NEK-től

Az első lépés is megvolt: Rendeletmódosítási kérelem a NEK-től

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,291
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az első lépés is megvolt: Rendeletmódosítási kérelem a NEK-től

 

2015. 10. 22-én, azaz a mai napon a Nemzeti Egység Klaszter tagjai nevében kérték az illetékes Minisztériumokat, hogy vonják vissza, de legalább életszerűre, a munkacsoportjuk bevonásával szakmailag elfogadhatóra módosítsák a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletet, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról.

Indoklásuk a következő volt:

A Klaszter szakembereinek álláspontja szerint a rendelet több ponton téves következtetéseken alapul, ezért nem életszerű, tehát betarthatatlan.

  • Betarthatatlanul szabályozza a só fogyasztást. Az ételek teljesen ízetlenek, mivel az óvodában adható sómennyiséget a kisétkezések már tartalmazzák. Ezért a mindennapi gyakorlat szerint a só nélkül készült ételek a moslékba kerülnek, a gyerekek pedig éhesen mennek haza.  A só tartalom számítása a nátrium tartalomból történik, így nem a hozzáadott só mennyisége a döntő. Az alapanyagok tartalmaznak annyi nátriumot, amit a rendelet megenged. Mivel a szükséges jódbevitel egyik legfontosabb eszköze a konyhasó, a teljes megvonása súlyos következményekkel járhat hosszútávon.
  • A tápértékszámítással kapcsolatosan is elhamarkodott a rendelet bevezetése, ugyanis nincs  átfogó és mindenki számára elérhető hiteles tápanyagtáblázat, amely alapján a kollégák dolgozni tudnának.   A jelenleg alkalmazott táblázat sok évvel ezelőtt került összeállításra, így jogosnak tűnik a feltételezés, hogy az élelmiszerek valós tápértéke azzal már nem azonos, így pedig az nem használható etalonként az ellenőrzések során sem. Ezt leginkább a nátrium esete példázza. A tápanyag táblázat alapján számolt értékek duplája is előfordulhat egy-egy alapanyagban.
  • A rendelet előírja a 1,5%-os tej fogyasztását a gyermekek és az idősek részére, napi 3 és 5 dl-ben. A Ca bevitele nagyon fontos dolog. Ez a mennyiség tejtermékből a gyerekek számára túlzó, az idősek számára nehezen emészthető. Alternatív Ca források használata sokkal célravezetőbb lenne.  Ráadásul a sajtok nagyon magas sótartalommal bírnak.
  • A gyerekek az „íztelen ételeket” már saját maguk, vagy szüleik segítségével javítják fel (beviszik a sót és számolatlanul teszik a saját, illetve a társaik ételébe) ez azt jelenti, hogy a normális mennyiség többszöröse kerül a szervezetükbe, ami sokkal veszélyesebb, mintha az étel elkészítője tette volna bele.

 

Elmondták, hogy a Nemzeti Egység Klaszter is teljes mértékben egyetért az egészségesebb táplálkozás célkitűzésével és ennek érdekében fejtik ki tevékenységüket.  Ugyanakkor a leghatározottabb álláspontjuk, hogy táplálkozási szokásainkat átgondolatlanul rövid idő alatt megváltoztatni nem lehet, ezért mindenképpen indokolt egy szakmailag megalapozott módosítás a rendelet gyakorlati végrehajtásával kapcsolatban.

Éppen ezért, a törekvéseiknek kijáró legnagyobb tisztelettel kérték, hogy álláspontjuk részletes kifejtésére és indoklására személyes konzultációs lehetőséget biztosítsanak számukra.

A Nemzeti Egység Klaszter a jövőre nézve felajánlotta, hogy a döntéshozatal során felmerülő kérdések kidolgozása közben felmerülő szakmai szempontok áttekintéséhez munkacsoportjait rendelkezésre bocsátja. Egyidejűleg kérte is, hogy a jelenleg is már szinte az összes szakmai szervezetet tömörítő, ennek következtében pedig közel 3,5 millió fő napi étkeztetéséről gondoskodó Klaszterük tagságának véleményét a jövőben, minden a vendéglátást és turisztikát érintő kérdésben kérjék ki!

 

Bíznak a döntéshozatal józan ítélőképességében és remélik a rendeletet hamarosan visszavonják, vagy legalább életszerűre módosítják azt! 

A fejleményekről természtesen beszámolunk majd mi is! 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Nádházi Norbert lett Magyarországi idei sommelier bajnoka

Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el a Magyarország sommelier ba…