Főoldal Hírek Átólzéig Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva.

Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva.

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,185
 ehaccp_topbanner3.jpg

Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva.

 

Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek, i.e.450-ben. Ahasverus, perzsa király kegyeltje és mindenható minisztere volt Hámán, aki a gyűlölt zsidók életére akart törni. A király mikor feleséget keresett, Mordehái, zsidó vezetője, a saját nevelt lányát, Esztert, a királynőjüket ajánlotta. De Hámán meg akarta ölni az összest. Eszter királynő viszont titokban beárulta, amiért Ahasverus király, a miniszterét a családjával együtt kivégeztette. Eszter, példát mutatott arra, hogy képesek megvédeni magukat, mely több évszázadon át sikerült is. Ez az ünnep azért is kétnapos, mert elsőre, a tiszteletére Eszter böjtöt tartanak,a második maga a Purim,ami hasonlít a keresztény farsangra. Jelmezbe bújnak, vidámak és finomságokat esznek, és főleg isznak, melyben osztoznak a szegényebbekkel is, akár ajándékok formájában. Ennek zsidó neve a slachmónesz.

Magyarországon töltött káposztát vagy fiatal pulykát fogyasztottak a purimi lakomán, és mindenki a maga mértéke szerint ihatott. Ugyan akkor a fő hangsúly a purimi édességeken van. A legismertebb purimi sütemény,a Hámán-táska,

Valamint a kindli (Yiddis-németes eredetű név, jelentése babácska) De a purimi sütemény királynője azonban kétségkívül a flódni, amit már korábban is említettem. A másik kettő receptje:

 

A Hámán táska

Tésztája:

  • 35 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 db tojás,
  • reszelt citrom vagy narancshéj,
  • csipet só.

 

A töltelékük lehet szilvalekvár, dió és mák. Ezek összetétele:

  • 0,15 dió,
  • 0.10cukor,
  • 0.10 félédes fehérbor,
  • narancshéj,
  • fahéj,
  • baracklekvár. 

A mákosnál a diót kell lecserélni mákra.

 

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, majd 1cm vastagra kinyújtjuk.   Pogácsaszaggatóval kivágunk köröket, töltjük valamelyik töltelékkel, és behajtogatjuk az alábbi képen látható módon. Kisütjük, és porcukorral megszórva fogyaszthatjuk.

 

A Kindli

Tésztája:

  • 0.50 liszt,0.30 margarin,
  • 0.15 porcukor,
  • 6 tojás sárgája,
  • 0.15 édes fehérbor.

 

A diótöltelékhez:

  • 0,35 dió,
  • 0.10 kristálycukor,
  • 0.03 mazsola,
  • 0.15 édes fehérbor.

 

A máktöltelékhez:

  • 0.30 őrölt mák,
  • 0.20 kristálycukor,
  • 0.03 mazsola,
  • 1cs vaníliás cukor,
  • 0.15 fehérbor.

A tészták lekenéséhez 2 db tojás.

 

 Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojással, cukorral és a borral jól összegyúrjuk. Akkor jó, ha egy omlós tésztához hasonló állagot kapunk. Mindkét tölteléket úgy készítjük el, hogy a hozzávalókat elkeverve, a felforralt borral leforrázzuk. A tésztát két részre osztva, fél centi vastagra kinyújtjuk,(lehetőleg szögletesre) majd 10X10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik lapkára egyformán felhalmozzuk a töltelékeket, majd két szélét kissé ráhajtva, óvatosan feltekerjük. Úgy helyezzük sütőpapírra, hogy a hajtás alulra kerüljön. Tetejét megkenve tojással, a dióst kettő a mákost három helyen kissé összecsípjük, mintegy díszítés gyanánt. Előmelegített sütőben 180C-on 18-20 perc alatt készre sütjük, nehogy kiszáradjanak.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A húsfogyasztás veszélyeit vizsgálták

Kapcsolatot talált a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek hosszú sora kö…