Átólzéig Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva. Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-03-03 7 perc átlagos olvasási idő 0 1,477 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva. Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek, i.e.450-ben. Ahasverus, perzsa király kegyeltje és mindenható minisztere volt Hámán, aki a gyűlölt zsidók életére akart törni. A király mikor feleséget keresett, Mordehái, zsidó vezetője, a saját nevelt lányát, Esztert, a királynőjüket ajánlotta. De Hámán meg akarta ölni az összest. Eszter királynő viszont titokban beárulta, amiért Ahasverus király, a miniszterét a családjával együtt kivégeztette. Eszter, példát mutatott arra, hogy képesek megvédeni magukat, mely több évszázadon át sikerült is. Ez az ünnep azért is kétnapos, mert elsőre, a tiszteletére Eszter böjtöt tartanak,a második maga a Purim,ami hasonlít a keresztény farsangra. Jelmezbe bújnak, vidámak és finomságokat esznek, és főleg isznak, melyben osztoznak a szegényebbekkel is, akár ajándékok formájában. Ennek zsidó neve a slachmónesz. Magyarországon töltött káposztát vagy fiatal pulykát fogyasztottak a purimi lakomán, és mindenki a maga mértéke szerint ihatott. Ugyan akkor a fő hangsúly a purimi édességeken van. A legismertebb purimi sütemény,a Hámán-táska, Valamint a kindli (Yiddis-németes eredetű név, jelentése babácska) De a purimi sütemény királynője azonban kétségkívül a flódni, amit már korábban is említettem. A másik kettő receptje: A Hámán táska Tésztája: 35 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 db tojás, reszelt citrom vagy narancshéj, csipet só. A töltelékük lehet szilvalekvár, dió és mák. Ezek összetétele: 0,15 dió, 0.10cukor, 0.10 félédes fehérbor, narancshéj, fahéj, baracklekvár. A mákosnál a diót kell lecserélni mákra. Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, majd 1cm vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kivágunk köröket, töltjük valamelyik töltelékkel, és behajtogatjuk az alábbi képen látható módon. Kisütjük, és porcukorral megszórva fogyaszthatjuk. A Kindli Tésztája: 0.50 liszt,0.30 margarin, 0.15 porcukor, 6 tojás sárgája, 0.15 édes fehérbor. A diótöltelékhez: 0,35 dió, 0.10 kristálycukor, 0.03 mazsola, 0.15 édes fehérbor. A máktöltelékhez: 0.30 őrölt mák, 0.20 kristálycukor, 0.03 mazsola, 1cs vaníliás cukor, 0.15 fehérbor. A tészták lekenéséhez 2 db tojás. Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojással, cukorral és a borral jól összegyúrjuk. Akkor jó, ha egy omlós tésztához hasonló állagot kapunk. Mindkét tölteléket úgy készítjük el, hogy a hozzávalókat elkeverve, a felforralt borral leforrázzuk. A tésztát két részre osztva, fél centi vastagra kinyújtjuk,(lehetőleg szögletesre) majd 10X10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik lapkára egyformán felhalmozzuk a töltelékeket, majd két szélét kissé ráhajtva, óvatosan feltekerjük. Úgy helyezzük sütőpapírra, hogy a hajtás alulra kerüljön. Tetejét megkenve tojással, a dióst kettő a mákost három helyen kissé összecsípjük, mintegy díszítés gyanánt. Előmelegített sütőben 180C-on 18-20 perc alatt készre sütjük, nehogy kiszáradjanak.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
5 szokás, amivel akár 10 évvel tovább élhetünk Az életmódunk olyan jelentős hatással van az egészségünkre, hogy bizonyos szokások bevezetésével, megváltoztatásával hosszú …
Idén is megrendezésre kerül a „Magyar kézműves fagylalt napja”, 2015. május 8-án. Idén is megrendezésre kerül a „Magyar kézműves fagylalt napja”, 2015. május 8-án. A …