Főoldal Hírek Átólzéig Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva.

Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva.

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,315
 ehaccp_topbanner3.jpg

Purim-más néven -Sorsvetés- mely a Gergely naptár szerint, 2015. március 4-5-én lesz tartva.

 

Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek, i.e.450-ben. Ahasverus, perzsa király kegyeltje és mindenható minisztere volt Hámán, aki a gyűlölt zsidók életére akart törni. A király mikor feleséget keresett, Mordehái, zsidó vezetője, a saját nevelt lányát, Esztert, a királynőjüket ajánlotta. De Hámán meg akarta ölni az összest. Eszter királynő viszont titokban beárulta, amiért Ahasverus király, a miniszterét a családjával együtt kivégeztette. Eszter, példát mutatott arra, hogy képesek megvédeni magukat, mely több évszázadon át sikerült is. Ez az ünnep azért is kétnapos, mert elsőre, a tiszteletére Eszter böjtöt tartanak,a második maga a Purim,ami hasonlít a keresztény farsangra. Jelmezbe bújnak, vidámak és finomságokat esznek, és főleg isznak, melyben osztoznak a szegényebbekkel is, akár ajándékok formájában. Ennek zsidó neve a slachmónesz.

Magyarországon töltött káposztát vagy fiatal pulykát fogyasztottak a purimi lakomán, és mindenki a maga mértéke szerint ihatott. Ugyan akkor a fő hangsúly a purimi édességeken van. A legismertebb purimi sütemény,a Hámán-táska,

Valamint a kindli (Yiddis-németes eredetű név, jelentése babácska) De a purimi sütemény királynője azonban kétségkívül a flódni, amit már korábban is említettem. A másik kettő receptje:

 

A Hámán táska

Tésztája:

  • 35 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 db tojás,
  • reszelt citrom vagy narancshéj,
  • csipet só.

 

A töltelékük lehet szilvalekvár, dió és mák. Ezek összetétele:

  • 0,15 dió,
  • 0.10cukor,
  • 0.10 félédes fehérbor,
  • narancshéj,
  • fahéj,
  • baracklekvár. 

A mákosnál a diót kell lecserélni mákra.

 

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, majd 1cm vastagra kinyújtjuk.   Pogácsaszaggatóval kivágunk köröket, töltjük valamelyik töltelékkel, és behajtogatjuk az alábbi képen látható módon. Kisütjük, és porcukorral megszórva fogyaszthatjuk.

 

A Kindli

Tésztája:

  • 0.50 liszt,0.30 margarin,
  • 0.15 porcukor,
  • 6 tojás sárgája,
  • 0.15 édes fehérbor.

 

A diótöltelékhez:

  • 0,35 dió,
  • 0.10 kristálycukor,
  • 0.03 mazsola,
  • 0.15 édes fehérbor.

 

A máktöltelékhez:

  • 0.30 őrölt mák,
  • 0.20 kristálycukor,
  • 0.03 mazsola,
  • 1cs vaníliás cukor,
  • 0.15 fehérbor.

A tészták lekenéséhez 2 db tojás.

 

 Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojással, cukorral és a borral jól összegyúrjuk. Akkor jó, ha egy omlós tésztához hasonló állagot kapunk. Mindkét tölteléket úgy készítjük el, hogy a hozzávalókat elkeverve, a felforralt borral leforrázzuk. A tésztát két részre osztva, fél centi vastagra kinyújtjuk,(lehetőleg szögletesre) majd 10X10 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik lapkára egyformán felhalmozzuk a töltelékeket, majd két szélét kissé ráhajtva, óvatosan feltekerjük. Úgy helyezzük sütőpapírra, hogy a hajtás alulra kerüljön. Tetejét megkenve tojással, a dióst kettő a mákost három helyen kissé összecsípjük, mintegy díszítés gyanánt. Előmelegített sütőben 180C-on 18-20 perc alatt készre sütjük, nehogy kiszáradjanak.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …