Átólzéig Pirulhatnak a panelparadicsomok – itt a Városi Kertészek program Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-11-15 8 perc átlagos olvasási idő 0 1,283 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Pirulhatnak a panelparadicsomok – itt a Városi Kertészek program 18 és 40 év közötti, legalább 7 négyzetméteres kiskerttel rendelkezőknek szól a most induló Városi Kertészek ingyenes oktatási program. A képzés menetét, célkitűzéseit a program lebonyolítója, az Agro Bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, Daoda Zoltán ismertette. A program egyik résztvevője, Holics Szilvia pedig élményeit osztotta meg a rádióhallgatókkal. Az Agro Bio Hungary Kft régi álma, hogy városi fiataloknak lehetőséget teremtsen a kiskert ízeinek megérzésére. A mai egészségtudatos életvitel mellett nagy is az igény a bio konyhakerti finomságokra. Partnereket keresve elsőként az Agryát, a fiatal gazdálkodók szövetségét találták meg. Velük közösen dolgozták ki a tananyagot, amelynek hivatalos forrásaihoz a NAKVI segítette őket. A helyszínt, az eszközöket és alapanyagokat pedig az Oázis Kertészet fogja biztosítani a télen induló tanfolyamhoz. A pályázatra 136 adatlap érkezett be, ebből 93 jelentkezővel beszélgettek személyesen. A programba való kiválasztás fontos kritériuma volt, hogy a jelentkező vágyjon erre a kertészeti lehetőségre és az élményeit ossza meg másokkal. Jellemzően GYES-en lévő anyukák jelentkeztek. Végül 21 nőt és 9 férfit választottak ki. A tanfolyam elindulásakor létrehozott webes felületen elérhető lesz a tananyag, így aki lemaradt, az is elsajátíthatja majd azt autodidakta módon. Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter céljával egybecseng a Városi Kertészek álma a rövid szállítási láncok és a városi kiskerti termelés létrehozásáról. Ez néhány évtizede még természetes volt – mondja Daoda Zoltán, hozzáfűzve, hogy ezt a szunnyadó tudást kell ma feléleszteni, ahogy azt már jó néhány, önmagát élelmiszerrel és energiával ellátó falu megtette. Az egészséges talajjal komoly támogatást biztosíthatunk a növénynek, hisz az egészséges talajból kinövő egészséges növény nehezebben betegszik meg. A termelés után a kereskedők és vásárlók felelőssége, hogy az ökológiai lábnyomot csökkentsék a hazai és helyi termékek választásával. A jelenlévő föld erőforrás, itt van, helyben van, bevethető- mondja Daoda Zoltán. Az első év a próbaév, s a képzés idén még csak Budapesten elérhető. Télen lesz az elméleti, tavasszal és nyáron a gyakorlati képzés. Hosszú távú cél, hogy jövő évtől minden megyeszékhelyen induljon hasonló tanfolyam a felnőttek mellett általános iskolásoknak is. A pályázat egyik nyertese, Holics Szilvia a Vidéken újrakezdők facebook oldalán talált a lehetőségre. Szilvia falusi lány, minden rokona gazdálkodik. A kiskerti termés megfizethetetlen ízét városba kerülve tapasztalta meg, addig csak a velejáró munkát látta. Bár tudatos háziasszonyként a hazai, jó minőségű termékeket kereste meglepve tapasztalta, hogy a magyar zászlóval ellátott termékek is gyakran külföldről érkeznek, ahol akár Magyarországon már betiltott növényvédő szereket is használhatnak. A zöldségeknél, gyümölcsöknél legjobb esetben is csak a származási országot jelölik meg, az összetételt nem. Egyedül a bio élelmiszerek minősége garantált, viszont magas áruk és a nehéz hozzáférés megnehezíti elterjedésüket. Szilvia a városi termelést 7 nm-es erkélyén és társasházuk közös kertjében képzeli el a jövőben. Aki szeretne kapcsolatba kerülni az élettel, a jelennel, annak mindenképp hasznos a kertészkedéssel foglalkozni. Szoros rendszert, ritmust, ütemet ad az életnek. A városi, rohanó életben terápiás jellege sem elhanyagolható, hisz a magányos, életcéllal nem rendelkező embereknek, távlatot ad, türelemre tanít és kapcsolatba hoz az élettel- zárja a beszélgetést Holics Szilvia. OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Szüleitől tanult fát metszeni Petrányi Olivér, a legokosabb fiatal agrártudós Gödöllő, 2024. január 12. – Petrányi Olivér nyerte a harmadik Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt …
Vendéglátás lett a legkockázatosabb ágazat Ez derült ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből. A csökkenés egyik oka sajnos továbbra …