Főoldal Hírek Átólzéig Pirulhatnak a panelparadicsomok – itt a Városi Kertészek program

Pirulhatnak a panelparadicsomok – itt a Városi Kertészek program

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,236
 ehaccp_topbanner3.jpg

Pirulhatnak a panelparadicsomok – itt a Városi Kertészek program

 

18 és 40 év közötti, legalább 7 négyzetméteres kiskerttel rendelkezőknek szól a most induló Városi Kertészek ingyenes oktatási program. A képzés menetét, célkitűzéseit a program lebonyolítója, az Agro Bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, Daoda Zoltán ismertette. A program egyik résztvevője, Holics Szilvia pedig élményeit osztotta meg a rádióhallgatókkal.
 

Az Agro Bio Hungary Kft régi álma, hogy városi fiataloknak lehetőséget teremtsen a kiskert ízeinek megérzésére. A mai egészségtudatos életvitel mellett nagy is az igény a bio konyhakerti finomságokra. Partnereket keresve elsőként az Agryát, a fiatal gazdálkodók szövetségét találták meg. Velük közösen dolgozták ki a tananyagot, amelynek hivatalos forrásaihoz a NAKVI segítette őket. A helyszínt, az eszközöket és alapanyagokat pedig az Oázis Kertészet fogja biztosítani a télen induló tanfolyamhoz.

A pályázatra 136 adatlap érkezett be, ebből 93 jelentkezővel beszélgettek személyesen. A programba való kiválasztás fontos kritériuma volt, hogy a jelentkező vágyjon erre a kertészeti lehetőségre és az élményeit ossza meg másokkal. Jellemzően GYES-en lévő anyukák jelentkeztek. Végül 21 nőt és 9 férfit választottak ki. A tanfolyam elindulásakor létrehozott webes felületen elérhető lesz a tananyag, így aki lemaradt, az is elsajátíthatja majd azt autodidakta módon.

Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter céljával egybecseng a Városi Kertészek álma a rövid szállítási láncok és a városi kiskerti termelés létrehozásáról. Ez néhány évtizede még természetes volt – mondja Daoda Zoltán, hozzáfűzve, hogy ezt a szunnyadó tudást kell ma feléleszteni, ahogy azt már jó néhány, önmagát élelmiszerrel és energiával ellátó falu megtette. 

Az egészséges talajjal komoly támogatást biztosíthatunk a növénynek, hisz az egészséges talajból kinövő egészséges növény nehezebben betegszik meg. A termelés után a kereskedők és vásárlók felelőssége, hogy az ökológiai lábnyomot csökkentsék a hazai és helyi termékek választásával. A jelenlévő föld erőforrás, itt van, helyben van, bevethető- mondja Daoda Zoltán. 

Az első év a próbaév, s a képzés idén még csak Budapesten elérhető. Télen lesz az elméleti, tavasszal és nyáron a gyakorlati képzés. Hosszú távú cél, hogy jövő évtől minden megyeszékhelyen induljon hasonló tanfolyam a felnőttek mellett általános iskolásoknak is.

A pályázat egyik nyertese, Holics Szilvia a Vidéken újrakezdők facebook oldalán talált a lehetőségre. Szilvia falusi lány, minden rokona gazdálkodik. A kiskerti termés megfizethetetlen ízét városba kerülve tapasztalta meg, addig csak a velejáró munkát látta. Bár tudatos háziasszonyként a hazai, jó minőségű termékeket kereste meglepve tapasztalta, hogy a magyar zászlóval ellátott termékek is gyakran külföldről érkeznek, ahol akár Magyarországon már betiltott növényvédő szereket is használhatnak. A zöldségeknél, gyümölcsöknél legjobb esetben is csak a származási országot jelölik meg, az összetételt nem. Egyedül a bio élelmiszerek minősége garantált, viszont magas áruk és a nehéz hozzáférés megnehezíti elterjedésüket. Szilvia a városi termelést 7 nm-es erkélyén és társasházuk közös kertjében képzeli el a jövőben.

Aki szeretne kapcsolatba kerülni az élettel, a jelennel, annak mindenképp hasznos a kertészkedéssel foglalkozni. Szoros rendszert, ritmust, ütemet ad az életnek. A városi, rohanó életben terápiás jellege sem elhanyagolható, hisz a magányos, életcéllal nem rendelkező embereknek, távlatot ad, türelemre tanít és kapcsolatba hoz az élettel- zárja a beszélgetést Holics Szilvia.

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…