Főoldal Hírek Átólzéig Ezekre érdemes odafigyelni a karácsonyi csomagküldéskor

Ezekre érdemes odafigyelni a karácsonyi csomagküldéskor

13 perc átlagos olvasási idő
0
1,072
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ezekre érdemes odafigyelni a karácsonyi csomagküldéskor

 

A megrendelt áruk beszállítása jellemzően valamilyen postai szolgáltató igénybevételével történik-hangzott el a sajtótájékoztatón. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell, melynek elvégzésére megbízás alapján a postai szolgáltató vállalkozik. Az unión belül nincs vám. Az interneten az EU-n kívülről megrendelt áruk csak 22 euróig vám- és adómentesek, e fölött 150 euróig a 27 százalékos áfát, míg 150 euró felett az áfát és a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.
Mint azt Teleki József pénzügyőr ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal repülőtéri főigazgatóságának vezetője elmondta, az idén 42 ezer külföldről rendelt csomag után kellett áfát vagy vámot fizetnie a vásárlóknak. Ez a szám 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amely arra utal, hogy növekszik az internetes vásárlás részaránya; a legtöbb megrendelt áru pedig Kínából és az Egyesült Államokból érkezik. 
A vámkezelés helyszínén rendezett eseményen Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti és logisztikai vezérigazgató helyettese arról számolt be, hogy a tavalyi több mint 11 millió után az idén várhatóan több mint 12 millió csomagot kézbesít a posta, amivel a piac egyharmadát tudhatja a magáénak. A külföldről érkező áruk vámkezelését a repülőtér melletti Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik. Molnár Róbert elmondta, hogy a karácsonyi forgalomban az interneten Kínából megrendelt áruk átfutási ideje 30-40 nap, az Unióból 2-9, míg a magyar webshopból megrendelt áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.A megrendelt árukhoz a Magyar Posta 2650 átvételi pontján lehet hozzájutni. A postahelyek mellett a csomagautomatáknál és 150 Mol-benzinkúton is átvehetők a küldemények.
Teleki József a karácsonyi várható növekvő forgalomra tekintettel arra is felhívta a figyelmet, hogy az interneten az EU-n kívülről megrendelt áruk csak 22 euróig vám- és adómentesek, e fölött 150 euróig a 27 százalékos áfát, míg 150 euró felett az áfát és a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni. Az EU-n kívülről jövő csomagokat mindenképpen vámkezelni kell, ezt a posta és a vámhivatal munkatársai közösen végzik. A vámkezelés néhány perc alatt elkészül, amennyiben ismert az áru, annak értéke és a címzett is. Az általános megnevezés – például pamut póló, táblagép, telefon – nem elfogadható. Ilyenkor röntgenezik, és ha szükséges ki is bontják a csomagot. Előfordul, hogy a valósnál alacsonyabb érték szerepel a fuvarlevélen, ilyenkor a megrendelőt megkérdezik, hogy mennyit fizetett az áruért.
A tájékoztatón kiderült még: nem vámkezelhető a hamis termék, a védett növény és állat, valamint a kábítószer sem. A gyógyszer vámkezeléséhez a Gyógyászati és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges.
A magánszemélytől magánszemélynek küldött, EU-n kívülről érkező csomag 45 euróig vám- és áfamentes, 45,1-150 euróig pedig csak áfát kell fizetni utána. A 27 százalékos áfa és 2,5 százalékos vám terheli a 150,1-700 euró közötti ajándékot. E felett a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa együtt fizetendő. 
Az unión belül – az áruk szabad mozgása miatt – nincs vám. Aki az EU-n kívülre küld ajándékot és az nem drágább 1000 eurónál, akkor a postai fuvarlevél kitöltésén kívül nem kell mást tenni. Az 1000 euró feletti küldemény mellé vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie.
Teleki József kitért a felderítési adatokra is. Idén október végéig 67 kábítószeres csomagot foglaltak le, az anyag súlya 12,5 kilogramm, az értéke pedig 23,2 millió forint volt. Gyógyszert 40 esetben találtak, ez közel 10 ezer tablettát jelent, 4,9 millió forint értékben.
A postai küldemények feladási szabályairól további hasznos tudnivalókat olvashatnak a Nemzeti Adó és Vámhivatal és a Magyar Posta Zrt. által kiadott közleményben, melyet ide kattintva tekinthetnek meg.
Végül Molnár Róbert beszélt a Magyar Posta új üzleti mobil applikációjáról, mely többek között a csomagfeladást és kézbesítést is hivatott segíteni. Az alkalmazás október 30-a óta elérhető a Google Play és az Appstore áruházakban, minimum iOS 7.0-ás és Android 4.2-s és ezeknél frissebb operációs rendszert használó készülékekre.
A postai alkalmazás funkciói között szerepel a csomag-nyomonkövetés, melynek segítségével az ügyfelek informálódhatnak a küldeményazonosítóval rendelkező küldeménytípusok feladásáról, kézbesítéséről, kézbesíthetetlenségének okáról és különböző státuszairól. A postakereső funkció a mobil készülék aktuális helyzetéhez mérten mutatja a legközelebbi postát, Csomagautomatát, MOL PostaPontot, illetve Agora pontként is működő postákat, térképes vagy lista nézetben. Ezen kívül az applikáció segítségével lehet időpontot foglalni a postákon az értesített küldemények átvételéhez, de elérhető irányítószám-kereső, és díjkalkulátor is, sőt, egy játékkal virtuális postássá is válhatunk. Végül az iCsekk ikonra kattintva telepíteni vagy elindítani lehet azt az önálló alkalmazást, amellyel egyszerűen, gyorsan és kényelmesen fizethetik be QR kóddal ellátott csekkjeiket, bármilyen vásárlásra alkalmas bankkártyával. A Magyar Posta Zrt. üzleti és logisztikai vezérigazgató helyettese szerint ezzel a posta újabb csatornát nyitott ügyfelei számára, melynek segítségével egyszerűbbé és elérhetőbbé válnak a postai szolgáltatások.

Magyar Posta Zrt

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…