Főoldal Hírek Színes NGM: a munkáltatók kétharmadánál találtak munkaügyi szabálytalanságokat

NGM: a munkáltatók kétharmadánál találtak munkaügyi szabálytalanságokat

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,100
 ehaccp_topbanner3.jpg

NGM: a munkáltatók kétharmadánál találtak munkaügyi szabálytalanságokat 
 

    Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának hétfőn közzétett jelentésében.


Képünk illusztráció! 

    A jelentés szerint a több mint 65 ezer munkavállaló 27 százalékát a munkaidő-nyilvántartással, 22 százalékát a munkaidő szabályaival, 19 százalékát a munkabérrel kapcsolatos jogszabályok megsértése, 14 százalékát pedig a feketefoglalkoztatás érintette. 

    A munkaidő-nyilvántartás hiánya 14 288 munkavállalót érintett az év első kilenc hónapjában, míg egy éve ez a szám még 22 384 volt. A legtöbb jogsértést a feldolgozóipari, valamint a kereskedelemi cégeknél tárták fel, de nagy számban fordult elő az építőipari munkáltatóknál is.

    A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések főként a kereskedelem, a vendéglátás és a feldolgozóipar, valamint a személy- és vagyonvédelem területén foglalkoztatott munkavállalókat érintették, összesen 14 518 embert, ami nem jelent érdemi elmozdulást a 2014-es adatokhoz képest.

    A munkabérrel kapcsolatos jogsértések az összes főbb szabálytalansággal érintett foglalkoztatott közül 9637 embert érintettek a vizsgált időszakban, ami jelentős csökkenés a tavaly feltárt 12 393 esethez képest.

    A vizsgálatok szerint a személy- és vagyonvédelem továbbra is a “legfertőzöttebb” ágazatok között van, e cégeknél találták a “feketemunkások” 14 százalékát, ami az előző év azonos időszakához képest 2 százalékpontos növekedés. Avendéglátásban 2014 harmadik negyedévében mért 9-ről idén 10 százalékra nőtt a munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók aránya – tették hozzá. 

    Azonban az építőiparban, a mezőgazdasági vállalkozásoknál, a feldolgozó iparban és a kereskedelmi vállalkozásoknál: 37-ről 35-re, 8-ról 6-ra, 7-ről 6-ra, illetve 11-ről 9 százalékra csökkent a feketemunkások aránya 2014 azonos időszakához képest.

    Az év első kilenc hónapjában 1016 jogsértést elkövető vállalkozást bírságoltak meg a munkaügyi hatóságok, összesen több mint 160 millió forintra.

 

MTI/Pixabay

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…