Főoldal Hírek Átólzéig Nem egyszerű a helyzet a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Nem egyszerű a helyzet a globális felmelegedéssel kapcsolatban

6 perc átlagos olvasási idő
0
538
 ehaccp_topbanner3.jpg

Sorra dőlnek meg a napi és abszolút hőmérsékleti rekordok Európában. Franciaországban ezen a héten 45 Celsius foknál is többet mértek, nem csoda, hogy a kutatók sorra kongatják a vészharangot – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Mika János éghajlatkutató a műsorban elmondta, nem egyszerű a helyzet a globális felmelegedéssel kapcsolatban, de azért még nincs minden veszve, hiszen a Párizsi Klímaegyezményen résztvevő országok a szén-dioxid kibocsátással kapcsolatban 40 százalékos csökkentést ígértek meg 2030-ra. Magyarország jelenleg 32 százaléknál jár, igaz, ennek egy része a nehézipar összeomlásának köszönhető, másik része azonban a technológiai fejlesztések és a tudatos odafigyelés miatt következett be.

A jelenlegi célt 2030-ig kell megvalósítani, ezt követően viszont 2050-re lesz kitűzve a következő állomás. Összességében 70 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ahhoz, hogy a kibocsátott mennyiséget a természet képes legyen feldolgozni, tehát még nagyon hosszú út áll az emberiség előtt a klímaváltozás ellenni harc tekintetében.

Juhász Árpád geológus hozzátette, az emberi tényezők mellett meg kell említeni a földtani tényezőket is, amelyek hozzájárulhatnak a felmelegedéshez. A globális felmelegedés mellékfolyamatokat indít el, ilyen például, amikor a permafroszt (örökké fagyott talaj) elkezd olvadni, ennek hatására metán szabadul fel.

A metánról azt kell tudni, hogy a szén-dioxidnál is „veszélyesebb”, hiszen az üvegházhatást erőteljesebben befolyásolja. Ami nagy probléma, hogy az iparosodott állattartó telepeken rengetek haszonállat él, amelyek emésztésüknél fogva rengeteget juttatnak a légkörbe ebből a gázból.

Azt viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy a szén-dioxid és a metán mellett számos más olyan gáz van, ami az üvegházhatásért felel. A globális felmelegedés egy ördögi kört eredményez, hiszen létrehoz más, káros folyamatokat, amelyek befolyásolják a felmelegedést, a felmelegedés viszont visszahat a folyamatokra.

Mika János szerint volt három olyan év, 2014-től 2016-ig, amikor világszerte a gázkibocsátás nem növekedett. Azóta romlott valamennyit a helyzet ezen a téren, és habár a legvégső cél a 70 százalékos csökkenés, azt is eredménynek kell tekinteni, hogy voltak próbálkozások. Az USA, Kína és a nyugat-európai országok is fel tudnak mutatni eredményeket a csökkentés tekintetében az elmúlt években.

 M1 Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…