Főoldal Hírek Csőposta MOL Nagyon Balaton: huszonöt esemény, májustól szeptemberig

MOL Nagyon Balaton: huszonöt esemény, májustól szeptemberig

85 perc átlagos olvasási idő
0
1,387
 ehaccp_topbanner3.jpg

MOL Nagyon Balaton: huszonöt esemény, májustól szeptemberig

 

NN Ultrabalaton

A Balaton körül, május 28-29.

1 kör, 220 kilométer, 36 óra és páratlan balatoni panoráma – ez a világ legszebb futóversenyei közé beválasztott NN Ultrabalaton.

Céges csapatépítőként, baráti társasággal, párban vagy egyedül: Közép-Európa leghosszabb futóversenye mindenhogy igazi kihívást jelent. Az idén tízéves jubileumát ünneplő tókerülő futás a korábbi évekhez hasonlóan most is Balatonaligáról indul és ide is érkezik vissza. Ilyen távok hallatán felmerül bennünk a kérdés, hogy megéri-e ekkora erőpróba, de a verseny népszerűsége évről évre nő: az idei nevezés során 2 hónap alatt beteltek a helyek. 

Az NN Ultrabalaton szépsége abban rejlik, hogy a versenyzők megtapasztalhatják a teljesítőképességük határait, és meg is haladhatják azokat. Ebben profi szervezőgárda áll segítségükre, akik 40 frissítőponton várják a futókat.

A csoportban indulók nagyjából 10-20 kilométerenként váltják egymást, de a legnagyobb kihívás az egyéni futókra vár. Számukra a szervezők idén egy különlegességgel is készülnek: aki szeretne, keresztülfuthat a Varga Pincészet pincesorán.

800px-Balaton_-_Tihany

Nemzeti Regatta

Siófok, június 11-12.

Ha a Kékszalag a Balaton vitorlás fesztiválja, akkor a siófoki Nemzeti Regatta az egész országé – aminek persze a Balaton ad otthont.

A balatoni hajózás 170. évfordulóján elsőként megrendezett versenyen az ország összes települése megmérettetheti magát. A résztvevőknek vitorlás szaktudásra nem lesz szüksége, szurkolótáborra viszont annál inkább. A 7 fős csapatok a hajót és a kormányost a Balatoni Hajózási Zrt-től, illetve a Magyar Vitorlás Szövetségtől kapják. A verseny a partról is lehet követni, de szombaton háromszor indul nézőhajó is a siófoki kikötőből.

A Nemzeti Regattával párhuzamosan a parton zajlik Magyarország Településeinek Fesztiválja. A versenyen résztvevő települések ezen a parti rendezvényen mutathatják be turisztikai kincseiket, látványosságaikat, hagyományaikat, emellett a klasszikus családi programok sem maradnak ki a sorból. Az esti hangulatról pedig a Honeybeast, a Magna Cum Laude, az Apacuka és a The Biebers gondoskodik a MOL Nagyon Balaton és Siófok város támogatásával.

 

Hosszúlépés

Több helyszín, június – augusztus

Nyárra a Balaton északi partjára települ a Budapesten zajos sikert arató Hosszúlépés csapatának egy része, de nem a városnéző sétákból mennek szabadságra.

Épp ellenkezőleg: azért jönnek, hogy első alkalommal kimozdulva a fővárosból itt, a Balatonfüred-Tihany tengelyen kutassanak olyan történetek után, amiket érdemes továbbadni.  A tőlük Budapesten megszokott programok alapján számíthatunk akármire, ami tartalmaz lefele nézést, felfele bámulást, épületbe belógást, a reformkori Füred titkait, vagy éppen egy különleges éjszakai „csendtúrát” Tihanyban. A Hosszúlépés csapatának szándékában áll meglepni azokat is, akik akár egész életüket a környező utcákban töltötték.  A sétákat tehát a helybélieknek és azoknak is ajánljuk, akik csak nyaralóként élvezik a Balaton-partot.

A részvételi korhatár nullától száz éves korig terjed, a folyamatosan frissülő programokat júniustól megtaláljátok a Hosszúlépés és a MOL Nagyon Balaton honlapján. 

 

PLÁZS Siófok

Siófok, Nagystrand, június 18. – augusztus 28.

A plázs szót sokan használják, de a PLÁZS Siófok esetében ez korántsem nagyzolás.

A hely nem lesz ismeretlen a veterán Siófokra járók előtt, hiszen a Nagystrandon lévő plázson már régóta működött parti klub, változatos neveken. A hosszabb csend után most új csapat veszi át az irányítást.  A 2000 négyzetméteres homokos partszakaszon óriásstég és napozóteraszos medence is épül, hogy ki tudd választani a számodra legoptimálisabb nap-víz-part távolságot. A sütkérezés sosem lesz unalmas, mivel strandkövnyvtár, street workout pálya és bérelhető SUP-deszkák is lesznek a PLÁZSon, amikkel állószörfözgethetsz a vízben strandolók között. Kevésbé aktív sportembereknek pedig csak el kell heverniük a kivetítők előtt, ahol élőben követhetik a nyári nagy sporteseményeket.

A hagyományokhoz méltóan nem csak a napközbeni strandolást-héderelést lehet itt tartalmasan és stílusosan eltölteni, hanem az estéket is. A PLÁZS színpadán koncertek és partik váltják majd egymást: június 18-án egyből egy Wellhello koncerttel lehet kezdeni a nyári szezont, de augusztus 28-ig fellép itt még a Brains, a Quimby és a Halott Pénz is.

 

Kompkoncertek a Balaton közepén

Szántód-Tihany, június 24., július 22., szeptember 17.

Mi lehetne balatonibb zenei esemény, mint egy koncert a tó közepén, a balatoni közlekedés, sőt létezés ikonikus eleme, a komp fedélzetén? Kompozz Geszti Péterrel, Szabó Balázs Bandájával és a Kiscsillaggal!

Kompozni önmagában is különleges érzés, még akkor is, ha rendszeresen közlekedik vele az ember. A Csík zenekar, Hobo és a Vad Fruttik viszont az elmúlt években már megmutatták, hogy a naplementében Tihany és Szántód cirkálni és közben zenét hallgatni igazán nem mindennapi élmény.

Geszti – Létvágy 

június 24., Tihanyi rév

Geszti Péter nem a hagyományos értelemben vett zenész, hiszen a zene csak egy a számtalan dolog közül, amin keresztül gondolat és szójáték-folyamait évtizedek óta eljuttatja a közönséghez. Ebből a szempontból az is mindegy, hogy Létvágy című albuma visszatérés-e vagy sem. A lényeg, hogy újra itt van egy teljes lemeznyi Geszti-dal. A mester ezúttal nem Gringó Sztár, hanem Geszti néven alkotott: a zenésztársak azonban ugyanazok, ahogy a már megszokott eklektikus hangzást és a szójátékokat sem kell hiányolnia senkinek. A lemezen ezúttal számos ismert közreműködő dolgozott Gesztivel Kowalskytól Wolf Katiig. Hogy közülük hányat hoz magával a kompra a „szöveggyártó kisiparos”, az maradjon titok. Ott kell lenni. Tihanyban lenni a kompkoncert idején annál is inkább érdemes, mert ezekben a napokban zajlik a Levendula fesztivál, szedd magad akcióval, levendulás vásárfiával és a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park izgalmas programjaival.

 

Szabó Balázs Bandája
Július 22., Tihanyi rév

Szabó Balázst, illetve bandáját nem igazán kell bemutatni. Mégis érdemes elmondani, hogy ő volt az, aki bebizonyította: a magyar népzene igenis izgalmas ihletforrás lehet a popzenének, és többet is ki lehet belőle hozni, mint tuc-tuc alapokra síró-rívó hegedülést. A multiinstrumentalista zenész, táncos, bábjátékos és társainak Élet elvitelre című legutóbbi albumát 2015-ben Fonogram-díjjal ismerték el. A Balaton közepe épp jó hely lesz ahhoz, hogy a fenti tényekkel élőben is szembesülni lehessen. És ahogy a Geszti kompkoncertet, Szabó Balázst is érdemes egész napos programnak tervezni: a révnél lévő Tihanyi PIAC placc területén a Szabó Balázs-koncert napjaiban, július 21-24 között zajlik majd az ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál.

 

Kiscsillag
Szeptember 10., Tihanyi rév

A Kiscsillag a magyar Kiscsillag, a gimnáziumok falaira írt „alterock” szupergruppja. Igaz ugyan, hogy az alterockot ma már art popnak illik hívni, és a rajongók szimatszatyrot már csak a padlás lomtalanításakor vesznek a kezükbe, de Lovasi szövegeiben tovább él a „kispálos” szövegvilág, amit megtámogatnak a Lecsóval közös, könnyen befogadható gitárcentrikus zenei témák. Ez a zenei világ mindig aktuális, szeptember közepén is az lesz. Tavaly a Vad Fruttik teltházas kompkoncertje azt is bebizonyította, hogy szeptember még nem a világ vége a Balatonnál. Úgyhogy megéri idén szeptemberben is Tihany felé venni az irányt.

 

Kultkikötő

Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves, június 24.-augusztus 27.

Idén tizenegyedik alkalommal vet horgonyt a kultúra a Balaton déli partján: Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen a nyári napfordulóval elkezdődik a Kultkikötő.

A programsorozat a „Víz-Tiszta-Kultúra”- jelszó jegyében bizonyítja, hogy a zenés fesztiválokon túl is van kulturális élet a nyári Balaton partján. Az összművészeti fesztiválon színházi előadások, könnyűzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, gyermekprogramok, filmvetítések, alkotóműhelyek és irodalmi estek közül lehet válogatni 0-tól 99 éves korig mindenkinek. A hazai kulturális élet színe-java lép fel a földvári Szabadtéri Színházban, a boglári Művelődési Házban és a Kápolna Színpadon, valamint a fenyvesi Kultúrtérben: kiköt a Madách Színház új előadása Détár Enikő, Koós Réka és Ladinek Judit főszereplésével, az ExperiDance Magyarország történelmét feldolgozó táncelőadása, de Hernádi Judit önálló estje mellett a negyedszázados Quimby koncertje is megfér, nem beszélve a Magyar Zenés Színház A víg özvegy című előadásáról.

 

Everness fesztivál

Balatonakarattya, június 28. – július 3.

A Balaton nyáron a fesztiválok mekkájává válik – könnyűzenei, elektronikus, boros és gasztroprogramok sokaságából válogathatunk. De akadnak olyan egzotikumok is, mint az Everness, ahol a zene és a kaja helyett a környezettudatosságé, az önismereté és az önmeghaladásé a főszerep.

Az ötnapos fesztiválnak idén is Balatonakarattya ad otthont, ahova olyan világhírű írók, előadók és szellemi vezetők érkeznek, akik otthonosan mozognak a fent említett területek valamelyikén. Találkozhatunk Wm. Paul Younggal, A viskó című könyv szerzőjével, James Redfielddel, A mennyei prófécia írójával, de Akarattyára látogat Mabel Katz, az ősi hawaii problémamegoldó művészet, a Ho’oponopono szaktekintélye is. Hazai frontról itt lesz a visszatérő Everness-arc Soma Mamagésa, de felbukkan az előadók között Müller Péter, Bihari Viki és a gyógyteáiról országszerte ismert Szabó György is. 

A nagy beszélgetéseket és önismereti utazásokat világzenei koncertek és jógaórák színesítik, de a családbarát rendezvényen gyerekprogramokból sem lesz hiány.

 

KeszthelyFest

Keszthely, július 1-3.

Kössük össze képzeletben a Festetics-kastélyt és a keszthelyi Balaton-partot, és képzeljünk még oda négy szabadtéri színpadot és további zárt koncerthelyszíneket.

Adjunk hozzá zenét a következő összetevők elegyítésével: világzene, blues, jazz, dixieland, latin és mai modern pop és rock, majd öntsük nyakon egy kis borral.  Így jutunk el a 2016-os, vagyis a harmadik Keszthelyfesthez, ami három napon és estén át folyamatos programokkal és gasztro örömökkel üdvözli a júliust. A fentebb említett színpadok közül a belvárosiakat a felnőtteknek, családoknak lesz érdemes bevenniük, míg a MOL Nagyon Balaton színpad fellépői inkább a fiatalokat igyekszenek majd csápolásra bírni. Koncertezik többek között Rúzsa Magdi, Szabó Balázs Bandája, Fábián Juli és Zoohacker, az Esti Kornél, a Margaret Island és a Group’n’Swing. Jó hír még, hogy lesz bor is, sőt, egy komplett borfesztivál fog zajlani az eseménnyel egy időben, a Bor Összehoz Keszthelyen, mely hazánk legjobb pincészeteit hívta meg kiállítóknak. Standjaiért és a zalai ízeket felvonultató sütödékért, lacikonyhákért a sétálóutcákat és a Fő teret kell majd célba venni.

 

Kultúrtér a tihanyi révnél

MONO Színtér, július 1-3., ARTplacc, július 21-24.

A Tihanyi PIAC placc a Balaton egyik legkedveltebb piaca. A tihanyi rév melletti hangulatos nádas-árnyas ligetben egész évben minden szombaton meg lehet vásárolni a környék legjobb sajtjait, lekvárjait és mindenféle izgalmas régiséget. A hely azonban néhány éve már a magyar kortárs művészet egyik legfontosabb eseményének, az ARTplacc fesztiválnak is helyt ad. Idén pedig bővül a kulturális repertoár: az ARTplacc előtt két héttel színház nyílik a fövenyen.

MONO Színtér

A Momentán társulatot nehéz nem ismernie annak, aki kicsit is ismerős a magyar színház világában. Az improvizációs színház zászlóvivői július elsején a tihanyi Placcon bökik le a zászlót. A Színtér viszont nem csak a felnőttekre gondol: lesznek gyerekelőadások, kincskereső társasjáték, vasárnap délelőtt előadják a János Vitézt, sőt, szombaton este, színházi formátumban megelevenedik a gyerekkori olvasókönyvek főszereplője, Gőgös Gúnár Gedeon is. Aki már járt a Placcon, az tudja, hogy nem csak egy árnyas ligetről és az árusok szombati és vasárnapi standjairól beszélünk – a helyen egy idén tavasszal megújult bisztró is működik, kellemes terasszal. Így a színházi programokon kívül is van miért a révnél tölteni az időt. A foci EB közvetítései sem okozhatnak gondot: az aktuális meccseket is meg lehet nézni kivetítőn.

ARTplacc

Zenei fesztiválokból akad bőven a Balatonnál, színházi programok is vannak, hogy mást ne mondjunk, a túlparti Kultkikötőben. Kortárs művészeti és designfesztivál viszont csak ez egy van, az idén hatodszorra megrendezett ARTplacc.

Tihanyban a művészet tényleg jelen van – körbesétálható, megnézhető, alkalmanként megfogható. És ez nem csak a művekre, de a művészekre is igaz, akiket ugyanúgy meg lehet találni, a part és a bisztró közötti ligetben, akár egy ital, akár más művészek társaságában, egy-egy izgalmas beszélgetés közepette. Idén egy igen aktuális kérdés, a fenntarthatóság témáját járja körül az ARTplacc. Hogyan alakul ember és természet viszonya, milyen lesz a jövő a Balaton partján? Akit valaha is foglalkoztattak már ezek a gondolatok, annak érdemes Tihanyba indulnia ezen a júliusi hétvégén. Vélhetően nem csupán a művészet és a nyár együttes szépségében lesz része, de elgondolkoztató, talán felkavaró élményekben is. Az aktuális magyar filmkülönlegességeket bemutató parti mozi, a különleges színházi előadások és az estéket záró bulik viszont garantáltan nem felkavarni, hanem szórakoztatni fognak.

 

Balaton Sound

Zamárdi, július 6-10.

Zamárdi szabadstrandja tizedszerre változik át csendes-családos övezetből a partizenék és rajongóik világméretű találkozójává. Mackelmore, Robin Schulz, Chris Brown a nagyszínpadon, zenés stégek a vízben, kezek a magasban.

A Balaton Sound receptje eddig kilencszer működött, és idén, tizedszer sem lesz ez másként. Erről Macklemore & Ryan Lewis, Robin Schulz, Chris Brown, Steve Aoki, Paul van Dyk, az eletronikus tánczenék, az r’n’b és a hiphop több mint ötven világsztárja gondoskodik. Az idei évben először a Balaton kellős közepén is bulizhatnak a Soundra érkezők a fesztivál ideje alatt napközben működő party hajón, ahol nemzetközi sztárok készülnek speciális daytime szettekkel. Játszik a hamburgi H.O.S.H. és a svájci Adriatique páros, hallható lesz a berlini Mobilee képviseletében Rodriguez Jr. live act-je, eljön a legendás Kruder & Dorfmesiter formáció egyik fele, Peter Kruder, valamint a kölni Andhim duó és Agoria Párizsból.

 

Parti Pezsgés

Balatonboglár, július 8-10.

A boglári Parti Pezsgés onnan kapta a nevét, hogy középpontjába a dél-balatoni borászatok legjobb pezsgőit, gyöngyöző-és habzóborait helyezi.

Balatoni borfesztiválból sok van, de olyan, ahol kifejezetten a buborékos italoké a főszerep, csak egy. A boglári Platán sétányon a BB, a Bujdosó Szőlőbirtok, a Gutman Borpince és a Légli Szőlőbirtok mellett 14 olyan borászat lesz jelen, ami miatt szeretünk a környékbeli pincékbe látogatni. A fesztivált vidám, könnyed programként kell elképzelni: leugrik az ember a partra, aztán marad, mert egy pohár habzót csak meg kéne inni, és amúgy is elkezdődött a SuperStereo koncert. Rajtuk kívül a Party Band és a SoulBlaster szolgáltatja a fesztiválzenét.

 

VeszprémFest

Veszprém, július 13-17.

Minden évben eljön az a pár nap, amikor Veszprém megtelik világzenével, jazzel, poppal, világhírű zenészekkel, és könnyed dallamokra szomjas emberek tömegével.

A VeszprémFest receptje igazán egyszerű, de annál nagyszerűbb: díszletnek adott a történelmi város, ehhez hívjunk néhány olyan zenészt, akiknek dalait a huszonévesek ugyanúgy dúdolják, mint a negyvenesek, és fűszerezzük meg a nyáresti borozgatások élményével. A fesztivál nagyszínpadán már olyan hírességek is megfordultak, mint Emeli Sandé, Al Di Meola, Katie Melua vagy Craig David. Idén pedig Jamie Cullum, Lisa Stansfield, Gregory Porter, Omara Portuondo és Diego El Cigala, valamint a MOL Nagyon Balaton jóvoltából a Thievery Corporation gondoskodik a minőségi zenei élményről.

A VeszprémFest hagyományos kísérőprogramjaként az Óváros téren idén is lesz Rosé, Rizling és Jazz Napok, ami nem csak a kiváló Balaton-környéki boroknak, illetve borászatoknak ad bemutatkozási lehetőséget, hanem feltörekvő hazai jazz-zenészeknek is.

 

VinCE Balaton

Balatonfüred, július 14-17.

Balatonfüred  kétségtelenül  nagy  borkedvelő,  a  Tagore  sétány  pedig tökéletes  cinkostárs  ha borhoz kapcsolódó események szervezéséről van szó.

Július közepén is éppen itt állnak majd a standok, ahol  a  VinCE Magazin  vaktesztje  alapján  kiválasztott  borászok  bontják  meg becses palackjaikat, és persze mindemellett olyan kötelező fesztiválkellékek sem maradnak el, mint a frissensült ételek.

De ami még érdekesebb, hogy miközben egy pohár roséval letelepszik az ember az egyik Balaton-parti padra, elcsípheti Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének egy-egy  izgalmas  momentumát,  ekkor  zajlik  ugyanis  a  Kékszalag vitorlásverseny is.  És ha  már  hajó,  a fesztivál részeként 90 perces, hajós borkurzusokba is be lehet csatlakozni, de ehhez gyorsnak kell lenni a jegyvásárlással.

Ami viszont a parton zajlik, de hasonlóan izgalmas, ráadásul idén új program, az egy degusztációs ebéd és vacsora, balatoni specialitásokkal, sommelier-ek borkínálásával, hófehér abroszokkal, háttérben a Balatonnal.

 

Badacsony Bor7

Badacsony, július 15-31.

A Parti Pezsgés és a VinCE Balaton után pár nappal már Badacsonyban folytatódik az örök érvényű borfesztiválos tematika, méghozzá 17 napon át.

A borvidék 14 legnevesebb pincéjének legjobb borait lehet úgy megkóstolni, hogy csak pár lépést kell tenni egyiktől a másikig, de az sem számít majd vérlázítónak, ha esetleg egy Badacsonyi Pálinkaház-féle törkölypálinka is becsúszik közöttük. Gasztro fronton lesznek szegi sajtok, „hamuba sült” pogácsa és kürtőskalács, a helyi éttermek pedig kifejezetten erre az alkalomra komponálnak majd BOR7 menüket. Itt is koncertezik a SuperStereo, rajtuk kívül többek között Freddie, ByeAlex, a KFT és a Lóci játszik is beveszi majd a színpadot.

 

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Veszprém, július 20-23.

A Veszprémi Utcazene Fesztivál 18 éve csupán az ország legjobb utcazenészét megtalálni kívánó megmérettetésnek indult, ám mára hazánk egyik leglátogatottabb ingyenes zenei megmozdulásává és Európa egyik legjelentősebb utcazenész seregszemléjévé nőtte ki magát.

A fesztivál egyfajta katalizátorként működik az ország könnyűzenei gépezetében, hiszen évről évre olyan, a nagyobb rendezvények számára még érdektelen fellépőknek is bemutatkozási lehetőséget ad, akiknek karrierjük ezen fázisában még szükségük van egy ajánlólevélre, amit az Utcazene közel százezres közönségétől, illetve a szakmai zsűritől az arra érdemesek meg is kapnak. Így fordulhat elő, hogy olyan mára ismert zenekarok, illetve szólisták vállalják büszkén, hogy ők is utcazenészként kezdték Veszprém utcáin, mint Szabó Balázs, Takács Eszter, a Mary Popkids, a Punnany Massif, a Kerekes Band, az Irie Maffia, Boggie és Pátkai Rozina. A tehetségek felkutatása mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a műfaj teljes palettájának bemutatására, így az utcazenészek napközbeni versenyét követően 10, párhuzamosan működő helyszínen esténként olyan nemzetközi előadók láthatók, akik ugyan utcazenészként kezdték, de később az utcát színpadra cserélték, és Európa-szerte ismert előadókká váltak.

A műfaj létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy évente százezer látogató várja azt a leírhatatlan hangulatot, ami egyedülállóvá teszi a Veszprémi Utcazene Fesztivált, melyet a MOL Nagyon Balaton idén saját színpaddal is támogat.

Művészetek Völgye

Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, július 22-31.

Mi jut először eszedbe, ha azt mondjuk Kapolcs? Ha jazz, pop, népzene, színház, slam poetry, jóga, kirándulás, végtelen életöröm és szórakozni vágyó emberek tömegei, akkor több mint valószínű, hogy jártál már a Művészetek Völgyében. 

Az idén 26. életévét betöltő fesztivált joggal nevezhetjük a Balaton legsokszínűbb összművészeti rendezvényének, hiszen itt minden van, amit látni, hallani vagy kóstolni érdemes.

A komolymegújuláson átmenő fesztivál programkínálatából maximum szemezgetni lehet, mivel a választék óriási. A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon a legjobb hazai előadók lépnek fel az Irie Maffiától a FISH!-ig. Sztárvendégként a Morcheeba tagjaiból létrejött Skye & Ross érkezik, és egész nyáron egyedül itt hallhatjátok az Erik Sumo Bandet. Idén Taliándörögd válik a színházi élet központjává, a népzenei programokért pedig a Folk Udvarba és a Muharay Udvarba érdemes ellátogatni. Hobo és a Modern Art Orchestra közös színpadot hoz létre, aki pedig nem lép fel a fesztivál nagyszínpadán, az biztos, hogy megfordul Harcsa Veronika Udvarában.

 

Paloznaki Jazz Piknik

Paloznak, Augusztus 4-6.

2016-ban ötödik alkalommal válik jazzfővárossá egy apró település a Balaton északi partján.

Paloznakon idén augusztusban ismét megrendezik az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő, háromnaposra nőtt Jazz Pikniket. A Homola Pincészet és a paloznaki önkormányzat koprodukcióját a többszörös platinalemezes St Germain nyitja meg a nulladik napon, a MOL Nagyon Balaton támogatásával. Pénteken és szombaton fellép többek közt Paul Williams és Jean-Paul Maunick világhírű Incognito-ja, a soul egyik legnevesebb európai előadója, Mario Biondi, hazai frontról pedig a Váczi Eszter Quartet, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge, a Belau és még sokan mások.

Mindeközben a falu tereit és utcáit borospoharakkal andalgó emberek töltik meg, a plédekre a helyi termelők kézműves sonkái, sajtjai, fagylaltjai és pálinkái, valamint az északi part nívós éttermeinek fogásai kerülnek.  A fesztivál célja nem csak a színvonalas és meghitt hangulatú szórakozás: a támogató jegy vásárlásával idén a Paloznaki Kiállítóterem felújításához is hozzá lehet járulni.

 

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüred, augusztus 6-28.

1932 óta minden augusztusban Balatonfüred válik a Balaton-felvidék borfővárosává. Legalábbis arra a három hétre, míg a Tagore sétányt borsátrak és pincetulajdonosok faházai lepik el.

A Balatonfüredi Borheteket azonban nem csak a közel kétszázötvenféle palackozott és kimért bor teszi egyedülállóvá, hanem a változatos programok és az azoknak hátteret adó balatoni panoráma. A nézelődés és kóstolgatás során megismerkedhetsz a régiót fémjelző rizlingekkel és a klasszikus rozékkal, nem beszélve a kitelepülő pálinkaárusok italairól. Emellett a borünnephez már-már hagyományosan zenei programmal csatlakozik a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat: augusztus 19-én fellép a gyergyószentmiklósi folk-rock brigád, a Bagossy Brothers Company, majd a nemzeti ünnep estéjén Herczku Ági és a Banda lép színpadra, akiket a népi dalkincset 21. századi modorban megszólaltató Makám követ. Végül augusztus 21-én az egyedi zenei stílusáról ismert Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Mongooz and the Magnet zenél.

 

Magna Cum Laude ünnepi koncert

Révfülöp, augusztus 20.

Alkotmányunk ünnepe, új kenyér, légiparádé és tűzijáték: augusztus 20-át a maga módján mindenki igyekezett és igyekszik emlékezetessé tenni. Egy balatoni mólóról hallgatott Magna Cum Laude koncert erre tökéletesnek ígérkezik.

Révfülöpön, a hajóállomás melletti plázson tavaly Rúzsa Magdi adott nagy sikerű koncertet,  idén a Magna Cum Laude fog fellépni augusztus 20-án. A zenekar az elmúlt években stabil pozíciókat vívott ki magának a mindenki által fogyasztható dallamos popzene élvonalában. Így biztos, hogy ezúttal sem fognak csalódást okozni. Hangulatban és stílusban abszolút passzol hozzájuk előzenekaruk, a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató döntőjébe jutott Bagossy Brothers Company is. A gyergyószentmiklósi zenekar Erdélyben már meghódította a magyar közönséget, a Petőfi Rádión felbukkant slágereikkel és a Nagy-Szín-Pad!-os részvétellel pedig Magyarországon is megszerettették magukat.

 

STRAND – Nagyon Zene Fesztivál

Zamárdi augusztus 24-27.

Ismét Zamárdiban találkoznak a Petőfi Rádió kedvenc hazai előadói és jónéhány nemzetközi sztár, hogy méltó módon koronázzák meg az idei nyarat. Augusztus utolsó hétvégéjén ismét Zamárdiban kell lenni: a Hurts, Caro Emerald, Tom Odell és Jamie Woon is ezt teszi.

A STRAND – Nagyon Zene Fesztiválon, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös nagy eseményén  a magyar könnyűzene java Zamárdiban lesz a Tankcsapdától és az idén 25 éves Quimbytől kezdve a saját nappal és különleges programmal érkező Wellhello-Halott Pénz párosig, és a Punnany Massif-ig, akik idén mindössze négy fesztiválfellépést vállaltak el, köztük a STRANDot! Pesrze világsztárokból sem lesz hiány: Caro Emerald, a Hurts, Jamie Woon és Tom Odell is Zamárdiban tölti a nyár utolsó hétvégéjét, akárcsak az Asking Alexandria, vagy a Hollywood Undead.

 

B.my.Lake

Zamárdi, augusztus 24-27.

Negyedszer kerül megrendezésre B.my.Lake, mely 2013-as debütálásakor azonnal Közép-Európa egyik legnépszerűbb fesztiválja lett, és rögtön a hazai underground elektronikus zene rajongók elsőszámú nyári célpontjává vált.

A fesztivál népszerűségének, előremutató szemléletének és világszínvonalú programjának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat a holland European Festival Awardson.

A B.my.Lake tavaly költözött át Balatonaligáról Zamárdiba. A döntés jónak bizonyult, Zamárdi jól bejáratott fesztiválterületén a fesztivál új otthonra talált, sőt a zenei sajtó is egyöntetű elismeréssel fogadta a 2015-ös B.my.Lake-et.

A techno/tech-house/minimal/house zene legmeghatározóbb előadóit felsorakoztató B.my. Lake Augusztus 24-én nyitja meg kapuit egyedülálló hang-fény-és látványelemekkel, s az óriási érdeklődés ellenére is igyekszik megtartani közvetlen, butik jellegét. Zamárdiban idén is a lejátszók mögé áll Richie Hawtin, itt lesz Carl Cox, Solomun, a Kollektiv Turmstrasse, a Dubfire és még nagyon sok dj, ahogy megszokhattuk.

 

Kálibuli

Köveskál, szeptember 17.

Adott a Balaton szubjektíven és objektíven is legromantikusabb tája, a Káli-medence, azon belül is a „központ”, Köveskál, egymástól lépésnyi távolságra lévő éttermeivel és borászataival. Szeptemberben ismét kinyílnak az ajtók és megtelnek az udvarok: harmadszor jön a Balaton „legfinomabb” fesztiválja, a Kálibuli.

A recept idén is a már bevált: végig lehet kóstolni a Káli-medence kedvenc éttermeinek csak erre az alkalomra készített menüit, és lehet lamentálni, hogy melyik Balaton-felvidéki bort kóstoljuk az ételek mellé.

A zenei aláfestésről néha egy, néha több gitár gondoskodik majd, az estét a tavalyi Budapest Bár után idén is a helyhez méltó koncert zárja.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…