Csőposta A jelenlegi időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-01-22 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,410 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A jelenlegi időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek Nem kell megijedni a borisszáknak a januári fagyoktól: a jelenlegi zimankós időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek, és ha így mennek tovább a dolgok, 2015-höz hasonlóan kiváló borok teremhetnek az idén is. „Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg” – jelzi Molnár Gábor mátrai borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, hogy egyelőre nem kell félteni a 2016-os borokat. Igaz, indokolt lenne feltételes módban fogalmazni, mivel tartósan mínusz 15 fok alatt már károsodás érheti a növényeket. Ilyen hidegről azonban – szerencsére – nem beszélnek a meteorológusok. Mi történik akkor, ha hirtelen kisüt a Nap, és rövid időre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála? Molnár Gábor szerint még ez sem tragédia, mert megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt, a szőlő még mellékrügyről is képes jó termést hozni. Más kérdés, hogy a későbbi, tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás és vele együtt a fürt is, akkor bizony sovány szüret várható. Néhány évvel ezelőtt, 2011-ben éppen ez történt a Mátrában, akkor a fagyra kifejezetten érzékeny muskotály a szokásos hektáronkénti száz mázsa helyett mindössze 15-20 mázsa termést hozott. Aggodalomra azonban egyelőre semmi ok. A jelenlegi időjárással a borászok akár még némi plusz jövedelemre is szert tehetnek, ugyanis – ha így mennek tovább a dolgok – kevesebbet kell majd növényvédelemre költeni, sőt, akár a permetezésen is lehet spórolni. A hidegebb időben ugyanis csökken a lisztharmat és a gombás fertőzések kockázata, de még a szőlőmoly és egyéb rovarkártevők jelenléte is. Persze, ehhez kell a kedvező tavasz is. Ideális esetben lesz elegendő eső, ami után a kellemesen meleg, száraz idő megakadályozza a kártevők számára kedvező pára kialakulását. A mátrai borász óvatos prognózisa minden hegyvidéki termőhelyre, nemcsak szűkebb pátriájára, Abasárra (és az ottani legendás olaszrizlingre) vonatkozik, vagyis a jelenlegi idő egyformán jó borokat eredményezhet Tokaj-Hegyalján, de akár Villányban is. Az okos borász a mostani időt hatékonyan használja ki. A nagyobb területtel rendelkező pincék, mint a Molnár és Fiai is, már januárban elkezdik a metszést, hogy tavaszra, rügyfakadásra minden dűlővel, sorral végezzenek, miközben folyamatosan vizsgálják, milyen „kondiban” van a szőlő, hogy a valóban kiváló termésre alkalmas, legegészségesebb rügyeket hagyják meg a tőkén. Ha jól végzik a munkájukat, akkor a magyar borok eddigi nemzetközi diadalmenete a 2016-os szüretből származó borokkal is tovább folytatódhat.
A vállalatvezetés ereje a kulcs a válság leküzdéséhez – hogyan vészelték át a turisztikai cégek a pandémiát?
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Több tíz ezer orthodox zsidó érkezett Magyarországra, hogy megemlékezzen a bodrogkeresztúri csodarabbira Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30 000 – …