Főoldal Hírek Csőposta A jelenlegi időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek

A jelenlegi időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,377
 ehaccp_topbanner3.jpg

A jelenlegi időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek

Nem kell megijedni a borisszáknak a januári fagyoktól: a jelenlegi zimankós időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek, és ha így mennek tovább a dolgok, 2015-höz hasonlóan kiváló borok teremhetnek az idén is.

„Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg” – jelzi Molnár Gábor mátrai borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, hogy egyelőre nem kell félteni a 2016-os borokat. Igaz, indokolt lenne feltételes módban fogalmazni, mivel tartósan mínusz 15 fok alatt már károsodás érheti a növényeket. Ilyen hidegről azonban – szerencsére – nem beszélnek a meteorológusok.

 
Mi történik akkor, ha hirtelen kisüt a Nap, és rövid időre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála? Molnár Gábor szerint még ez sem tragédia, mert megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt, a szőlő még mellékrügyről is képes jó termést hozni. Más kérdés, hogy a későbbi, tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás és vele együtt a fürt is, akkor bizony sovány szüret várható. Néhány évvel ezelőtt, 2011-ben éppen ez történt a Mátrában, akkor a fagyra kifejezetten érzékeny muskotály a szokásos hektáronkénti száz mázsa helyett mindössze 15-20 mázsa termést hozott.

Aggodalomra azonban egyelőre semmi ok. A jelenlegi időjárással a borászok akár még némi plusz jövedelemre is szert tehetnek, ugyanis – ha így mennek tovább a dolgok – kevesebbet kell majd növényvédelemre költeni, sőt, akár a permetezésen is lehet spórolni. A hidegebb időben ugyanis csökken a lisztharmat és a gombás fertőzések kockázata, de még a szőlőmoly és egyéb rovarkártevők jelenléte is. Persze, ehhez kell a kedvező tavasz is. Ideális esetben lesz elegendő eső, ami után a kellemesen meleg, száraz idő megakadályozza a kártevők számára kedvező pára kialakulását.

A mátrai borász óvatos prognózisa minden hegyvidéki termőhelyre, nemcsak szűkebb pátriájára, Abasárra (és az ottani legendás olaszrizlingre) vonatkozik, vagyis a jelenlegi idő egyformán jó borokat eredményezhet Tokaj-Hegyalján, de akár Villányban is. Az okos borász a mostani időt hatékonyan használja ki. A nagyobb területtel rendelkező pincék, mint a Molnár és Fiai is, már januárban elkezdik a metszést, hogy tavaszra, rügyfakadásra minden dűlővel, sorral végezzenek, miközben folyamatosan vizsgálják, milyen „kondiban” van a szőlő, hogy a valóban kiváló termésre alkalmas, legegészségesebb rügyeket hagyják meg a tőkén. Ha jól végzik a munkájukat, akkor a magyar borok eddigi nemzetközi diadalmenete a 2016-os szüretből származó borokkal is tovább folytatódhat.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…