Főoldal Hírek Átólzéig Módosul a bortörvény

Módosul a bortörvény

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,358
 ehaccp_topbanner3.jpg

Immár több, mint egy éve, 2015. augusztus 1. óta köteles a hegybíró bírságot kiszabni a nem művelt szőlőültetvények ügyében. A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás újabb szabályokat bevezetésére tesz javaslatot a nem művelt ültetvények ügyének rendezése érdekében.

Az utóbbi években a szőlőültetvényekben olyan károsító (szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma) jelent meg, amelyek komoly terméskiesést is okozhat, ugyanakkor a károsítók terjedésének megállítása egyelőre csak megelőzéssel biztosítható. A növényvédelmet helyesen alkalmazó, lelkiismeretes gazdák védelmében szükséges a nem művelt ültetvények kezelésére hatékonyabb eszközöket találni. A jogszabályokban előírt művelési kötelezettség elmulasztása veszélyezteti a szomszédos ültetvényeket és jelentős károkat okozhat a termőültetvényekben.

Ezért a múlt hét során az Országgyűlésnek benyújtott bortörvény-módosítási javaslat a hatályos előírásokat a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében módosítja és nemcsak abban az esetben teszi lehetővé a kivágás elrendelését, amennyiben a növény-egészségügyi szempontból veszélyes zárlati károsító már jelen van. A módosítás alapján gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján kényszeríthető ki a művelés, vagy számolható fel a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény.

A szabályozás a törvényjavaslat elfogadása és hatályba lépése esetén az alábbi pontokon változik:
  • A művelési kötelezettség végrehajtásáért az ültetvény tulajdonosa, nem pedig használója felel.
  • A hegybírói szankciók továbbra is csak a legalább egy éven keresztül nem művelt ültetvényekre vonatkoznak.
  • A tulajdonosnak az új szabály értelmében 60 nap áll rendelkezésre a helyzet rendezésére (eddig nem volt ilyen határidő). A tulajdonos az ültetvény művelésével más személyt is megbízhat.
  • Ezentúl a növény-egészségügyi kockázatot jelentő nem művelt ültetvények után is bírságot kell kiszabni.
  • A megelőzés érdekében az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, amennyiben az a felszólítás és a bírság ellenére sem hajlandó gondoskodni az ültetvény műveléséről.
  • A bírságolás jelenleg, és a továbbiakban is csak akkor lesz lehetséges, ha az ültetvényt a hegybírói felszólítás ellenére sem művelik meg. A hegybíró eddig is bírságot kellett, hogy kiszabjon az ültetvény művelési kötelezettség elmulasztása esetén, amennyiben az nem idézett elő növény-egészségügyi kockázatot. Ezek a pontok nem változnak.

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…