Főoldal Hírek Átólzéig Módosul a bortörvény

Módosul a bortörvény

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,423
 ehaccp_topbanner3.jpg

Immár több, mint egy éve, 2015. augusztus 1. óta köteles a hegybíró bírságot kiszabni a nem művelt szőlőültetvények ügyében. A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás újabb szabályokat bevezetésére tesz javaslatot a nem művelt ültetvények ügyének rendezése érdekében.

Az utóbbi években a szőlőültetvényekben olyan károsító (szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma) jelent meg, amelyek komoly terméskiesést is okozhat, ugyanakkor a károsítók terjedésének megállítása egyelőre csak megelőzéssel biztosítható. A növényvédelmet helyesen alkalmazó, lelkiismeretes gazdák védelmében szükséges a nem művelt ültetvények kezelésére hatékonyabb eszközöket találni. A jogszabályokban előírt művelési kötelezettség elmulasztása veszélyezteti a szomszédos ültetvényeket és jelentős károkat okozhat a termőültetvényekben.

Ezért a múlt hét során az Országgyűlésnek benyújtott bortörvény-módosítási javaslat a hatályos előírásokat a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében módosítja és nemcsak abban az esetben teszi lehetővé a kivágás elrendelését, amennyiben a növény-egészségügyi szempontból veszélyes zárlati károsító már jelen van. A módosítás alapján gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján kényszeríthető ki a művelés, vagy számolható fel a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény.

A szabályozás a törvényjavaslat elfogadása és hatályba lépése esetén az alábbi pontokon változik:
  • A művelési kötelezettség végrehajtásáért az ültetvény tulajdonosa, nem pedig használója felel.
  • A hegybírói szankciók továbbra is csak a legalább egy éven keresztül nem művelt ültetvényekre vonatkoznak.
  • A tulajdonosnak az új szabály értelmében 60 nap áll rendelkezésre a helyzet rendezésére (eddig nem volt ilyen határidő). A tulajdonos az ültetvény művelésével más személyt is megbízhat.
  • Ezentúl a növény-egészségügyi kockázatot jelentő nem művelt ültetvények után is bírságot kell kiszabni.
  • A megelőzés érdekében az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, amennyiben az a felszólítás és a bírság ellenére sem hajlandó gondoskodni az ültetvény műveléséről.
  • A bírságolás jelenleg, és a továbbiakban is csak akkor lesz lehetséges, ha az ültetvényt a hegybírói felszólítás ellenére sem művelik meg. A hegybíró eddig is bírságot kellett, hogy kiszabjon az ültetvény művelési kötelezettség elmulasztása esetén, amennyiben az nem idézett elő növény-egészségügyi kockázatot. Ezek a pontok nem változnak.

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…