Főoldal Hírek Életmód Mitől lesz az embernek jelleme?

Mitől lesz az embernek jelleme?

6 perc átlagos olvasási idő
0
868
 ehaccp_topbanner3.jpg

„Akinek világnézete és lelkiismerete van, annak lesz jelleme. Mindemellett ha sikerül a szeretetet megtalálni, az lelki békét és boldogságot jelent” – véli Veress Gábor professzor, a kémiai tudományok doktora, akivel életéről, legfontosabb tudományos eredményeiről beszélgettünk a Rádió Orienten.

 

„A természet megfigyelésétől a tudományos modell felállításáig” – így foglalta össze életpályáját röviden a professzor. Mint elmondta, a természet megismerését édesanyja, még az emberek megfigyelésének képességét édesapja tanításának köszönheti. Veress Gábor számára a tanulás mindig örömet jelentett, ha pedig már valamit megtanult, azt kötelességének érezte továbbadni, először vegyészmérnöki, majd alkalmazott matematikusi végzettséget szerzett, s különösen érdekelte a modellezés világa. Ismereteit a mai napig kamatoztathatják a felsőoktatási intézmények hallgatói.

 

Legfontosabb tudományos eredményei közül megemlítette, hogy a gyógyszerkutatásban sikerült olyan modellt felállítani, amellyel meg lehet állapítani, hogy adott összegképletű szerves vegyülethez hány szerkezeti izomert lehet felírni.

 

Ez a gyógyszerkutatásban az új vegyületek felfedezésében fontos feladat. Emellett egy nemzetközileg is elismert, hatékony, új elveken alapuló ellenőrzött osztályozó, alakfelismerő módszert dolgoztak ki. Kandidátusi disszertációjának lényege pedig az volt, hogy a térben, vagy időben összetett, többfokozatú rendszerek optimalizálását hogyan lehet megvalósítani. Emellett meghonosította és értelmezte a kemometria, mint új tudományterület fogalmát, ami a kémiai mérések matematikai, rendszerelméleti és számítástechnikai egységes rendszere. Akadémiai doktori értekezésében az analitikai kémiai módszerek egységes mértékelméleti modelljét írta le. Sok munkája jelent meg munkatársaival a minőség tudomány megalapozására. Jelentősnek tartja azt a megállapításukat, hogy a világ mozgatórugója az érték, ami a természettudományban az entrópia és az emberi kapcsolatokban a szeretet.

 

Mint azt Veress Gábor elmondta, kötelességének érzi az általa megtapasztalt, megtanult dolgokat továbbadni. Kezdetben műszeres analitikát, majd kemometriát oktatott, ezután számítógépes műszerrendszereket, informatikát, vállalati minőségbiztosítást, most pedig az oktatás-nevelés minőségbiztosítását, a minőségügy és a fenntarthatóság etikai kérdéseit oktatja a felsőoktatási hallgatóknak.

 

„Örömet okoz a tanulás, az új ismeretek szerzése, felfedezése, és a rászorulók megsegítése, adni tudást és szeretetet” – mondta a professzor. Kiemelte: tanulni azért kell, hogy megfelelően kialakítsuk a saját világnézetünket. Ha pedig ehhez lelkiismeret is társul, akkor azt lehet mondani, hogy valakinek jelleme van. „A világ egysége: a Teremtő és a teremtett, a hit és a tudomány egysége – ez az én világnézetem. Mindemellett ha sikerül a megbocsátó szeretet lényegét megtalálni, akkor az lelki békét és boldogságot jelent” – zárta szavait.

 

 

OPH/Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…