Főoldal Hírek Életmód Mit tehet a szülő, ha gyermekét hiperaktívnak bélyegzik?

Mit tehet a szülő, ha gyermekét hiperaktívnak bélyegzik?

5 perc átlagos olvasási idő
0
245
 ehaccp_topbanner3.jpg

Olykor igazán kiszolgáltatottnak tűnhet a szülők helyzete, ha gyermeküket ADHD-val diagnosztizálják, mert innentől kezdve rájuk nehezedik a nyomás, hogy gyermeküket komoly pszichiátriai szerekkel történő kezelésnek vessék alá. Sajnos az sem ritka eset, hogy gyámhivatali eljárás indul a szülő ellen, ha nem ért egyet a pszichiátriai kezeléssel. Ha azonban a szülő tisztában van a jogaival, sokkal kevésbé fogja sarokba szorítva érezni magát.

„A szülő köteles és jogosult arra, hogy (…) a gyermeke testi, szellemi, lelki és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételeket, valamint az oktatásához és az egészségügyi ellátásához való hozzájutását biztosítsa”

– mondja ki a 2011. évi CCXI. Törvény a családok védelméről. E törvény alapján íme három dolog, amit a szülőnek joga van megtenni gyermekéért:

1.

A szülőnek joga van megkövetelni olyan vizsgálatokat, melyek tényszerűen igazolják, hogy gyermeküknek valóban kimutatható agyi rendellenessége van – ahogyan azt a pszichiáterek állítják az ADHD-s gyermekekről. A diagnózist jellemzően a megfigyelt viselkedésre alapozzák; egyetlen vizsgálat sem történik, ami az agy vagy a test más részeinek állapotát térképezné fel.

2.

Ha pszichiátriai szert javasolnak gyermeke viselkedési problémáira, hivatkozhat azokra a nemzetközileg kiadott hivatalos figyelmeztetésekre, melyek mind a veszélyes mellékhatásokra hívják fel a figyelmet, és arra, hogy ezek a szerek egyáltalán nem tekinthetők biztonságosak.

Egy összefoglaló felsorolást itt talál róluk: www.emberijogok.hu/figyelmeztetesek

3.

A szülőnek joga van tudni azokról a nem káros és nem veszélyes alternatív kezelési módokról, melyekkel hatékonyan javítani lehet a gyermekek hangulati, figyelem- és viselkedési problémáin. Joga van megkérdezni az orvost a nem gyógyszeres kezelésekről. Joga van ahhoz is, hogy másik szakvéleményt kérjen.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány megjelentetett egy informatív kiadványt, amely segít eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak és más érdeklődőknek az ADHD témakörében.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető, illetve letölthető az alapítvány weboldaláról:
www.emberijogok.hu/adhd

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…