Főoldal Hírek Átólzéig Mi lesz veled EGÉSZség? – beszélgetés Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikussal

Mi lesz veled EGÉSZség? – beszélgetés Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikussal

20 perc átlagos olvasási idő
0
1,699
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mi lesz veled EGÉSZség? – beszélgetés Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikussal

 
A minap egy kecskeméti rendezvényen vettem részt Lőrinczné Táborfi Julianna (dietetikus – ETE igazgató) meghívására. Ha már meghívtak, és ott voltam, akkor elbeszélgettem vele a táplálkozásról, rendezvényről. Íme:
 
Julika, mi adta a rendezvény apropóját és ki annak a szervezője?
Az „EGÉSZség=ÉRTÉK!” programot 2013. őszén indította el az Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE), a program csatlakozik az állami prevenciós projektek célkitűzéseihez, a lakosság életminőségének javítása érdekében összeállított figyelem felhívó eseménysorozattal és a szakemberek képzésével.
 Az EGÉSZség = ÉRTÉK! programmal a hazai organikus élelmiszerek bevezetését és alkalmazását kívánjuk elérni az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben, a vidékben rejlő és megtermelt értékek felhasználásával (helyi feldolgozók, helyi termékek). 
 
 
A program célja 
az egészségügyi és a közétkeztetésben résztvevő intézmények ösztönzése arra, hogy a hazai organikus élelmiszereket és abból előállított, táplálékot adjanak a betegeknek és a közétkeztetést igénybevevő gyerekeknek, felnőtteknek,
az intézményekben a büfék élelmiszer választékának bővítése a korszerű táplálkozásba illeszkedő hazai organikus élelmiszerekkel,
a kis- és közepes méretű helyi gazdálkodók, feldolgozók minél nagyobb számban történő bevonása és csatlakoztatása az egészségügyi intézményeket és a közétkeztetést ellátó közvetlen élelmiszerbeszállítói rendszerhez, ami által vélhetően gazdasági jelentőségük növekszik,
az egészségügy, a közétkeztetés a vendéglátás területén dolgozó szakemberek, az egészségügyi oktatási intézmények és a vendéglátás oktatási intézmények hallgatói /középiskolai, főiskolai, egyetemi/, valamint az egészség és környezettudatos érdeklődők tájékoztatása a téma aktualitásáról,
az EGÉSZSÉG= ÉRTÉK program fenntarthatósága, mozgalom és verseny indítása a logó elnyeréséért a program támogatói körében.
 
Ez mennyire van előrehaladott állapotában, jelenleg a párbeszéd kezdődött, vagy vannak már eredményeitek is?
Az EGÉSZség=ÉRTÉK! Konferenciát tavaly Kecskeméten, Veszprémben, a pécsi Egyetemen rendeztük meg. Az idén Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban egy akkreditált programot tartottunk közel száz egészségügyi dolgozó részvételével és most ismét Kecskeméten vagyunk. A táplálkozási szakembereknek meghirdetett rendezvényt a „Háztájit az asztalra!” program szervezőivel közösen valósítottuk meg. 
A programnak gyakorlatilag három eleme van, az akkreditált előadások, az élelmiszer bemutató és kiállítás, valamint a konferenciát követő tárgyalások. 
Az ETE munkatársai háttérmunkájuk során felkutatják az adott település környezetében a biotermelőket, az integrált termelést folytatókat és az organikus élelmiszer előállítókat. Tárgyalásokat és megbeszélést kezdeményezünk a kistermelők és az adott egészségügyi intézmény gazdasági igazgatójának, élelmezésvezetőjének, továbbá a büfét üzemeltető tulajdonosának részvételével. A tárgyalással elindul egy párbeszéd, melynek eredménye vélhetőleg az organikus élelmiszerek megjelenése és felhasználása az adott intézmény élelmezésén, illetve büféiben.
 
 
A kórházi büféseket mennyire vevők erre?
Nem nagyon vevők erre sajnos, nyílván valóan az ő érdekük egészen más. 
 
Talán az lehet a baj, hogy ők profitorientáltak?
Valószínűleg, mi pedig egészségorientáltak vagyunk. Éppen ezért, hogy hatékonyak és eredményesek legyünk, sikerült egy olyan konstrukciót kialakítani, amely mindkét fél érdekét figyelembe veszi. Elgondolásunk lényege, hogy a büféseknek nem kell az egészséges élelmiszereket, termékeket megvásárolniuk, mi előre megfinanszírozzuk azokat.  Három csomagot állítottunk össze, olyan termékekből, élelmiszerekből, amelyekre egy egészségügyi intézményben szükség lehet, hasznos és a betegek egészségét szolgálja. Így a csomag tartalmaz diabetikus termékeket, táplálkozási allergiában szenvedőknek élelmiszereket, növényi italokat, daganatos betegeknek ajánlható élelmiszereket és gondoltunk a fogyókúrázókra is.
Az egészségügyi intézmények büfé választékának átalakítása érdekében eredményes tárgyalásokat folytattunk az Országos Onkológiai Intézettel, a Kardiológiai Intézettel, a balatonfüredi Szívkórházzal, a miskolci Megyei Kórházzal és a közeljövőben elsőként nyílik meg az EGÉSZséges Büfé a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban. 
A programhoz mindenképpen szükséges egy gazdasági háttér, erről megtudhatunk valamit, hogy ki finanszírozza ezen termékeket meg a büfések helyett?
Az előfinanszírozás gyakorlatilag egy másik civil szervezet révén történik meg, az élelmiszerek kiszállítását a Zöld Futár cég végzi.
 
 
Az Egészséges táplálkozás a Ti Egyesületetek nevében is benne van. Ezért kérdezem meg, hogy hogyan működik, és miként működik? 
Az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület 1995-ben alakult, létrehozói olyan szakemberek, akik felismerték a táplálkozás és az életvezetés alapvető szerepét testi-lelki egészségünk, fenntartásában.
Az Egyesület nevében szereplő, nagybetűvel kiírt EGÉSZ jelzi azt az “erővonalat”, amelyre a különböző típusú programok, rárendeződnek. Az ember táplálkozása és egészsége ugyanis sokkal több egy táplálkozásélettani egyenlegnél. Az ember étkezési szokásait, ritmusát, igényeit nagyban befolyásolják, nem táplálkozástani tényezők úgymint világnézet, lelki alkat, műveltség, család, neveltetés, gazdasági helyzet, környezet, valamint a modem élelmiszer és feldolgozóipar egyre rafináltabb reklámtevékenysége és „választékbővítése” is.
Mindezek, tudatában és a magyar lakosság katasztrofális EGÉSZségi állapotának, ismeretében az Egyesület alapvető célja, hogy élő és dinamikus közeget teremtsen a modem ember igényrendszerét és életkörülményeit figyelembevevő, kiegyensúlyozott étkezési rendszerek számára, hangsúlyozva az étkezés alapvetőszerepét a megelőzésben, “hogy az egészséges egészséges maradjon.”
 
Szakmai tevékenységünk alapja a hazai és nemzetközi klasszikus és tapasztalati táplálkozástudomány kutatási eredményeinek, megismertetése szakemberekkel és a társadalom széles érdeklődő rétegeivel. 
Fontosnak tartjuk az alapfokú és továbbképző, elméleti és gyakorlati dietetikai tanfolyamok indítását szakembereknek, érdeklődőknek.
Akkreditált konferenciák, tudományos ülések rendezése, termékbemutatók, egészségfórumok szervezése hangsúlyos eleme munkánknak.
Együttműködünk szakmai és államigazgatási intézményekkel,  valamint más társadalmi szervezetekkel nemzeti és nemzetközi szinten.
Részt veszünk nemzeti és nemzetközi egészség-megőrző programokban, a hazai közétkeztetés fejlődését szolgáló projektekben, támogatjuk az OKÉS szakácsversenyt, kiadványokat és publikációkat készítünk.
 
 
Akkor itt kérdezem meg, hogy mi a véleményed a Minta Menza programról, az egyesületetek mennyire tudja azt elismerni? Azért is kérdezem, mert ezt a szakmához egy kicsit is értő szakmai szervezet, vagy kolléga tudja és elismeri, hogy egy betarthatatlan rendszer.
 
A Minta Menza program létrehozói az adott térség táplálkozási szokásaiból, alapanyagaiból, ételkészítési technológiájából indultak ki, ismerve az ellátottak táplálkozási igényeit is.  Bizonyára ott nagyon jól és hatékonyan is működik, de ezt a modellt az országban egységesen bevezetni nem tartom jó gyakorlatnak. 
Az ország egyes részeiben teljesen másképp, sok esetben még más eljárással is főzik ugyanazt az ételt. Nem lehet zalai kerekrépa főzeléket a nyírségben megetetni a gyerekekkel, ahogyan a nyírségben a kukoricadarás töltött káposztát készítik, azt Budapesten nem tehetem fel az asztalra, mert azt egyszerűen nem fogadják el. 
Magyarországon nem csak az élelmiszerek tartoznak, tartozhatnak a hungarikum jelzővel ellátott minősítés alá, én úgy gondolom, hogy a belőlük elkészített változatos ételek is ide sorolhatóak. Ezt a színes palettát elszürkíteni nagy hiba volna, a tájegységenként eltérő táplálkozási szokások, az eltérő alapanyagok, vagy az alapanyagigények miatt. 
Fontosnak tartom a gasztronómiai kultúra fejlesztését, melynek érdekében arra kell törekednie a közétkeztetési szakembereknek, hogy minél több EGÉSZséges és finom, hazai alapanyagból készített étellel ismertessék meg a társadalmi étkeztetés résztvevőit.
 
 
Én ezúton köszönöm Julika, hogy az én, és így az Oldalas magazin olvasóinak rendelkezésére álltál.
 
A cikkben szereplő képek és a riport írásbeli engedély nélküli felhasználása jogi vitákhoz vezethet! 
Minden jog fenntartva! © Oldalas magazin
 
 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…