Főoldal Hírek Átólzéig Szkleroterápiával kezelhetők a visszértágulatok?

Szkleroterápiával kezelhetők a visszértágulatok?

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,185
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szkleroterápiával kezelhetők a visszértágulatok?

 

Sok ember életét keserítik meg a zavaró visszerek, melyek nem csak rontják az esztétikai összképet, de ráadásul még fájdalmasak is. Kezelésére egyre elterjedtebb a szkleroterápia, mely gyors és hatékony segítséget nyújt a problémára.

Kép: vmed.hu

Az eljárásról dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa beszélt.

Az eljárás hatékonyságát egy friss, indiai kutatás is alátámasztja, mely során 18 hónapig 50 visszeres betegettanulmányoztak, ahol a vénás elégtelenség miatt kialakult bőrgyógyászati szövődményeiket (pl. fekély, ekcéma) is vizsgálták. Alapos, személyes konzultáció után elvégezték rajtuk a szkleroterápiát. Ekkor az ér tágultságától függően különböző koncentrációkban natrium-tetradecil-szulfátot használtak, majd nyomon követték a változásokat.A kezelés után betegek 70-80%-a számolt be arról, hogy azon túl, hogy a visszereik eltűntek, az ekcémájuk és a fekélyük állapota is lényegesen javult.  Továbbá amennyiben jelentkeztek mellékhatások (pl. elszíneződések), azok is pár hét alatt eltűntek.

 

Milyen eljárás a szkleroterápia?

„Az eljárás során egy vékony tű segítségével egy oldatot – általában natrium-tetradecil-szulfátot – kell fecskendezni az adott érbe, mely a szer hatására megdagad, és a benne lévő vér megalvad. A kompressziós kezelés hatására az ér összetapad, majd egy idő után felszívódik. Leggyakrabban kisebb, kezdeti stádiumú visszerek és pókháló vénák esetén szükséges.” – mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

A szakértő szerint a kezelés eredményességét befolyásolja főtörzs billentyűelégtelensége, így ha ez kialakult, célszerű a visszérműtétet követően elvégezni a szkleroterápiát. Ezért  a kezelés előtt minden esetben alsó végtagi mélyvénás UH vizsgálatara van szükség. Az eljárást követően a paciens kompressziós harisnya viselése mellet folytathatja mindennapi tevékenységét – bár az fontos, hogy utána nem lehet szaunázni, illetve szoláriumba menni!

 

Hogy pontosan milyen értágulatok esetén hatásos?

– 1 mm-nél vékonyabb, vörös színű, nyomásra elhalványodó apró értágulatot

– 1-2 mm átmérőjű, sötétvöröstől a kékig terjedő színű, nyomásra nem teljesen elhalványodó úgynevezett seprűvénákat

– 2-4 mm átmérőjű, kékes, sötétlilás színű értágulat, ami akár elő is domborodhat

Forrás: napidoktor.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…