Főoldal Hírek Átólzéig Megkezdődött a tavaszi szezonális élelmiszer-ellenőrzés

Megkezdődött a tavaszi szezonális élelmiszer-ellenőrzés

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,229
 ehaccp_topbanner3.jpg

Megkezdődött a tavaszi szezonális élelmiszer-ellenőrzés

 

A hagyományoknak megfelelően idén is elrendelte a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A tavaszi idényhez és a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékeket április 6-áig vizsgálják a szakemberek.

A mintegy egy hónapos időszakban – a NÉBIH koordinálásával – a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszál az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az ellenőrzéssorozat az élelmiszer-előállítókat és forgalmazókat egyaránt érinti.

A Húsvét az egyik legszebb családi ünnepünk, melyhez az együttléten túl a közösen elfogyasztott reggelik és ebédek is szorosan hozzátartoznak. Bár az emberek többségének a tojás és a sonka jut eszébe, ennél jóval szélesebb területet vizsgál ilyenkor a hatóság, például a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de a borászati és egyéb alkoholos termékek is górcső alá kerülnek. Ritkán esik szó róla, de ebben az időszakban megsokasodnak az élőállat, elsősorban a nyúl és a bárány szállítások is, amit szintén szigorúan vizsgálnak a szakemberek – fogalmazott Zsigó Róbert államtitkár.

A hatóság többek között kiemelt figyelmet fordít a tojások jelölésére, hogy a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen. A magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kap a termékek származásának ellenőrzése. A transzzsírsav tartalmú alapanyagokat felhasználó élelmiszer-előállító vállalkozásoknál az ezzel kapcsolatos nyilvántartások vizsgálatára is sor kerül.

 

(FM Sajtóiroda)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Petőfi-likőr és Pilvax-szelet készült Bács-Kiskunban

Petőfi 200 Emlékév: a költő kedvenc italából álmodtak meg süteményt A Petőfi 200 Emlékévhe…