Főoldal Hírek Színes Megjelent a Madárbarátok nagykönyve

Megjelent a Madárbarátok nagykönyve

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,090
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Madárbarátok nagykönyve napi szinten segítse az olyan szakmai érintetteket, mint az agrár- és erdőgazdálkodók, a pedagógusok vagy az ökoturizmus-szolgáltatók – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa ezzel a céllal írta meg a könyvet

A könyv elsődleges célcsoportja az utca embere, aki felelős állampolgárként, szülőként, nagyszülőként szeretne tenni otthon vagy a munkahelyén az állatfajok megőrzéséért. További szempont volt, hogy a Madárbarátok nagykönyve napi szinten segítse az olyan szakmai érintetteket, mint az agrár- és erdőgazdálkodók, a pedagógusok vagy az ökoturizmus-szolgáltatók. A jóval több, mint félezer fotónak köszönhetően pedig felnőttek és gyerekek egyaránt érdeklődéssel forgathatják a könyvet.

A mindennapi használatra szánt, keménytáblás borítójú, A4-es méretű, 332 oldalas kézikönyv 23 fejezetben, 136 alfejezetben, a szerző 719 saját fotójával mutatja be a különböző témákat. Az első fejezet a lakott területek, a madárbarát kert, a lakótelep, az utca és a park növényzetével foglalkozik. Ezt követőena könyv közel teljes első fele a madárvédelemé.

A klasszikus téli etetés és az odúkihelyezés mellett számos olyan új eszköz és módszer is szerepel itt, mint a tematikus etetőkertek és a mesterséges fészeküregek. Külön fejezetek tárgyalják a fecskék és a fehér gólya védelmét. A könyv közepén kapott helyet a legtöbb új megoldást tartalmazó rész, ami a nem madár állatcsoportok olyan eszközeivel foglalkozik, mint a bogártanyák, méhecskehotelek, béka- és gyíkvárak, természetvédelmi farakás, rőzserakás és komposztáló vagy éppen először a könyv lapjain publikált hangyaleső homoktálca. Külön fejezetek tárgyalják az eddig megismert eszközök speciális alkalmazási területeit a lakótelepeken, ablakban, a fotózás és videózás, továbbá az ökoturizmus-fejlesztés és a környezeti nevelés kapcsán. Utóbbi szerep annyira fontos, hogy az élményt biztosító, szemléletformáló hatás növelése érdekében olyan eszközfejlesztést is tartalmaz, mint a látvány-méhecskehotelek. A könyv utolsó összefoglaló fejezete a szaporodó ember-madár konfliktushelyzetekkel és ezek lehetséges megoldásaival foglalkozik.

A könyv további újdonsága, hogy egyes tartalmi elemeihez, gyakran fejezet szinten, a szerző több mint 500 YouTube videója is tartozik, amit az internet segítségével bárki megtekinthet. Ezeket a kisfilmeket eddig közel 2,3 millió alkalommal nézték meg több mint 150 országból.

OPH/MME/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…