Csőposta Megcsappanhat a balatoni büfék száma júliustól Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-05-11 8 perc átlagos olvasási idő 0 215 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Jön a kötelező adatszolgáltatásA szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor, a határidő 2023 július elseje. Ez -meglátásunk szerint- közel 38,000 vendéglátóipari egységet érint. Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.A nagyobb éttermek biztonságban vannak, a kisebbek kitettebbekA nagyobb kapacitással üzemelő éttermek legtöbbje már rendelkezik a megfelelő éttermi szoftverrel, így ők biztonságban vannak. A helyek több mint fele, jellemzően a kisebbek azonban nincsenek felkészülve az átállásra, ők nem rendelkeznek NTAK-kompatibilis megoldással. Ez azért óriási gond, mert ha ezek az éttermek, kávézók, büfék az utolsó pillanatra hagyják a szoftver beszerzését, a gyártónak nem lesz elegendő kapacitása teljesíteni az összes beérkező igényt. Így még az is előfordulhat, hogy nem tudnak majd határidőre adatot szolgáltatni.„Szinte az összes vendéglátóhely számára kötelező lesz július 1-től adatot szolgáltatni az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) számára. Sok hely az utolsó pillanatig halogatja a kötelezettséget, ettől azonban mindenkit óva intenék, a tomboló nyár közepén ugyanis a szabadságok és az esetleges eszköz- és kapacitáshiány miatt lehet, hogy ez okozza majd a vesztüket”- fogalmazott dr. Kovács t Lóránt, a Gastro.hu alapítója.A Gastro.hu friss felméréséből kiderül, hogy a válaszadók majdnem felének nincs NTAK- kompatibilis megoldása. Jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára, viszont számolni kell a bevezetésük idejével. A jelenlegi magyar piacon tíz szoftvergyártó cég adja a piaci lefedettség közel kilencven százalékát, így a közkedvelt megoldásoknál nagy leterheltségre kell számítani. Érdemes előre gondolkodni és már most partnert választani – a megfelelő partner választásában a Gastro.hu segítséget tud nyújtani.Az NTAK (MTÜ Zrt) biztosít ingyenes szoftvert is, ugyanakkor látni kell, hogy annak vannak kötöttségei: csak online lehet használni (állandó és stabil internet kapcsolat szükséges hozzá), illetve egy nyomtatót lehet hozzá csatlakoztatni, de bankkártya-terminált nem.„Mi, a gastro.hu keretein belül megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy az éttermek minden szükséges tudás birtokában legyenek és ne okozzon problémát az átállás. Napi rendszerességgel kell majd adatot szolgáltatni az NTAK felé. Ahhoz, hogy ez ne legyen extra, többórás időtöltés egy fárasztó munkanap végén, éttermi szoftver szükséges. Kiemelt veszélyben vannak a balatoni büfések, ahol jellemzően nem használnak digitális eszközöket”- árulta el dr. Kovács t Lóránt.Regisztrálnia mindenkinek kötelező– de sokan még ezt sem csinálták meg.Bár minden vendéglátással foglalkozó helynek regisztrálnia kell, mégis a helyek fele nem regisztrált még. Regisztrálni az info.ntak.hu/regisztracio címen lehet, ahol részletes információval segítik a regisztráció folyamatát. Ezt a kötelező lépést sem érdemes halogatni!Ingyenes NTAK-tudásbázis készültA www.gastro.hu/NTAK oldalon csokorba szedték azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyen meg lehet felelni az NTAK-elvárásoknak. Az oldalon javaslatot is adnak, hogy milyen szoftverek azok, amiket érdemes választani és ezek milyen megoldással rendelkeznek. Az ingyenesen elérhető tudásbázist a közösség erejével fejlesztik, bővítik. A beérkező kérdésekből egy naprakész kisokost is készítettek, ez a www.gastro.hu/ntak#ntak-FAQ elérhető, de az info@gastro.hu e-mail címre is várják az aktuális kérdéseket.Sajtóközlemény/Pixabay2024-ben is indul a #vadateszem kampány Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025 Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak Mennyei újdonság: Megnyílik a Kürtős Fondülde a 11. Kürtőskalács Fesztiválon
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Téli szezonális ellenőrzést indított az Agrárminisztérium Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős …
Itt az eperszezon: Piros, édes és isteni! Epret vehetünk bárhol-bármikor, de ha tudatos fogyasztók vagyunk, akik előnyben részesítik a hazai termékeket, …