Főoldal Hírek Átólzéig Március 15-én Petőfi ‘fotóját’ is láthatja a PIM-ben

Március 15-én Petőfi ‘fotóját’ is láthatja a PIM-ben

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,510
 ehaccp_topbanner3.jpg

Március 15-én Petőfi ‘fotóját’ is láthatja a PIM-ben

 

A magyar költők és írók közül Petőfi Sándor volt az egyik első, akinek arcképét megörökítették az utókor számára a fotográfia hőskorában. Az 1845-ben Petőfiről készített dagerrotípiát március 15-én a szélesebb közönség is megtekintheti a Petőfi Irodalmi Múzeumban. 

Petőfi nem szerette magát fényképeztetni, barátai szerint sokszor hangoztatta: „Utálom a bálványt, a valónak hazug mását; aki szeret: megőriz lelki szemeivel.” A litográfiákhoz szokott szemnek csalódást okozott a retusálatlan valóság, nem lehet véletlen, hogy fotográfiáját az elégedetlen költő gondosan elrejtette az avatatlan szemek elől. 

Az Egressy Gábor által készített dagerrotípiát, Petőfi egyetlen fennmaradt hiteles arcmását nem rejtik azonban el a PIM-ben március 15-én a látogatók szemei elől. Reggel 10 órától délután a 3 óráig a látogatók egy külön erre az alkalomra készített kamaratárlaton nézhetik meg az eredeti dagerrotípiát. Az egyedi és kivételes relikviát műtárgyvédelmi szempontból sajnos nem állíthatják ki folyamatosan az állandó Petőfi-kiállításunkban, fénytől óvva, kondicionált körülmények között kell tartani. A felvételről 10.30-kor E. Csorba Csilla fotótörténész, a PIM főigazgatója tart előadást a tárlatban az érdeklődők számára.

A PIM programjai azonban már az ünnepi nap előtti délelőttön elkezdődnek: március 14-én szombaton délelőtt Petőfi nyomába erednek egy városi séta keretében a Belvárosban, melynek során végigjárják azokat a fontos pesti helyszíneket, amelyek köthetők Petőfi életéhez a gyerekkortól az 1848. március 15-i események helyszínéig bezáróan.

Március 15-én délelőtt 10 órától várják a Múzeumba az érdeklődőket, ahol újra indul a Landerer-Heckenast féle sasos sajtó (nyomdagép), bárki kipróbálhatja és kinyomtathatja rajta a 12 pontot. Az állandó Petőfi-kiállításban 12 pontból álló játékos tárlatbejárással várják a családokat. A nap fő attrakciója pedig a Petőfiről készült Egressy Gábor féle dagerrotípia kamaratárlat, melyet 10-15 óra között nézhetnek meg a látogatók.

Délben ünnepi koszorúzás a PIM kertjében található Ferenczy Béni által készített Petőfi-szobornál, ahol Lackfi János író mond köszöntőt.
Délelőtt 11-kor a Petőfi-kiállításban lesz rendhagyó tárlatvezetés, délután 3-kor pedig Madách Imre és testvérei az 1848/49-es szabadságharcban címmel Kovács Ida irodalmi muzeológus tart előadást a Madách Retro – A Tragédia színei 1964/2014 című kiállításban.

PIM/ OrientPress Hírügynökség (OPH)/Kép: PIM

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…