Főoldal Hírek Kultúra Magyarország lesz Portugália díszvendége

Magyarország lesz Portugália díszvendége

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,130
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország lesz a Portugáliában február 17-én kezdődő Terras sem Sombra nemzetközi kulturális és komolyzenei fesztivál díszvendége. A hat hónapig tartó rendezvényen a magyar művészek, a budapesti Zeneakadémia hallgatói és fiatal oktatói öt koncerten lépnek színpadra Alentejo tartomány műemlék templomaiban, fellépésüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a magyar kulturális kormányzat a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül 6,2 millió forint támogatásban részesítette.

 

Szinte minden koncerten hangzik el magyar mű, Portugáliában is ismert Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán zenei öröksége. Itt él Hubay Jenő egyik unokája, és egy Hubay-mű is elhangzik, tisztelegve a 2018-as Hubay-év előtt ‒ tájékoztatott a Magyar Idők.

 

Igazi csemegének ígérkezik portugál művészek régizenei koncertje, amelyen XVII–XVIII. századi magyar darabokat játszanak.

 

Márciusban csendülnek fel Fernando Lopes-Graca magyar népdalokra komponált dalművei, és eredeti magyar népdalok is elhangzanak a Zeneakadémia Népzene Tanszéke hallgatóinak tolmácsolásában.

 

A visegrádi négyek országaiból származó, a budapesti Zeneakadémián tanuló fiatal művészek áprilisban lengyel, cseh, szlovák és magyar szerzők műveit adják elő, a koncert egzotikuma pedig a jellegzetesen magyar hangszer, a cimbalom lesz.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …