Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny 2023.

Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny 2023.

13 perc átlagos olvasási idő
0
233
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével első alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” nevű versenyét, melyre várjuk a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok/pékek/háziasszonyok jelentkezését.

A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2023. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje.

Elvárás, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Annak megalkotása során, fontos szempont, hogy a modernitásra ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert.

A tálalásnál fontos szempont az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is fontos szempont, az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen.

A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megjelenülése.

A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban nevezhetnek. (Cégenként és/vagy csapatonként több tányérdesszert is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.)

A verseny témája a Petőfi emlékévre való tekintettel: Talpra Magyar!

Nevezési lap és a kidolgozott receptúra leadási ideje: 2023. január 30.

A Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny 2023. zsűrije

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:

  • BIO liszt (felhasználható bármilyen hazai malomból származó, kereskedelmi forgalomban beszerezhető lisztfajta.)
  • Magyarországról származó BIO tojás.
  • valamint vaj, vagy margarin.

A tányérdesszertre vonatkozó követelmények: 

  • A tányérdesszert maximum öt elemből állhat, melyből egy a főelem. Ez a főelem maximum öt ízből/rétegből állhat, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat.
  • A tányérdesszert összsúlya 300 grammban van maximalizálva, a tányérra kerülő főelem össztömege minimum 80 gramm, maximum 150 gramm lehet.
  • A receptúrában nem szereplő, csak a versenyre készített díszítéseket nem számítják külön elemnek.
  • A tányérdesszert elemeinél elvárás az elemek többségének minimum 48 óra eltarthatósága. (Kivételt képezhet például az olyan összetevő, mint például a tejszínhab, sorbet stb.)
  • A nettó bekerülési alapanyagköltség nincs megszabva, de minél alacsonyabb költségből előállítható az tányérdesszert, a zsűrizéskor annál magasabb pontszámot fog kapni. A kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni.

A teljes versenykiírás és a kalkulációhoz szükséges adatlap ezen a linken megtalálható:

https://magyarorszagetele.hu/szamos-matyas-tanyerdesszert-verseny-2023-versenykiiras/

A verseny fővédnökei:  

  • Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
  • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő (felkérés alatt)
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök
  • Szamos László, Szamos Marcipán

Magyarország étele 2023.  döntő zsűritagjai a következők:

  • Erdős Hanna Zsűrielnök – Négyszeres olimpiai-, és négyszeres világbajnok mestercukrász. A Magyar Gazdaságért díj birtokosa.
  • Csuta Zsolt – A Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, Mestercukrász, Csuta cukrászda – Csákvár
  • Jakabfi Dávid – patissier, cukrászművész, Patissier I-II. könyv szerzője
  • Kiss Zoltán – A Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Venesz-díjas Mestercukrász, Kiss cuki – Lajosmizse
  • Magyar Szabolcs – Többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, a Vincent étterem – Kecskemét konyhafőnöke
  • Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Alelnöke. Olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje
  • Várhelyi Miklós – Szakács, szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranysapka és Venesz díjas mesterszakács

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
  • Bonduelle Food service
  • Upfield Professional
  • Bold Agro Kft
  • Fiwi-Hűt Kft
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Csom2001 Kft.
  • Duni
  • DamSteelPro Kecskemét
  • La Verde gyümölcslevek
  • Corall Hungary Kft
  • Paulus borház

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)
  • Agrárminisztérium (AM)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Biokultúra Közép-Magyarországi egyesület
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …