Ajánló Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny 2023. Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2022-12-12 13 perc átlagos olvasási idő 0 110 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével első alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” nevű versenyét, melyre várjuk a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok/pékek/háziasszonyok jelentkezését. A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2023. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje. Elvárás, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Annak megalkotása során, fontos szempont, hogy a modernitásra ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert. A tálalásnál fontos szempont az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is fontos szempont, az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen. A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megjelenülése. A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban nevezhetnek. (Cégenként és/vagy csapatonként több tányérdesszert is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.) A verseny témája a Petőfi emlékévre való tekintettel: Talpra Magyar! Nevezési lap és a kidolgozott receptúra leadási ideje: 2023. január 30. A Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny 2023. zsűrije A verseny során kötelezően használandó alapanyagok: BIO liszt (felhasználható bármilyen hazai malomból származó, kereskedelmi forgalomban beszerezhető lisztfajta.)Magyarországról származó BIO tojás.valamint vaj, vagy margarin. A tányérdesszertre vonatkozó követelmények: A tányérdesszert maximum öt elemből állhat, melyből egy a főelem. Ez a főelem maximum öt ízből/rétegből állhat, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat.A tányérdesszert összsúlya 300 grammban van maximalizálva, a tányérra kerülő főelem össztömege minimum 80 gramm, maximum 150 gramm lehet.A receptúrában nem szereplő, csak a versenyre készített díszítéseket nem számítják külön elemnek.A tányérdesszert elemeinél elvárás az elemek többségének minimum 48 óra eltarthatósága. (Kivételt képezhet például az olyan összetevő, mint például a tejszínhab, sorbet stb.)A nettó bekerülési alapanyagköltség nincs megszabva, de minél alacsonyabb költségből előállítható az tányérdesszert, a zsűrizéskor annál magasabb pontszámot fog kapni. A kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni. A teljes versenykiírás és a kalkulációhoz szükséges adatlap ezen a linken megtalálható: https://magyarorszagetele.hu/szamos-matyas-tanyerdesszert-verseny-2023-versenykiiras/ A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettesDr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterPotápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő (felkérés alatt)Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökSzamos László, Szamos Marcipán Magyarország étele 2023. döntő zsűritagjai a következők: Erdős Hanna Zsűrielnök – Négyszeres olimpiai-, és négyszeres világbajnok mestercukrász. A Magyar Gazdaságért díj birtokosa.Csuta Zsolt – A Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, Mestercukrász, Csuta cukrászda – CsákvárJakabfi Dávid – patissier, cukrászművész, Patissier I-II. könyv szerzőjeKiss Zoltán – A Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Venesz-díjas Mestercukrász, Kiss cuki – LajosmizseMagyar Szabolcs – Többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, a Vincent étterem – Kecskemét konyhafőnökeProhászka Béla – Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Alelnöke. Olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettjeVárhelyi Miklós – Szakács, szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranysapka és Venesz díjas mesterszakács A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott: Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalBold Agro KftFiwi-Hűt KftOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniDamSteelPro KecskemétLa Verde gyümölcslevekCorall Hungary KftPaulus borház A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott: Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségBiokultúra Közép-Magyarországi egyesületEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) Négy országból 1763 pálinka és párlat A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin A budapesti büfés, aki senkit sem hagy éhezni Világhódító útjára indul a prémium- és luxusdobozokat gyártó magyar cég Megjelent az Oldalas magazin 2023. februári száma
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Lezárult a Magyartarka Genom Projekt első szakasza A még magasabb genetikai értéket képviselő, versenyképesebb magyartarka-fajta tenyészállat állomány kialakítását 150 millió forinttal …
Hamarosan bejárható Magyarország első lovasturisztikai útvonala A Kincsem Nemzeti Lovas Programban felvázolt terveknek megfelelően, Magyarországon hamarosan négy lovasturisztikai útvonal lesz …