Ajánló Magyarország étele: 5 országból, 12 csapat jutott a döntőbe Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-01-23 11 perc átlagos olvasási idő 2 3,283 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 2020-ban harmadik alkalommal rendezi meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét. A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyetteseHorváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke A verseny témája: Nemzeti összetartozás! A verseny nyelve: Magyar A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel. Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel. A nevezett ételnek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie. A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során kötelezően használandó három alapanyag. A verseny során kötelezően használandó három alapanyag ugyanis piros, fehér és zöld színű: a piros színt a piros paprika (friss, vagy fűszerpaprika is elfogadott),a fehér színt a Naszálytej Zrt. Fittej félzsíros túró,a zöld színt, pedig bármilyen zöld színű zöldség (zöldborsó, kelbimbó stb.), vagy fűszernövény jelképezi, melyeket az étel elkészítése során kötelezően használniuk kellett a nevezőknek. Magyarország étele 2020 reklámfilm „Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Éppen ezért külön büszkeség számunkra, hogy a verseny már a harmadik évében ilyen komolyságú társadalmi üzenetet dolgoz fel.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a verseny meghirdetésekor. A március végi döntőbe öt országból érkező 12 csapat receptje jutott a döntős ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők: Baranya aranyaCsirkecomb „Naszály” Farkasok kedvenceFelvidék ízvarázsaMagyarhon, Hargita szívébenNemzeti, halas tricolorNivegy-völgyi tricolorÖrök kötelékPatak ezüstjeSomogy-ország ízeiSzabadkai bújtatott halpaprikásUngvidék íze A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik pályamű lesz az, amely a „Magyarország étele 2020”címet viselheti. A döntő március 28-án a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre. A versenyről bővebben: Magyarország étele >>> MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020. SZAKMAI ZSŰRITAGJAI A KÖVETKEZŐK: Zsűri elnöke: Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa. Zsűri tagjai: Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnökeEndrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnökeKovács Levente: A ZONA Budapest és a Szabadság Bistro SéfjeMüncz Gábor: Mesterszakács, a Danubius Hotel Gellért Executive Chef-jeNémeth László: Hunguest Hotel Aqua Sol Executive Chef-jeOláh Zoltán: Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke A verseny konyhafőnöke: Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács, a Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa A 2020-AS TÁNYÉR A HUNGÁRIA A „Magyarország étele 2020” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Hungária” névre hallgató termék lett, aminek témája a „Nemzeti összetartozás” jegyében készült.A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Hungária” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk. A verseny napja: Magyar gasztronómiai nap A 2020-as verseny döntőjének napján egy szakmai nappal is készülnek, ahol a Kárpát-medence gasztronómiai kínálatát vonultatják fel, mindezt identitást építő szakmai előadásokkal kísérve. Ennek összefogását a szervezők megállapodása alapján Kocsonya Kálmán szakmai igazgatóhelyettes vállalta magára. A döntő 2020. március 28-án szombaton a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában kerül megrendezésre. A verseny támogató partnerei A versenyről bővebben a: www.magyarorszagetele.hu weboldalon informálódhatnak. A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott az: Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Mirbest csoportHelit Kft.Naszálytej FittejConinvestOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországSous Vide Chef – Gasztronauta Kft. Együttműködő szakmai partnerként csatlakoztak: Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Éljen a csoki! Január 21-én Csukás István Gombóc Artúr, a nagy utazó című mesejátéka mellett igazi „csokiünneppel” …
A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben! A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben! Az egyik legrangosabb hazai szakmai …