Ajánló Magyarország étele 2022: Hortobágy ízeivel lett győztes az Almavirág team Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2022-03-26 16 perc átlagos olvasási idő 0 1,115 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Felcsút, 2022. március 21. A győztes derecskei Almavirág Team tagjai, Balogh Szabolcs (b) és Breitenbach Attila az ötödször megrendezett Magyarország étele szakácsverseny díjátadóján a felcsúti Puskás Akadémián 2022. március 19-én. A csapat a Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) fantázianevű étellel győzött a versenyen. MTI/Kovács Anikó 2022. március 19-én ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyarország étele szakácsverseny, melynek döntőjén tizenkét csapat közül került ki a végső győztes.A derecskei Almavirág Team (Breitenbach Attila, Balogh Szabolcs) nyerte meg az ötödször megrendezett Magyarország étele 2022. szakácsversenyt. A csapat a Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) fantázianevű étellel győzött a versenyen. A második helyezett a Lifestyle Hotel Mátra (Simon András és Fodor Szabolcs), a harmadik a Blöff Bisztró (Miseta Zoltán és Torma Dávid) csapata lett.Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) Felcsút, 2022. március 21. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az ötödször megrendezett Magyarország étele szakácsverseny díjátadóján a felcsúti Puskás Akadémián 2022. március 19-én. A versenyt a derecskei Almavirág Team (Breitenbach Attila, Balogh Szabolcs) nyerte meg a Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) fantázianevű étellel. MTI/Kovács Anikó Az átadón Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti nehéz hónapok után „a vendéglátásba is visszatért az élet”, amit a legfrissebb adatok alátámasztanak. Elmondása szerint a vendéglátóhelyek forgalma az elmúlt hét hónapban jelentősen, 43,5 milliárd forinttal meghaladta a járványt megelőző hasonló időszak adatát, ami mintegy ötszázalékos bővülést, a járványos időszakhoz képest pedig másfélszeres bővülést jelent. Úgy vélte, a Magyarország étele verseny a bravúros séftudásról és a magyar konyha iránti tiszteletről is szól. A díj a nemzeti összetartozást is megtestesíti – tette hozzá.Buhajla József Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet Buhajla József Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet hangsúlyozta, hogy csak az országnak van határa, a nemzetnek nincsen, ezért is rendkívül fontos a nemzeti összetartozást kifejező Magyarország étele szakácsverseny, hiszen a fehér asztalnál kapcsolja újra össze a nemzetet.Nagy Géza a Magyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szürkemarha húsa a ridegtartás és a lassú növekedés okán rendkívül jó minőségű, ezért szerették volna elérni, hogy a Magyarország étele szakácsversenyen keresztül a Séfeket rávegyék annak újbóli felhasználásra, mely szerinte sikerült. Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű.Kocsonya Kálmán, a Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgató-helyettese házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, majd megemlítette, hogy a zsűri példaként szolgálhat a szakma minden tagja, így az ő diákjaik számára is, hiszen ennyi kiváló szakembert csak ritkán látni együtt.Varga Károly, Konyhafőnök – 48 étterem és Kígyósi csárda. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa. Varga Károly mesterszakács, zsűrielnök történelmi pillanatnak nevezte a versenyt, mert szerinte olyan magyar ételek születtek, amelyeket 30-40 év múlva nagy tisztelettel fognak fogyasztani. Egyúttal megköszönte azon szakácsok áldozatos munkáját, akik a versenybe neveztek és új magyar ételeken keresztül ápolták nemzeti kultúrájukat.Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, a verseny ötletgazdája Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, a verseny ötletgazdája szerint a viadallal a nemzeti összetartozást erősítik, nem mellékesen pedig új magyar ételek megszületését segítik elő. Megjegyezte, hogy a Petőfi bicentenárium évében a költészetet a gasztronómiával kötötték össze és megpróbálták „a szürkemarhát visszahozni a magyar konyhába”, mert mostanában kiszorult a magyar éttermek kínálatából.Elmondta továbbá, hogy a Magyarország étele szakácsverseny korábbi megosztottsága mára eltűnőben van, hiszen minden szakmáját szerető szakembert meg tudtak győzni arról, hogy a kezdeményezéssel a hazai gasztrokultúra fejleszthető. A versenyzőknek maximum négy elemből álló innovatív, de populáris új ételt kellett készíteniük úgy, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és megfeleljen a magyar igényeknek. Az ételt és fantázianevét is Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez kellett kötni, továbbá fontos volt, hogy használjanak alapanyagként szürkemarha húst, vajat és bármely, Magyarországról származó öko vagy hazai védjegyes terméket. Fontos kritérium volt, hogy a nettó bekerülési alapanyag költség nem lehetett több mint ezerötszáz forint.A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:ENÁR számmal rendelkező szürkemarha hús (felhasználható a comb, a lapocka, a nyak részei és a belsőségek közül a máj. A nemes húsrészek használata tiltott.)a Naszálytej Zrt. Tarka vaj,valamint egy bármely Magyarországról származó ÖKO és/vagy hazai védjegyes termék,A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettesDr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetDr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkáraTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselőHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökMagyarország étele 2022. szakmai zsűritagjai a következők:Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeJuhász Attila – Executive Chef, Lifestyle Hotel Mátra, MátraházaKovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, KecskemétOláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnökeNémeth László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., BudapestVarga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnökeA 2022-es tányér a Róna:A „Magyarország étele 2022” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Róna” névre hallgató termék lett. Ezen Petőfi Sándor arcképe mellett, a versenykiírásban kötelező elemként feltüntetett szürkemarha is szerepel, valamint a Kiskunságra jellemző gyógynövények is megjelennek azon. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített, a verseny hivatalos tányérjának számító és egyedi mintával ellátott, sorszámozott „Róna” fantázianevű tányért kell használni.A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalMSZTE KftMagyar Szürke Szarvasmarhát tenyésztők egyesületeOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DamSteelPro KecskemétDuniLa Verde gyümölcslevekCorAll Hungary KftA Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Liszt Ferenc Általános IskolaFotó:MTI, Kovács Anikó
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. …
Jövőre megduplázza a fenntartható termékei számát a MediaMarkt A magyarok közel kétharmada számára fontos a fenntarthatóság, több mint felük akár felárat is …