Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2018: ezek a döntős ételek!

Magyarország étele 2018: ezek a döntős ételek!

6 perc átlagos olvasási idő
0
6,422
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2018. évben első alkalommal hirdette meg a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.

 

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2018” címet elnyerje.

 

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.

 

Magyarország étele sajtótájékoztató

 

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden étel tartalmazza a két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a bio hajdinát és a makói vöröshagymát. (Ez utóbbi egyébként hungarikumnak számít- a szerk.)

 

„Büszke vagyok arra, hogy sok év után végre magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat.  A versenyben jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – mondta el lapunknak Asztalos István az egyesület elnöke.

 

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

 

A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:

  • A Rónasági Vénusz!
  • Álmos bárányka
  • Bece-neve: pörkölt
  • Belfegor
  • Botond triós
  • Disznóságok evolúciója “Huszárosan”
  • Györök gyöngye
  • Herbária Hungarikum Riserva
  • Mangalicaszűz Árpád-házi módra
  • Nyárikonyha Kiss gyöngye
  • Sertéstál
  • SiófoKi fordított Csülök.

 

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik lesz Magyarország étele 2018-ban. A döntő 2018. május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK tankonyháján kerül megrendezésre.

 

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.

 

Szakmai partnerek:

  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.
  • Magyar Hajdina társaság

 

A verseny támogatói:

  • Aviko;
  • Gasztro Prémium Kft.
  • Helit Kft;
  • Mirbest
  • Oldalas magazin

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Európai és magyar jövőt a helyi értékek megbecsülésén keresztül lehet építeni

Európai és magyar jövőt kizárólag a helyi értékek megbecsülésén, megóvásán és gyarapításán…