Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2018: ezek a döntős ételek!

Magyarország étele 2018: ezek a döntős ételek!

6 perc átlagos olvasási idő
0
6,046
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2018. évben első alkalommal hirdette meg a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.

 

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2018” címet elnyerje.

 

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.

 

Magyarország étele sajtótájékoztató

 

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben <a teljesség igénye nélkül> épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden étel tartalmazza a két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a bio hajdinát és a makói vöröshagymát. (Ez utóbbi egyébként hungarikumnak számít- a szerk.)

 

„Büszke vagyok arra, hogy sok év után végre magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat.  A versenyben jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – mondta el lapunknak Asztalos István az egyesület elnöke.

 

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

 

A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:

  • A Rónasági Vénusz!
  • Álmos bárányka
  • Bece-neve: pörkölt
  • Belfegor
  • Botond triós
  • Disznóságok evolúciója “Huszárosan”
  • Györök gyöngye
  • Herbária Hungarikum Riserva
  • Mangalicaszűz Árpád-házi módra
  • Nyárikonyha Kiss gyöngye
  • Sertéstál
  • SiófoKi fordított Csülök.

 

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik lesz Magyarország étele 2018-ban. A döntő 2018. május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK tankonyháján kerül megrendezésre.

 

A verseny további részletei a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhetők.

 

Szakmai partnerek:

  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.
  • Magyar Hajdina társaság

 

A verseny támogatói:

  • Aviko;
  • Gasztro Prémium Kft.
  • Helit Kft;
  • Mirbest
  • Oldalas magazin

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…