Főoldal Hírek Színes A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója nyerte a neves francia szakácsversenyt

A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója nyerte a neves francia szakácsversenyt

13 perc átlagos olvasási idő
0
1,409
 ehaccp_topbanner3.jpg

Budapest, 2017. június 13. – Szűcs Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) vendéglátás-szálloda szakirányos III. évfolyamos hallgatója az első helyen végzett az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai régiós hallgatói kategóriájában. A rangos verseny témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

 

A három Michelin-csillaggal rendelkező, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt a SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak és egyéb fajok megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket. 

 

Dániel tavaly ősz óta készült a megmérettetésre és idén április 6-án megnyerte a Lengyelországban megrendezett verseny kelet-európai régiós hallgatói kategóriáját. A versenyen összesen 4 európai régió versenyzői mérték össze tudásukat, ahol ugyanazt az ételt kétféle módon kellett elkészíteni. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és fél óra, míg a háziasszonyira fél óra állt rendelkezésre. Szűcs Dániel a tengeri halak közül a rombuszhalat választotta, tenger gyümölcsének pedig a szicíliai garnélát.

 

Az elkészített profi étel a Rombuszhal és Carabineros (Szicíliai garnéla) kelvirággal, tésztakosárban tálalt garnéla tatárral, Bisquet és Saláta mártással, a háziasszonyi pedig a Rombuszhal sült édesburgonyával, sárgarépapürével és limonádé mártással volt.

 

Dániel felkészülésében dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Intézeti tanszékvezető-helyettese vett részt, a felhasznált halat és a garnélát pedig Palotás Péter, a Budaörsi Halpiac tulajdonosa és vezetője biztosította.

 

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjátadóra idén is az Óceánok Világnapján (World Oceans Day), június 8-án az UNESCO székházában, Párizsban került sor.

 

Az Egyetem egyébként már 2016-ban is jelen volt a versenyen, ahol Czompa Fanni harmadik lett a kelet-európai és skandináv régióban.

 

 

 

A Budapesti Gazdasági Egyetemről

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) története jogelőd intézményei révén 1857-re, a Pesti Kereskedelmi Akadémia alapítására vezethető vissza. Az intézmény jelenlegi formája Budapesti Gazdasági Főiskola néven 2000. január 1-jén jött létre, három elismert és sikeres felsőoktatási intézmény, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrációjával.

 

A jelenleg három budapesti (Külkereskedelmi, Pénzügyi és Számviteli, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar) és egy vidéki (zalaegerszegi Gazdálkodási Kar) karból álló Egyetem mintegy 16.000 hallgatójával Magyarország egyik meghatározó felsőoktatási intézménye. Küldetése, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen. Célja, hogy élményalapú tanulási környezetet teremtsen hallgatói számára, vállalkozásbarát egyetemmé váljon, miközben kiemelt hangsúlyt fektet társadalmi szerepvállalására és a fenntarthatóságra.

 

Az Intézmény 2010-ben elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat, 2012-ben pedig bevezette és tanúsíttatta az ISO 9001/2009 minőségügyi rendszert.

 

A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az „alkalmazott tudományok főiskolája” minősítést, majd 2016. január 1-jével alkalmazott tudományok egyeteme rangot kapott.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…