Főoldal Hírek Csőposta Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjai

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjai

48 perc átlagos olvasási idő
0
1,582
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szerencsés lapjárást!

150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár

2019. szeptember 27. – 2020. február 2.

Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.

A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig; melyek kezdetben az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat (1869-1896), majd Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár (1896-1949), utóbb Játékkártyagyár és Nyomda, Offset és Játékkártya Nyomda (1950-2012) működése során születtek.

A kártyák mellett számos eredeti forrásdokumentumot is megtekinthetnek látogatóink, így cégtörténeti iratokat, árumintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat, archív fényképeket. Mindezek mellett pedig a tablókon és tárlókban helyet kapnak az elmúlt 150 év kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati- és dísztárgyak, könyvek és folyóiratok, képes levelezőlapok, fényképek formájában.

A shaker

2019. október 4. – december 1.

A legegyszerűbb kevert italok, a bor és a víz elegyítésének tudománya, az antikvitásra, vagy még korábbra nyúlik vissza, de művészetté csak az elmúlt évszázadok bartenderei fejlesztették. Ikonikus eszközük – a SHAKER – designerek hadát ihlette meg. ANTAL B. Gábor, a neves gasztronómiai szakértő gyűjteményéből mutatunk be egy pazar válogatást az idei Design Hétre.

Füstölgéseink

Válogatás Vörösváry László és az Első Magyar Látványtár Alapítvány Gyűjteményéből

2019. június 14. – november 10.

Az Első Magyar Látványtár részben tulajdonolja, részben kezeli – Vörösváry László hagyatékaként – az ország talán legnagyobb magánkézben lévő, ilyen tárgyú gyűjteményét. A valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ízelítőt ad a kiállítás, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.

Pipák és szipkák (fából, tajtékból, porcelánból, borostyánból, ezüstből, agyagból), kínálók, szivarvágók, pipaszurkálók, pipatóriumok, cigarettatárcák, dohányzacskók, dohánytartók, plakátok, reklámtáblák, öngyújtók, hamutartók, dohányvágók; s nem utolsó sorban a dohányzás aktusának képzőművészeti ábrázolásai rajzokon, metszeteken, festményen és fotón – kollázsok, objektek, mai antireklámok és kortárs alkotók reflexiói a témára.

Témaválasztásunkat a Látványtár Alapítvány művelődéstörténeti szempontból elsőrangú, forrásértékű gyűjteményének gazdagsága mellett indokolja az is, hogy a dohányzás szokása ma – s mint azt történetéből látni fogjuk, száz éve is – élénk vitára ösztönzi a lakosságot. Célunk az volt, hogy a széles nyilvánosság elé tárjuk e szokás tárgyi kellékeinek rendkívüli sokféleségét, s ezen keresztül bemutassuk a látogatóknak a dohányzáshoz kapcsolódó társadalmi jelenségek történeti alakulását.

Programok

KONCERT

Bohém-klub

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2019. október 1., kedd, 19.30

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)

_____________________

Világzenei sorozat

Layanda

2019. október 3., csütörtök, 19.00

A zenekar magyar és indiai zenei alapokon, valamint improvizáción nyugvó világa formabontó módon próbálja megtalálni a világ zenei párhuzamait.

Az együttes tagjai szorosan kapcsolódnak Magyarországon kívüli kulturális színterekhez is.
Felléptek már a világhírű Pandit Rajeev Janardan szitárművésszel és Estas Tonne gitárossal is, valamint elkészítették a Rupa Butikja című egész estés dokumentumfilm zenéjét.

Koncertjeiken tradicionális dalok találkoznak közel-keleti ritmusokkal, mindez nagyívű improvizációkkal fűszerezve.

Az 5 tagú együttes 5 zenei diplomával rendelkezik 3 földrészről és már meghívást kapott az Egyesült Államokba, Mexikóba is, zenéltek már a Samsara-n, az Everness fesztiválon, az Indiai Kulturális Központban is.

Belépő: 1.500 Ft

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

_____________________

RETRO kocsma

A Retroll zenekar koncertje

2019. október 4., péntek, 19.00

Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a Retroll zenekar.

Belépő: 500 Ft

SZALON

Szindbád-szalon

Krúdy-puzzle – koncertszínház

2019. október 2., szerda, 18.00

Legendák nyomában a Talány Akusztikkal

Előadók: Korponay Zsófi, Gáspár Gyula , Németh-Szabó Tamás, Zöld Csaba

„A formáció 2016 őszén alakult a József Attila Színház irodalmi szalonjában, de Óbudán mutatkozott be. Dalaik mindegyike Szabó Zoltán Attila versein alapul, amelyeket Zöld Csaba zenésített meg. Az együttes énekesnője Korponay Zsófi, gitáros-énekese Gáspár Gyula, a ritmusszekció Németh-Szabó Tamásé. A Talány Akusztik igazi formabontó kortárs zenekar: kedvelik a boresteket, az elhagyott mozikat, a közönség által kevésbé látogatott kultuszhelyeket, de nagy siker volt a Belvárosi Fesztiválon a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum kertjében adott koncertszínházi produkciójuk is. A formáció műsoraiban zenés irodalmi válogatások, felolvasószínházi elemek éppúgy szerepelnek, mint az egykori és a mai Budapestet megjelenítő dalok. Nemrég Nívódíjjal ismerték el a zenekart…” (Fidelio, 2018.11.23.)

A Talány Akusztik érdekessége, hogy műsoraikban egyfajta zenés irodalmi tükörben – amelyből nem hiányoznak a felolvasószínházi elemek sem – láttatják a világot, az egykori és mai Budapestet – középpontban: Szindbád és Krúdy „mesevilágát” helyezve. (Színház.Org)

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

_____________________

Üljünk le egy szóra! – vendéglátás felsőfokon

Vendég: Szikora Imre

2019. október 8., kedd, 18.00

Sorozatunkban a vendéglős szakma kiemelkedő szereplőivel beszélgetünk életükről és munkájukról, a szakma szeretetéről és a hivatástudatról, mely kellő alázattal és szorgalommal az alkalmi vendégből jó eséllyel törzsvendéget varázsol.

Szikora Imre, a Pesterzsébetről indult kissrác nagyon hamar lett neves szakácsok segédje a legendás Margitszigeti Nagyszállóban és az Intercontinental hotelben, majd 33 évesen séf. Nevéhez fűződik a szentendrei Andreas pizzéria és a szigetmonostori Rosinante megalapítása.

Ma már visszavonult az aktív vendéglátásból, de nyugodni most sem tud. Főzőversenyeket szervez, és persze részt vesz a Rosinante jövőjének alakításában. Szerencsére három gyerekéből ketten is a családi vállalkozásban dolgoznak, Ádám a konyhán, Eszter pedig a menedzsmentet vezeti, és a SVÉT tagjaként új pályára állította a szigetmonostori éttermet és vendégházat.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

_____________________

Különös tájakon

Kenyai kalandok – nemcsak turista szemmel

2019. október 9., szerda, 18.00

Előadók: Kaputa Júlia és Czellahó László

Hogyan zajlik az élet egy kenyai faluban? Milyenek a mindennapok a helyi gyerekek szemszögéből? Mit taníthatunk nekik és mi mindent tanulhatunk tőlük mi, európaiak? Kenya főbb látványosságai mellett ezeket szeretnénk bemutatni saját történeteinken keresztül.

„Kaputa Júliának hívnak, 26 éves vagyok és jogászként dolgozom egy emberi jogokkal foglalkozó jogvédő szervezetnél. Mindig is az volt a célom, hogy egyszer olyan embereknek segíthessek, akiknek  igazán szükségük van rá és régi álmom volt eljutni Afrikába. A barátommal közösen terveztük el, hogy a Taita Alapítványon keresztül elutazunk egy kenyai árvaházba, hogy pár hónapon át segíthessünk az ott élő gyerekeknek. A kint töltött idő alatt igyekeztünk minél jobban megismerkedni a helybeli emberekkel, kultúrájukkal, szokásaikkal és persze Kenyával…”

„Czellahó László vagyok, 27 éves, mérnök, programozó. Szabadidőmben szeretek nyelveket tanulni, idegen kultúrákkal ismerkedni, bejárni a világot. A barátnőmmel együtt találtunk rá a Taita Alapítványra, akik egy kenyai árvaházat támogatnak Burában, egy nemzeti parkokkal körbeölelt apró kis hegyi faluban. 3 fantasztikus hónapot töltöttünk Afrikában, ami alatt az önkénteskedés mellett bejártuk Kenya nagy részét, Nairobitól kezdve az Indiai-óceán partjáig. 2000-ben diplomáztam az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de azóta is folyamatosan tanulok, olvasok. Az utazásaimra mindig felkészülök, és eltervezem, hogy mit akarok megnézni. Három évet éltem az iszlám világában, és 13 főleg muzulmánok lakta országban jártam, de Kínában is sok muzulmán él. Ha nem utazok, akkor tanítok, újságoknak írok, és előadásokat tartok.”

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; ­1/375-6249

Belépő: 500 Ft

___________________

Borvirág Borklub – Bacchus tölt poharat…

Vendég: Cardium-Kovács pince, Tök, Etyeki-borvidék

2019. október 29., kedd, 19.00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

___________________

CsokiJó – csoki kóstolóval

Vendég: Demeter család – Demeter Chocolate

2019. október 30., szerda, 18 óra

Beszélgetések a csokoládé szerelmeseivel.

A Demeter Chocolate egy családi vállalkozás, amely prémium kategóriás csokoládé termékeket gyárt, azzal a céllal, hogy a mindenki számára elérhetővé tegyék a finom desszerteket, csokoládékat, bonbonokat. Csokoládéikat saját üzemükben, kézzel készítik és csomagolják.

A Demeter Chocolate Kft.-t 2012-ben alapították.

A termékpalettán az első időkben csak liofilizált gyümölcsökkel szórt táblás csokoládé és néhány bonbon szerepelt. A későbbiekben kibővítették választékukat ízesített csokoládékkal, szezonális termékekkel (pl. kézműves szaloncukor, húsvéti tojás), illetve még több bonbonnal. Csokijaik több nagy nemzetközi (Great Taste, International Chocolate Awards) és hazai (Magyar Kézműves Remek) versenyen is előkelő helyezést értek el. De ennél sokkal fontosabb számukra az a sok pozitív és elégedett vásárlói visszajelzés, amit kapnak nap mint nap, mert ez inspirálja a családot, hogy magas minőségben, prémium termékeket adhassanak.

Jeligéjük: “Aki a finom csokoládét szereti, rossz ember nem lehet!”

A beszélgetést Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre múzeumigazgató vezeti.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft  (A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.)

SZÍNHÁZ

Edith és a férfiak: Élte vagy énekelte? A sanzonok válaszolnak.

Francia sanzon est Edith Piaf legszebb szerelmes dalaiból

2019. október 26., szombat, 19.00

Életét úgy élte, ahogy a leghíresebb sanzonja szól: Nem, nem bánok semmit sem (Non, je ne regretterien). Ahogyan énekelt, az ég kinyílott, a Nap felragyogott, a háborgó óceánok lecsillapodtak.

„A végtelenség áradt dalából, a szerelem teljessége, amely egyszerre káprázat és valóság, kaland és megnyugvás, önzés és önfeláldozás, testi vágy és lelki megtérés, szentség és örvény. Élte is, vagy csak énekelte? Beteljesítette, vagy csak vágyódott rá? A megvalósulás volt a lényeg számára, vagy az örök sóvárgás?” /Szegő András/

Énekel: Barna Zsuzsanna

„Tizenöt éve szerettem bele a francia sanzonokba. Azóta énekelem őket párizsi kávéházakban, francia hajókon.”

(Elismerések: 2010. Francia Intézet: Francia Sanzonverseny III. hely; 2012. Krakkó: Concours Internationale de la Chanson, Grand Prix Edith Piaf /a francia zsűri nagydíja/)

Harmonikán kísér: Keresztes Sándor Kristóf

(Elismerések: 2014. Paks: Nemzetközi Harmonikaverseny, II.hely; 2016. Belgorod: Nemzetközi Harmonikaverseny, II.hely)

„A Zeneakadémián végeztem művész mesterszakon. Jelenleg zenészként játszom az Operettszínházban, illetve egy zeneiskolában tanítok.”

Próza: Gyorgyev Bránimír színész, előadó

A koncert időtartama: 70 perc

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

vagy

Kiss Gabi – kissgabi1970@gmail.com; 70/281-1178

Belépő: 2.500 Ft  

FILM

Nyugdíjas Filmklub

2019. október 1., 8., 15., 22., 29., 11.00 órakor és 14.00 órakor

Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.

  • október 1.:    Egy magyar nábob (1966, 93′, r.: Várkonyi Zoltán)
  • október 8.:    Kárpáthy Zoltán (1966, 858′, r.: Várkonyi Zoltán
  • október 15.:  Mici néni két élete (1962, 83′, r.: Mamcserov Frigyes)
  • október 22.: Éjfélkor (1957, 91′, r.: Révész György)
  • október 29.: Afrikai vőlegény (1944, 88′, r.: Balogh István)

Belépő: 500 Ft; 4+1 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

CSALÁDI

Őszi Játékfesztivál

2019. október 12., szombat, 10.00-18.00

A nagy sikerre való tekintettel ismét egész napos játékfesztivált rendez az homoludens.hu Egyesület és az MKVM!

Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várunk minden játszani vágyó kicsit és nagyot egyaránt! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását. Aki játszik, nyerhet is: kétszer tartunk ajándéksorsolást! Ki szeretnéd nyújtóztatni lábaidat? Akkor próbáld ki dobójátékainkat, vagy óriás fajátékainkat!  Ha nem csak játszanál, kézműves játékokat is készíthetsz, vagy papírhajtogatást tanulhatsz, papírrepülőddel versenyezhetsz! Akár hozod barátaidat, családodat, akár itt szerzel új játszótársakat, biztosak vagyunk abban, hogy jó hangulatban telnek majd az órák!

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület.

A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni. III. kerületi lakosok számára ingyenes a belépés.

___________________

Ősz a Krúdy-negyedben

2019. október 20., vasárnap, 10.00 – 21.00

Múzeumunk a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Ősz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Kiállítások, tárlatvezetések, kártyás programok, gasztronómiai foglalkozás, fiáker utazás és számos más program várja a Krúdy-negyedbe látogatókat. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók, a programokon való részvétel szintén ingyenes.

10.00-18.00 között a Krúdy-negyed utcáin: Fiákeres utazás

Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe, hogy Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével láthassa! Indulás folyamatosan a múzeum épülete elől.

10.00-17.00 között a múzeum épületében:

Játék az időn át

Berendezett úri szalonunk sarkában a Mare Temporis játékai időutazásra hívnak minket a kártyázás történetének izgalmas, mulatságos, és sokszor megdöbbentő világába.

Csaló ujjak iskolája

Bárki tanulhat izgalmas kártyatrükköket pár perc alatt is. Most belekóstolhatnak a tudományba, mely az első tréfás kedvű játékossal kezdődött, és napjainkra mesteri bűvészetté vált.

Kártyabarlang

Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a homoludens.hu Egyesület játékmesterei. Modern kártyajátékok tanítása, különleges mini- és óriás kártyák, kártyajáték-, kártyavár építési- és kártyalap hajítási versenyek.

Süsd ki magad!

Kártyakiállításunktól megihletve kártya alakú kekszet formázunk, majd sütés után csoki írókázással díszítjük.

11.00 és 15.00-kor: Tárlatvezetés* a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandókiállításban Balogh Ádám muzeológussal.

13.00 és 16.00-kor: Tárlatvezetés* a Szerencsés lapjárást! 150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár című időszakikiállításban Németh Ádám múzeumpedagógussal.

*A tárlatvezetések regisztrációhoz kötöttek: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes.

Az Ősz a Krúdy-negyedben társrendezői: Óbudai Társaskör, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbudai Népzenei Iskola

Bővebb információ és további programok: www.obudaitarsaskor.hu/index.php/hu/component/jem/event/39185-osz-a-krudy-negyedben

Támogató: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

Kockás abrosz, Krúdy-fröccs

2019. október 5., szombat, 10.00-11.30

Óbudai történeti sétánkon Krúdy korabeli vendéglőket járunk sorra. A Kéhlik, Prószok és más híres vendéglős családok mellett, kiderül, mi a „snapszer” leves. És láthatjuk a ma is virágzó leandereket és a gyönyörű gesztenyefákat… A sétát Németh Ádám múzeumpedagógus vezeti.

A séta kb. 90 perces, a múzeum épületéből indul, és Óbuda főterén ér véget.

Belépő: 1.200 Ft

Regisztráció szükséges: nemeth.adam.mkvm@gmail.com; 1/375-6249

___________________

A lámpás én vagyok

Tanárok napja

2019. október 22., kedd, 16.00-18.00

(pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak)

Az érdeklődő pedagógusok megismerkedhetnek a kicsik és nagyok számára egyaránt tartott pályaorientációs foglalkozásainkkal (kereskedelmi, vendéglátós és turisztikai szakmák témakörében), illetve a Digitális Téma héten már tesztelt okoseszközös felfedező játékainkkal.

Regisztráció szükséges: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com; 1/375-6249

A belépés díjtalan.

___________________

 „Nyitott ajtó” – Pincétől a padlásig

A Limestől a kockás abroszig

2019. október 26., szombat, 10.00-11.00

A Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket!

A múzeum épületének történetét bemutató sétát Németh Ádám múzeumpedagógus vezeti.

A séta kb. 60 perces.

Regisztráció szükséges: nemeth.adam.mkvm@gmail.com; 1/375-6249

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

___________________

Szubjektív tárlatvezetések a Füstölgéseink című időszaki kiállításban

2019. október 5., szombat, 16.00

Szívás a szívás – Dobos Dóra biológus-egészségügyi mérnök

Miért olyan jó cigizni? Miért rossz? Rászokunk, leszokunk, visszaszokunk. De miért szokunk rá?  És milyen kilátásaink vannak, ha nem szokunk le? Megoldás lehet a nikotintapasz vagy az elektromos cigaretta? Hogyan hat környezetünkre a sok eldobált csikk és kieregetett füst? Jobban járnánk, ha pipáznánk? Ezekre a kérdésekre kísérlünk meg válaszokat találni Dobos Dóra biológus-egészségügyi mérnökkel.

Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

2019. október 12., szombat, 16.00

Dávid, Dennis Musimbe – humorista (stand-up comedy), Dumaszínház

Musimbe Dávid Dennis a Dumaszínház humoristája, civilben ipari wc papírt értékesít. Sűrűn jár múzeumba, attól függ, persze, mikor fogynak ki a papírból megint.
Örök naiv és optimista, kicsit talán hedonista, szereti az életet. Ha több papír fogyna, pénze is lenne, félretett…

Füstölgéseink című kiállítás a valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ad ízelítőt, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.

Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

2019. október 19., szombat, 16.00

Tóth József „Füles” – a magyar reklámfotózás legendája

Tóth József Füles a magyar reklámfotózás megkerülhetetlen alakja. Profizmusának, úttörő ötleteinek és látásmódjának köszönhetően hosszú éveken át bizonyította, hogy helye van a szakmában. Tehetségéhez szórakoztató egyéniség és humor is társul, mellyel hamar a társaság középpontjába kerül, és mindenkit levesz a lábáról.

Füstölgéseink című kiállítás a valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ad ízelítőt, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.

Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

2019. október 26., szombat, 16.00

Vörösváry Ákos, az Első Magyar Látványtár művészeti vezetője

A rendhagyó tárlatvezetés szubjektivitása garantált a „Füstölgéseink” című kiállításon.
55 éve az apa – Vörösváry László – által alapított, majd 25 éven át épített pipagyűjtemény továbbfejlesztését fia, Vörösváry Ákos végzi immár 30 esztendeje az Első Magyar Látványtár kebelén belül. A legnagyobb ritkaság és mindnyájunk szerencséje, ha egy gyűjtemény folytatóra talál, s nem bomlik elemeire.

Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

___________________

Múzeumi Szünidőző – Programok az őszi szünetre

2019. október 29., kedd, 10.00-12.00

Fedezzük fel! – Világkonyha 1.

Ismerjük meg a fűszerek útját! Készítsünk fűszerkeveréket és süssünk vele fűszeres lepényt!

2019. október 30., szerda, 10.00-12.00

Fedezzük fel! – Világkonyha 2.

Áldozat vagy élvezet? – Az ostyasütés útjai térben és időben

Roppanós és édes? Réteges és krémes: Svájci talán német? Szögletes vagy kerek? Holipni vagy nápolyi? De belga is lehet? Sós, köményes, sajtos? Vagy akár fagylaltos?

2019. október 31., csütörtök, 10.00-12.00

Fedezzük fel! – Világkonyha 3.

Jólesik a szeles ősi napokon a forró csokoládé. Főzzünk együtt mexikói/azték  csokoládét kukorica sziruppal, chilivel! Készítsünk belőle”szuper csokoládét”, ízesítsük együtt levendulával, vaníliával, fahéjjal, ánizzsal, szerecsendióval, ahogy Európában variálták, vagy díszítsük pillecukorral, ahogy mostanában Amerikában teszik.

Belépő: 1.400 Ft / fő / alkalom

Regisztráció: Miszné Korenchy Anikó: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com; 1/375-6249

PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …