Főoldal Hírek Átólzéig Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat

Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,452
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat

 

A Madách Imre Gimnázium gigantikus Budapest anno témájú festménye csupán egy állomása a „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2014″ projektnek. Az ötletgazda Neopaint Alkotócsoport alapítójával, Jankovits Barnabással arról beszélgettünk, mit köszönhetünk eddig a programnak és mi vár még ránk és a VII. kerületi tűzfalakra. 
 

„Szemet szúrt, hogy a belvárosban mennyi elhanyagolt tűzfal van és megkerestük a kerületet a program ötletével. Persze már akkor sem mentünk üres kézzel, előtte két ingyenes projektet készítettünk, referenciaként” – meséli a kezdetekről Jankovits Barnabás. „Ez a két korábbi projektünk a Kazinczy és a Király utca sarkán, a játszótérnél álló tűzfal dekorációja és a Lágymányosi-hídnál található Nemzet színészei portrésorozat volt. Addigra már mind a kettő turistalátványossággá vált, és el tudtuk mondani, hogy a helyiek is szeretik.”

A Neopaint csoport azóta festett már arany csapatra emlékező újságkivágást a Rumbach Sebestyén utcában, amely 1000 négyzetméterével, portréképeivel, a híres 6:3-a meccsből kiemelt momentumával az ország legnagyobb, egybefüggő dekorált falfelülete lett; készítettek szabómestereknek tisztelgő varrónő portrét az Akácfa utcában, de az ő munkájuk a legpestibb utcára emlékeztető lámpaoszlop-festmény is az egyik Király utcai falon.

„A tervezésben szabad kezet kapunk, de ügyelnünk kell a műemlék-környezet megóvására.  Túl színes és absztrakt minták itt nem állják meg a helyüket, ezért úgy válogatunk, hogy a képek illeszkedjenek a környezetbe, Budapest, vagy az ország történelmébe. A VII. egy nagyon színes, összetett kerület. Fontos, hogy ami ide kerül, az mindenkinek elfogadható legyen.”

 


Kép: Neopaint.hu | Forrás: neopaint.hu

 

 

A festés persze nem egyszerű, a munkák elkészítése gyakran napokig tartó, állványozást, szállítást és hatalmas, kézzel vágott sablonok felhelyezését igényeli. A lakók kezdetben kissé bizonytalanok voltak, Jankovits Barnabás azonban úgy látja, mára megnyugodtak a kedélyek. „Az emberek ismerik a munkáinkat és inkább örülnek, érdeklődnek, ha megérkezünk.”

 

 

Barnabásék esetében a festés ráadásul nem csupán azt jelenti, hogy képet rajzolnak a ház falára. „Sokszor olyan falfelületeket újítunk meg, amelyek évek óta pusztulnak. A festés előtt alapozunk, vakolunk, maga a kép pedig ugyanazzal a festékkel készül, mint amilyennel a házat is festették, tehát az eredmény nagyon tartós. Tényleg teljes rehabilitáció folyik.”

 

Az öttagú Neopaint gyerekkori barátokból lett tűzfal rehabilitáló, dekorációs falfestményeket készítő csapat. „Egy baráti körből jöttünk, 15 éve van jelen az életünkben. Itthon a tűzfal festést a nulláról kellett elkezdeni. Azt, hogy ez a célunk, már nagyjából 10 éve tudjuk, a pontos megvalósítás 3-4 éve alakult ki. Én előtte például rendezvények, graffiti versenyek szervezésével, kiállításokkal foglalkoztam, de a csapatban vannak tervezőgrafikusok, vizuális ágazattal foglalkozó szakemberek is.”

 

Még alig száradt meg a festék a Madách Gimnázium falán, a Rumbach Sebestyén utcában már kezdődött is a munka. „7-8 tűzfalat szeretnénk megszépíteni az idén, ebből eddig az első készült el. A munkát az őszi szezonig, novemberig tudjuk folytatni. Most fejezünk be egy Rumbach Sebestyén utcai festést, ezután a Wesselényi utcában is lesz egy projektünk, a Klauzál utcában pedig a Lengyel Intézettel együttműködésben a lengyel-magyar barátságról készül majd dekoráció.”

 

„A VII. kerületi együttműködésünk jó példa arra, hogy egy önkormányzat, egy civil szervezet és egy multi cég is együtt tud működni. A Trilak festékgyár az első festés óta mögöttünk áll, nélkülük egy projekt sem valósult volna meg. A kerület adott egy lehetőséget, mert jónak találta az ötletünket. Azóta pedig sorra jelentkeznek a házak, az oktatási intézmények, hogy fessük meg az ő rossz állapotú falfelületeiket is. Azt reméljük, ezt a jó példát vihetjük tovább Budapesten és szeretnénk eljutni más, további városokat is.”

 

Forrás: itthon.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…