Főoldal Hírek Átólzéig KSH: novemberben sem lankadt a turizmus

KSH: novemberben sem lankadt a turizmus

6 perc átlagos olvasási idő
0
713
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett legfrissebb mutatói alapján a turizmus jó teljesítménye novemberben is folytatódott. Magyarország népszerű úticél volt mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében. Tovább nőtt a vendégforgalom és töretlen az ágazat bevételeinek növekedése is a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A tavalyi év első 11 havi adatai alapján várhatóan 2019 a korábbi turisztikai rekordéveket is felülmúlja.

2019 első tizenegy hónapjában tovább nőtt a vendégek száma Magyarországon, november végére megközelítette a 12 milliót, ami 1,6 százalékos növekedést jelent 2018 azonos időszakához képest. Kedvező képet mutatnak az összesített 2019. január-novemberi bevételi adatok is, 8,6 százalékos növekedés jellemzi a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételét és 8,3 százalékos az emelkedés a szálláshelyi összbevételek esetében is. A SZÉP-kártya felhasználás a kereskedelmi szálláshelyeken 2019 első tizenegy hónapjában 27,6 milliárd forint volt.

Tavaly novemberben a külföldi vendégek száma jelentősen, 6,6 százalékkal emelkedett, akik 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban. A belföldi vendégforgalom 473 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakaszám pedig 1 millió volt 2018 azonos időszakához képest. Továbbra is kiegyensúlyozott a megoszlás a külföldi és a belföldi vendég, illetve vendégéjszakaszám esetében, mi magyarok ugyanúgy kivesszük a részünket a turisztikai forgalom alakulásából. Mindezekhez nagyban hozzájárul a folyamatosan erősödő SZÉP-kártya forgalom, amely 63,1 százalékos növekedést mutatott tavaly novemberben a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A top 10 küldőpiac közül hét esetében emelkedtek a vendégéjszakaszámok 2019 első 11 hónapjában. A legnagyobb bővülés a Romániából (+8,0 százalék) és az Egyesült Királyságból (+3,9 százalék) érkezőknél volt megfigyelhető. Havi szinten kiemelkedő mértékű az Ukrajnából (+34,4 százalék), Izraelből (+31,3 százalék), Kínából (+30,9 százalék) és Lengyelországból (+18,8 százalék) érkezők vendégéjszakaszámának növekedése.

A magyar turizmus 2010 óta folyamatosan erősödik. Ez az eredmény köszönhető többek között az ágazati fejlesztéseknek, a szektort érintő digitalizációnak, továbbá annak, hogy évről-évre több külföldi keresi fel a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországot, valamint egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy üdülésre költsön.

 OPH/MTÜ Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…