Főoldal Hírek Színes KSH: februárban is kétszámjegyű növekedést regisztrált az idegenforgalom

KSH: februárban is kétszámjegyű növekedést regisztrált az idegenforgalom

6 perc átlagos olvasási idő
0
990
 ehaccp_topbanner3.jpg

KSH: februárban is kétszámjegyű növekedést regisztrált az idegenforgalom
 

    A külföldiek 12,7, a belföldi turisták 10,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el februárban a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák száma ezzel 11,6 százalékkal nőtt – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Februárban 11,3 százalékkal több, 273 ezer külföldi vendég töltött 671 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma mind a kilenc turisztikai régióban emelkedett.

     A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából – érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 5,4, 9,6 és 10 százalékkal emelkedett.

     A belföldi vendégek száma 11,4 százalékkal 322 ezerre nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 674 ezret. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom Közép-Dunántúl kivételével valamennyi idegenforgalmi régióban nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest.

    A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 21 milliárd forint volt, 11,0 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 14 százalékkal 11 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,7 százalékkal 5 milliárd forintra, az egyéb bevételek 11 százalékkal szintén 5 milliárd forintra emelkedtek. 

    A szobafoglaltság aránya 2,5 százalékponttal, 44,7 százalékosra javult.

    Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 22 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1641 egység fogadott el pihenőkártyát, 924 millió forint értékben.

    Az év első két hónapjában a szálláshelyek 8,8 százalékkal több, 2 millió 610 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

    A külföldi vendégek 9,2 százalékkal több, 1 millió 315 ezer, a belföldi vendégek 8,4 százalékkal több, 1 millió 294 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

    A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 7,3 százalékkal több, 42,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-februárban.

     A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,7 százalékponttal, 41,8 százalékra emelkedett. 

          A SZÉP- kártya felhasználási értéke 21 százalékkal nőtt, a vendégek 1 milliárd 811 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel az év első két hónapjában.

    Február végén a Magyarországon működő egységek száma 1,6 százalékkal magasabb, 2324 volt, a kiadható férőhelyek száma 3,4 százalékkal 201 ezerre bővült.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …