Főoldal Hírek Színes KSH: februárban is kétszámjegyű növekedést regisztrált az idegenforgalom

KSH: februárban is kétszámjegyű növekedést regisztrált az idegenforgalom

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,138
 ehaccp_topbanner3.jpg

KSH: februárban is kétszámjegyű növekedést regisztrált az idegenforgalom
 

    A külföldiek 12,7, a belföldi turisták 10,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el februárban a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák száma ezzel 11,6 százalékkal nőtt – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Februárban 11,3 százalékkal több, 273 ezer külföldi vendég töltött 671 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma mind a kilenc turisztikai régióban emelkedett.

     A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából – érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 5,4, 9,6 és 10 százalékkal emelkedett.

     A belföldi vendégek száma 11,4 százalékkal 322 ezerre nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 674 ezret. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom Közép-Dunántúl kivételével valamennyi idegenforgalmi régióban nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest.

    A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 21 milliárd forint volt, 11,0 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 14 százalékkal 11 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 4,7 százalékkal 5 milliárd forintra, az egyéb bevételek 11 százalékkal szintén 5 milliárd forintra emelkedtek. 

    A szobafoglaltság aránya 2,5 százalékponttal, 44,7 százalékosra javult.

    Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 22 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1641 egység fogadott el pihenőkártyát, 924 millió forint értékben.

    Az év első két hónapjában a szálláshelyek 8,8 százalékkal több, 2 millió 610 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

    A külföldi vendégek 9,2 százalékkal több, 1 millió 315 ezer, a belföldi vendégek 8,4 százalékkal több, 1 millió 294 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

    A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 7,3 százalékkal több, 42,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-februárban.

     A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,7 százalékponttal, 41,8 százalékra emelkedett. 

          A SZÉP- kártya felhasználási értéke 21 százalékkal nőtt, a vendégek 1 milliárd 811 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel az év első két hónapjában.

    Február végén a Magyarországon működő egységek száma 1,6 százalékkal magasabb, 2324 volt, a kiadható férőhelyek száma 3,4 százalékkal 201 ezerre bővült.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…