Főoldal Hírek Kultúra Kortárs Zenei Napok üdvözlik a tavaszt Pécsett

Kortárs Zenei Napok üdvözlik a tavaszt Pécsett

12 perc átlagos olvasási idő
0
1,182
 ehaccp_topbanner3.jpg

Eredeti kompozíciók, egy bécsi klasszikus szerző művének újragondolása, zenében megfogalmazott örök emberi kérdésekre adott 21. századi válaszok szólalnak meg fiatal muzsikusok által március 24–25. között Pécsett, a Kortárs Zenei Napokon.

Nagyböjti elcsendesedésre és egyben másfélszáz évet átívelő zenei utazásra hív a Hét szó című előadás, mely Joseph Haydn Krisztus hét szava a Keresztfán című művének újragondolása a Classicus Quartet előadásban. A különleges miliőjű pécsi Püspöki Palota Díszterme március 24-én, pénteken este 18 órától izgalmas zenei alkotóműhellyé alakul át. Hét tehetséges, fiatal magyar zeneszerző – Balogh Máté, Tornyai Péter, Horváth Márton Levente, Dargay Marcell, Kedves Csanád, Sándor László és Laczkó Bálint – kortárs kommentárokkal kiegészített munkája bemutatja, miként viszonyulnak a szerzők egy közel 230 évvel ezelőtt született zenei szöveghez. Reflexióik nemcsak a közvetlen zenei kontextusaikhoz illeszkednek szervesen, hanem a mű egészét átszövő, rejtett analógiák mentén is összetartoznak.

A Filharmónia Magyarország által megálmodott program nagyböjti áhítatra és tavaszi örömzenére egyaránt lehetőséget ad. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója, orgonaművész kiemelte: „Cégünk nemcsak a fiatal művészek, köztük a komponisták tehetségének kibontakoztatásában elkötelezett. A kortárs zeneművészet egyedi, újszerű áramlatainak bemutatása is a feladatunk.” Ennek jegyében március 25-én, szombaton 19 órától a Zsolnay Kulturális Negyed Apostolos termében Tavaszi zene füleinknek címmel a legismertebb 20. századi magyar zeneszerzők – Bartók, Ligeti, Kurtág, Eötvös – művei előtt tiszteleg Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész. A műsorban egy-egy kompozíciójával szerepel Orbán György és Dubrovay László: művészetükben egyedi módon ötvöződik a hagyományok ápolása és az újítás iránti igény. A tavasz újjászületést ünneplő időszakának hangulatát visszhangzó zongora és klarinét kettős a művészi megoldások sokszínűségének bemutatására törekszik. A művek közötti ismeretterjesztő átvezetések (a művészek tolmácsolásában), összetettebb képet nyújtanak a zenék hátteréről és biztosítékot jelentenek a zenét kedvelő publikum számára a művek mélyrehatóbb megismerésére.

A Filharmónia Magyarország ifjúsági programjaiba is beépíti a kortárs zenei nevelést. A Kortárs Zenei Napokon belül Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére két pécsi gimnázium diákjai interaktív koncerten találkozhatnak új zenei hangzásokkal. Március 24-én Oláh Dezső: Kodály a’la Trio előadásán a fiataloknak lehetősége nyílik saját kreativitásuk megmutatására. A kodályi témákra íródó szerzemények egyben tisztelgést is kifejeznek Kodály munkássága és zenei szelleme előtt.

A Kortárs Zenei Napokat követően, március 26-án, vasárnap 11 órától a pécsi Zsolnay Negyed E78-as Panorámatermében az EGT Alapok támogatásával megvalósuló Korunk zenéje – Zene lábainknak! módszertani projekt workshopjának nyilvános zárókoncertjén fiatal zene- tánc- és drámapedagógusok, művészek a tavaly októberben indult pedagógiai kísérlet tanórán is alkalmazható módszertárából adnak ízelítőt, mely a klasszikus zene és a kortárs táncművészet élményközpontú befogadására ad majd lehetőséget tanárnak és gyermeknek egyaránt.

A Kortárs Zenei Napok Hét szó és Tavaszi zene füleinknek hangversenyére jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., telefon: 06 72 310 539) és a www.jegymester.hu oldalon.

További információ a Filharmónia oldalán található.

 

OPH/Filharmónia Magyarország Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…