Főoldal Hírek Kultúra Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel

Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,474
 ehaccp_topbanner3.jpg

Idén is megrendezik a Klebelsberg Kuno Hét elnevezésű programsorozatot, amelyen november 9. és 16. között tárlatokkal, koncertekkel, gálaműsorral és színházi előadással várják a közönséget a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész (1925-2006) emlékkiállításával és Kerényi Zoltán Ablak a múltra című fotókiállításával nyílik november 9-én a Klebelsberg Kuno Hét. Másnap Czaga Viktória helytörténész könyvbemutató előadást tart Pesthidegkút hősi emlékműve címmel – közölte az intézmény az MTI-vel.

November 11-én Klebelsberg Kuno szobránál emlékeznek a kultuszminiszterre, majd este átadják a Klebelsberg Kuno-díjat. A gálaműsorban közreműködik Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, valamint a Csillagszemű Táncegyüttes.

A Hubay Jenő Társaság művészei, Szecsődi Ferenc és Csévi Flóra (hegedű), Kökényessy Zoltán (brácsa) és Kassai István (zongora), valamint a Tóth Aladár Zeneiskola növendékei mások mellett Hubay Jenő, Bartók Béla és Liszt Ferenc műveit adják elő november 12-én, zongorán közreműködik Szentpéteri Gabriella.

A Pesthidegkút Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Emléktársaság szervezésében az Uli, a cseléd, avagy András, a szolgalegény című film magyarországi díszbemutatója várja a közönséget november 13-án. Ezen a napon tartják a Klebelsberg Kuno Emléktársaság közgyűlését is.

Másnap a Kassai Thália Színház előadásában Moliere Mizantróp című darabja látható, kortárs művészek alkotásaiból nyílik tárlat, valamint az András, a szolgalegény és az ifjú Klebelsberg gróf címmel megjelent kétkötetes könyvből felolvasóestet tartanak a Klebelsberg Kuno Emléktársaság szervezésében.

Tőkés Emese zongoraművész ad koncertet november 15-én az 1956-os forradalom és hőseinek emlékére, az esten Beethoven-, Chopin- és Liszt-művek szólalnak meg.

A programsorozatot Ludmann Mihály művészettörténész Klebelsberg Kuno műpártoló tevékenysége című előadása zárja.

A 141 éve, 1875. november 13-án született gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter születésének évfordulóját évről évre egyhetes műsorfolyammal ünnepli meg a Kultúrkúria. A rendezvény házigazdája Láng Zsolt II. kerületi polgármester, fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 

mti Kép: wikipedia.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…