Főoldal Hírek Átólzéig Kiválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

Kiválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

6 perc átlagos olvasási idő
0
41
 ehaccp_topbanner3.jpg

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.

    Erdős Norbert beszédében felidézte az elmúlt 15 év sikerét, a pálinka nemzetünket autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. Hozzátette, a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás.

    Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómia jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát.

    A korábbi évekhez hasonlóan az idei verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. A 2021-es Nemzeti Pálinkakiválóság Programra 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

    2021-ben az Agrárminisztérium pálinkája címet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája nyerte el. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka – Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat.

    Takács László, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke elmondta: az évek során nagyon sokat változott a verseny, idén is a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerültek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselik az ágazatot. Hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészül majd a Pálinkakiválóságok Könyve 2021 című kiadvány, amelynek bemutatójára előreláthatóan novemberben kerül sor. A könyv elektronikus és nyomtatott formában is elérhető lesz év végére.

MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Keresik a magyarok kedvenc házi süteményeit

Új fejezettel folytatódik a Mit eszik az ország? gasztrofelmérés: itt a nagy sütikörkép!Me…