Főoldal Hírek Átólzéig Kávé nélkül neked sem megy? Megnéztük mi is az igazság a kávé körüli mítoszokról?

Kávé nélkül neked sem megy? Megnéztük mi is az igazság a kávé körüli mítoszokról?

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,071
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kávé nélkül neked sem megy? Megnéztük mi is az igazság a kávé körüli mítoszokról?

 

Becslések szerint a felnőtt lakosság 83 százaléka rendszeresen iszik kávét, legalábbis az Egyesült Államokban. Néhányan úgy gondolják, ez rossz szokás, most azonban leleplezték a kávézás körüli leggyakoribb mítoszokat. A Fox News cikkéből kiderül mindebből mi igaz és mi nem.

 

Az első ilyen mítosz az, hogy a kávé függőséget okoz. Ez egyrészről igaz, másrészről viszont hamis, mindez ugyanis attól függ, mit értünk addikció alatt. Ismert, hogy a kávé koffeint tartalmaz, ami stimulálja az idegrendszert, s bár rendszeres fogyasztása enyhe ‘függőséget’ okozhat, a szakemberek azonban abban egyetértenek, hogy ez semmiképpen sem hasonlítható a drogtól vagy az alkoholtól való függéshez.

Az viszont igaz, hogy a kávé segíti a fogyást, ugyanis a benne lévő koffein 11 százalékkal gyorsítja az anyagcserét. Az viszont már nem igaz, hogy a túl sok kávéfogyasztás növelné a halálozás kockázatát. De mi számít túl soknak? Általánosságban elmondható, hogy a normál mennyiség napi három csésze, nyilván az ennél több kávé ártalmas lehet az egészségre.

 

Az sem igaz, hogy a napközben elfogyasztott kávé megzavarja az éjszakai alvást. A szervezet számára nagyjából négy-öt órát vesz igénybe, míg feldolgozza az elfogyasztott koffeint, ezért egy-két csésze napközbeni elfogyasztása nincs káros hatással az éjszakai pihenésre. Azonban fontos, hogy lefekvés előtt utoljára hat órával igyon kávét.

Az viszont igaz, hogy a kávé segít bizonyos betegségek legyőzésében vagy megelőzésében, mint a vastagbél-vagy a mellrák, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Továbbá a kávé bizonyítottan enyhíti a fejfájást és a depresszió tünetei.

 

 

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…