Főoldal Hírek Átólzéig Kávé nélkül neked sem megy? Megnéztük mi is az igazság a kávé körüli mítoszokról?

Kávé nélkül neked sem megy? Megnéztük mi is az igazság a kávé körüli mítoszokról?

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,112
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kávé nélkül neked sem megy? Megnéztük mi is az igazság a kávé körüli mítoszokról?

 

Becslések szerint a felnőtt lakosság 83 százaléka rendszeresen iszik kávét, legalábbis az Egyesült Államokban. Néhányan úgy gondolják, ez rossz szokás, most azonban leleplezték a kávézás körüli leggyakoribb mítoszokat. A Fox News cikkéből kiderül mindebből mi igaz és mi nem.

 

Az első ilyen mítosz az, hogy a kávé függőséget okoz. Ez egyrészről igaz, másrészről viszont hamis, mindez ugyanis attól függ, mit értünk addikció alatt. Ismert, hogy a kávé koffeint tartalmaz, ami stimulálja az idegrendszert, s bár rendszeres fogyasztása enyhe ‘függőséget’ okozhat, a szakemberek azonban abban egyetértenek, hogy ez semmiképpen sem hasonlítható a drogtól vagy az alkoholtól való függéshez.

Az viszont igaz, hogy a kávé segíti a fogyást, ugyanis a benne lévő koffein 11 százalékkal gyorsítja az anyagcserét. Az viszont már nem igaz, hogy a túl sok kávéfogyasztás növelné a halálozás kockázatát. De mi számít túl soknak? Általánosságban elmondható, hogy a normál mennyiség napi három csésze, nyilván az ennél több kávé ártalmas lehet az egészségre.

 

Az sem igaz, hogy a napközben elfogyasztott kávé megzavarja az éjszakai alvást. A szervezet számára nagyjából négy-öt órát vesz igénybe, míg feldolgozza az elfogyasztott koffeint, ezért egy-két csésze napközbeni elfogyasztása nincs káros hatással az éjszakai pihenésre. Azonban fontos, hogy lefekvés előtt utoljára hat órával igyon kávét.

Az viszont igaz, hogy a kávé segít bizonyos betegségek legyőzésében vagy megelőzésében, mint a vastagbél-vagy a mellrák, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Továbbá a kávé bizonyítottan enyhíti a fejfájást és a depresszió tünetei.

 

 

OrientPress Hírügynökség (OPH) / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…