Főoldal Hírek Utazás Karácsonykor is népszerű úti cél volt Budapest

Karácsonykor is népszerű úti cél volt Budapest

5 perc átlagos olvasási idő
0
958
 ehaccp_topbanner3.jpg

Karácsonykor is népszerű úti cél volt Budapest

 

 
Az ünnepek alatt tovább nőtt a turisztikai forgalom az előzetes adatok szerint, a főváros Európa egyik legkedveltebb úti céljává vált – mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a budapesti Gellért gyógyfürdőben tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.
Figyelemreméltónak nevezte, hogy nemcsak a vendégek száma nőtt, hanem összetétele is kedvezően változott, a jól fizető vendégek irányába mozdult el. Az ünnepek alatt a négy- és ötcsillagos budapesti szállodák foglaltsága 90 százalék felett volt, és vidéken is 60-80 százalék között alakult a mutató – ismertette.

A Turisztikai Világszervezet nemzetközi turizmussal kapcsolatos számai azt jelzik, 2015 különösen jó év volt a magyar turizmus számára – mondta Ruszinkó Ádám. A vendégéjszakák száma várhatóan eléri majd a 25 milliót, a szálláshelyek árbevétele pedig a 350 milliárd forintot. Szavai szerint a közelmúlt terrorcselekményei okoztak bizonytalanságot a nemzetközi turizmusban, elsősorban Nyugat-Európában, Magyarország azonban továbbra is biztonságos úti cél.

Bán Teodóra, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Budapest Kártya és a BFTK Budapestinfo irodák előzetes értékesítési adatai szerint megnőtt azoknak a vendégeknek a száma, akik a karácsonyt és a szilvesztert is Budapesten töltötték. Az adventi időszakban érkező turisták átlagosan 3-5 vendégéjszakát töltöttek Budapesten, Európa több nagyvárosából érkeztek szervezett csoportok az adventi vásárra.

Hozzátette: csúcsot döntöttek a városi programok, a Téli fesztivál keretei között a kiemelkedő látogatottságú három belvárosi adventi vásár turisztikailag vonzóvá tette Budapestet. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt a mértékadó médiumok Európa 10 legszebb adventi vására között jegyezték, a látogatóinak száma megközelítette a félmilliót – ismertette. Az ünnepek alatt a látogatókat a Vörösmarty téren 170, a Városháza parkban 100, a Szent István Bazilikánál közel 200 programmal várták. Budapest a Tripadvisor szavazatai alapján 2015-ben bekerült a legkedveltebb úti célok közé – mondta Bán Teodóra.

 

MTI/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…