Főoldal Hírek Utazás Karácsonykor is népszerű úti cél volt Budapest

Karácsonykor is népszerű úti cél volt Budapest

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,038
 ehaccp_topbanner3.jpg

Karácsonykor is népszerű úti cél volt Budapest

 

 
Az ünnepek alatt tovább nőtt a turisztikai forgalom az előzetes adatok szerint, a főváros Európa egyik legkedveltebb úti céljává vált – mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a budapesti Gellért gyógyfürdőben tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.
Figyelemreméltónak nevezte, hogy nemcsak a vendégek száma nőtt, hanem összetétele is kedvezően változott, a jól fizető vendégek irányába mozdult el. Az ünnepek alatt a négy- és ötcsillagos budapesti szállodák foglaltsága 90 százalék felett volt, és vidéken is 60-80 százalék között alakult a mutató – ismertette.

A Turisztikai Világszervezet nemzetközi turizmussal kapcsolatos számai azt jelzik, 2015 különösen jó év volt a magyar turizmus számára – mondta Ruszinkó Ádám. A vendégéjszakák száma várhatóan eléri majd a 25 milliót, a szálláshelyek árbevétele pedig a 350 milliárd forintot. Szavai szerint a közelmúlt terrorcselekményei okoztak bizonytalanságot a nemzetközi turizmusban, elsősorban Nyugat-Európában, Magyarország azonban továbbra is biztonságos úti cél.

Bán Teodóra, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Budapest Kártya és a BFTK Budapestinfo irodák előzetes értékesítési adatai szerint megnőtt azoknak a vendégeknek a száma, akik a karácsonyt és a szilvesztert is Budapesten töltötték. Az adventi időszakban érkező turisták átlagosan 3-5 vendégéjszakát töltöttek Budapesten, Európa több nagyvárosából érkeztek szervezett csoportok az adventi vásárra.

Hozzátette: csúcsot döntöttek a városi programok, a Téli fesztivál keretei között a kiemelkedő látogatottságú három belvárosi adventi vásár turisztikailag vonzóvá tette Budapestet. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt a mértékadó médiumok Európa 10 legszebb adventi vására között jegyezték, a látogatóinak száma megközelítette a félmilliót – ismertette. Az ünnepek alatt a látogatókat a Vörösmarty téren 170, a Városháza parkban 100, a Szent István Bazilikánál közel 200 programmal várták. Budapest a Tripadvisor szavazatai alapján 2015-ben bekerült a legkedveltebb úti célok közé – mondta Bán Teodóra.

 

MTI/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…