Főoldal Hírek Átólzéig Diétás étrendet is biztosítaniuk kell a menzáknak

Diétás étrendet is biztosítaniuk kell a menzáknak

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,534
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára az óvoda- és iskolakezdés előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tejcukorra érzékeny gyerekek napi rutinjában is lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek részét képezik a diétába beilleszthető és már országszerte elérhető laktózmentes tej- és tejtermékek.

Az egészséges táplálkozáshoz napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell fogyasztani, de sok laktózérzékeny teljesen kiiktatja ezeket az étrendjéből, pedig erre ma már nincs szükség. A családoknak azt is érdemes tudniuk, hogy a szakorvosi igazolással rendelkező gyerekeknek az iskolai menzán kötelező biztosítani a megfelelő diétás étrendet.

A magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent, és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 deciliterrel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)  adatai szerint az óvodások és kisiskolások körében még rosszabb a helyzet: a 4–10 éves gyerekek 35 százaléka a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot. A tejfogyasztás csökkenésének okai között szerepel egyebek mellett az is, hogy egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Pedig a szakértők szerint ez nem helyes.

Tejcukorérzékenyek is fogyaszthatnak tejtermékeket

Magyarországon a szakértői becslések szerint 30 százalék körüli a laktózérzékenység gyakorisága, vagyis 2-3 millió ember érintett kisebb-nagyobb mértékben. Az MDOSZ új Okostányér táplálkozási ajánlása is kiemeli a mindennapos tej- és tejtermékfogyasztást, a szervezet főtitkára pedig külön felhívja erre a szülők figyelmét: „Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy laktózérzékenység esetén se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, az MDOSZ főtitkára.

Az óvoda- és iskolakezdés előtt a laktózérzékeny gyerekek szüleinek érdemes átgondolniuk, hogyan oldják meg a gyerek egész napos étkezését. Nem árt tudni, hogy a 37/2014-es Emmi-rendelet értelmében a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelezően biztosítani kell a laktózmentes diéta betartásához szükséges ételeket. Ehhez be kell mutatni a szakorvos által kiállított igazolást az oktatási intézményben. A szülőknek érdemes átgondolniuk és megtervezniük a gyerek étrendjét a reggelitől a vacsoráig. Ebben segít, hogy ma már a laktózmentes termékek széles köre áll rendelkezésre a különböző napszakokhoz és étkezésekhez. A délutáni edzés vagy különóra utáni uzsonnára például laktózmentes gyümölcsjoghurtot vagy madártejet is csomagolhatnak az iskolás gyereknek.

 

Fotó: Reuters/Lucy Nicholson

 

Hogyan készülnek a laktózmentes tejtermékek?

A laktózmentes tejtermékek a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amit a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát nem hiányzik a tejcukor, hanem bontott állapotban található meg bennük. A szabályozás előírja, hogy akkor nevezhető laktózmentesnek egy termék, ha annak 100 grammjában kevesebb mint 0,1 g tejcukor van.

A laktózérzékenység tünetei

Tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával előfordulhat hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök és hasmenés, amelyek diszkomfort érzetet okoznak. Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

Mi a teendő, ha laktózérzékenységre gyanakszunk?

Fontos tudni, hogy a tünetek sok egyéb problémára is utalhatnak – pl. irritábilis bélszindróma (IBS), érzékenység más élelmiszerekre (például szójaallergia), lisztérzékenység (coeliakia), gyomorgyulladás, bélgyulladás, nőgyógyászati probléma. Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, s ezzel együtt fontos tápanyagokat saját vagy a gyermekünk étrendjéből, forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni arra, hogy hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.

Oph/Pixabay

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

2024-ben is indul a #vadateszem kampány

Manapság attól hangos a média, hogy az energiaválságot hogyan éli túl a turizmus, lesz-e e…