Főoldal Hírek Átólzéig Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket!

Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket!

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,076
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket!

 

(MTI) – A közétkeztetésnek minél nagyobb arányban fel kellene használnia a helyben megtermelt, egészséges mezőgazdasági terményeket – mondta Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott csütörtökön Sarkadon, ahol a polgármesterrel aláírta a Mintamenza programról szóló szakmai együttműködési megállapodást

    Gajda Róbert közölte: a Békés megyei élelmiszerek “talán a legjobb minőségűek az országban”, ezért természetesnek kell lennie, hogy ezeket a terményeket a helyi közétkeztetésben használják fel, “ne kelljen ehhez közbeszerzést kiírni”. Hozzátette: Németországban hosszú ideje ez a gyakorlat.

    Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos örömét fejezte ki, hogy idén hatályba lépett a közétkeztetésről szóló rendelet, amely a 2010-ben indult Mintamenza program harminchét ajánlása közül harmincnégyet előírásként tartalmaz. Ez azért jelentős lépés, mert naponta mintegy kétmillió ember részesül közétkeztetésben, és “egy ország csak akkor lehet sikeres, ha egészséges” – fűzte hozzá.
    Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program gasztronómiai vezető együttműködője elmondta: a kezdeményezéshez országszerte 285 település csatlakozott már, így 900 ezren jutnak egészségesebb ételekhez. Békés megyében 18 település vesz részt a programban.
    Sarkad 2010-ben, az elsők között csatlakozott a Mintamenza programhoz, most magasabb szintre emelik a projektet, jelezve, hogy a város továbbra is elkötelezett a korábban megfogalmazott célkitűzések mellett – mondta Mokán István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.
    A Mintamenza elnevezésű programot 2010-ben Békés megyében indították el, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése katasztrofálisnak minősítette az óvodai és iskolai közétkeztetést.
    Idén lépett hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely különböző életkori csoportokra lebontva meghatározza, hogy a különböző táplálékcsoportokból mennyit kell biztosítani, rögzíti az irányadó tápanyagnormákat és a tiltott élelmiszereket. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által jegyzett rendelet értelmében tilos egyebek mellett szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem kerülhet az asztalra só- és cukortartó (de külön lehet kérni őket), és előírták, hogy 2020-ig legalább tíz százalékkal csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
    Mucsi Gyula tiszti főorvos az MTI kérdésére elmondta: a rendelet végrehajtását csak szeptembertől ellenőrzik, akkortól lehet szankciókkal is kiszabni. (foto: archív  /Kolbe Gábor)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…