Főoldal Hírek Átólzéig Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket!

Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket!

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,116
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

Békési kormánymegbízott: a közétkeztetés használjon minél több helyi terméket!

 

(MTI) – A közétkeztetésnek minél nagyobb arányban fel kellene használnia a helyben megtermelt, egészséges mezőgazdasági terményeket – mondta Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott csütörtökön Sarkadon, ahol a polgármesterrel aláírta a Mintamenza programról szóló szakmai együttműködési megállapodást

    Gajda Róbert közölte: a Békés megyei élelmiszerek “talán a legjobb minőségűek az országban”, ezért természetesnek kell lennie, hogy ezeket a terményeket a helyi közétkeztetésben használják fel, “ne kelljen ehhez közbeszerzést kiírni”. Hozzátette: Németországban hosszú ideje ez a gyakorlat.

    Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos örömét fejezte ki, hogy idén hatályba lépett a közétkeztetésről szóló rendelet, amely a 2010-ben indult Mintamenza program harminchét ajánlása közül harmincnégyet előírásként tartalmaz. Ez azért jelentős lépés, mert naponta mintegy kétmillió ember részesül közétkeztetésben, és “egy ország csak akkor lehet sikeres, ha egészséges” – fűzte hozzá.
    Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program gasztronómiai vezető együttműködője elmondta: a kezdeményezéshez országszerte 285 település csatlakozott már, így 900 ezren jutnak egészségesebb ételekhez. Békés megyében 18 település vesz részt a programban.
    Sarkad 2010-ben, az elsők között csatlakozott a Mintamenza programhoz, most magasabb szintre emelik a projektet, jelezve, hogy a város továbbra is elkötelezett a korábban megfogalmazott célkitűzések mellett – mondta Mokán István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.
    A Mintamenza elnevezésű programot 2010-ben Békés megyében indították el, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése katasztrofálisnak minősítette az óvodai és iskolai közétkeztetést.
    Idén lépett hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely különböző életkori csoportokra lebontva meghatározza, hogy a különböző táplálékcsoportokból mennyit kell biztosítani, rögzíti az irányadó tápanyagnormákat és a tiltott élelmiszereket. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által jegyzett rendelet értelmében tilos egyebek mellett szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem kerülhet az asztalra só- és cukortartó (de külön lehet kérni őket), és előírták, hogy 2020-ig legalább tíz százalékkal csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
    Mucsi Gyula tiszti főorvos az MTI kérdésére elmondta: a rendelet végrehajtását csak szeptembertől ellenőrzik, akkortól lehet szankciókkal is kiszabni. (foto: archív  /Kolbe Gábor)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…