Főoldal Hírek Átólzéig Japán whisky a trónon

Japán whisky a trónon

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,150
 ehaccp_topbanner3.jpg

A köztiszteletben álló brit szakember, Jim Murray 2003 óta jelenteti meg összefoglaló kiadványát, a Jim Murray’s Whisky Bible-t, amely a szakma egyöntetű elismerése mellett rangsorolta a világ legjobb whiskyjeit. A több, mint egy évtized során még nem fordult elő, hogy ne skót whisky került volna a piramis csúcsára. Nos, a derék szakértő nem kevesebb, mint 4500 típust kóstolt végig, hogy a 2015-ös évkönyvet összeállítsa, és hatalmas meglepetésre ezúttal egy japán márka, a Yamazaki Single Malt Sherry 2013 került az élre. A szigetország fenékig issza a keserű poharat, hiszem a dobogó második és harmadik fokát amerikai whiskyk foglalták el.

Murray szerint a skót whiskygyártók belekényelmesedtek az elmúlt évtizedek (évszázadok?) sikereibe és ideje lenne, hogy megrázzák magukat, mert a világ elment mellettük, a régi név fényéből nem lehet már megélniük. A 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, 18 ezer üveggel palackoztak, egy üveg hozzávetőleg 35-40 ezer forintba kerül.

A Kiotó közelében működő Jamazaki főzde a még működő legrégebbi Japánban, 1923-ban hozták létre. Egyik alapítója Takecuru Maszataka volt, aki Skóciában, Glasgowban tanult.

Az eredmények közlésével egyidőben jelentette a BBC, hogy a skót whisky legnagyobb gyártója, a londoni bejegyzésű Diageo Plc. a világszerte gyengülő kereslet miatt egyelőre félreteszi a híres gabonapárlat gyártásának fejlesztési terveit. A cég foglalkozik többek között a Zwack Unicum forgalmazásával is.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…