Főoldal Hírek Átólzéig Japán whisky a trónon

Japán whisky a trónon

3 perc átlagos olvasási idő
0
629
 ehaccp_topbanner3.jpg

A köztiszteletben álló brit szakember, Jim Murray 2003 óta jelenteti meg összefoglaló kiadványát, a Jim Murray’s Whisky Bible-t, amely a szakma egyöntetű elismerése mellett rangsorolta a világ legjobb whiskyjeit. A több, mint egy évtized során még nem fordult elő, hogy ne skót whisky került volna a piramis csúcsára. Nos, a derék szakértő nem kevesebb, mint 4500 típust kóstolt végig, hogy a 2015-ös évkönyvet összeállítsa, és hatalmas meglepetésre ezúttal egy japán márka, a Yamazaki Single Malt Sherry 2013 került az élre. A szigetország fenékig issza a keserű poharat, hiszem a dobogó második és harmadik fokát amerikai whiskyk foglalták el.

Murray szerint a skót whiskygyártók belekényelmesedtek az elmúlt évtizedek (évszázadok?) sikereibe és ideje lenne, hogy megrázzák magukat, mert a világ elment mellettük, a régi név fényéből nem lehet már megélniük. A 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, 18 ezer üveggel palackoztak, egy üveg hozzávetőleg 35-40 ezer forintba kerül.

A Kiotó közelében működő Jamazaki főzde a még működő legrégebbi Japánban, 1923-ban hozták létre. Egyik alapítója Takecuru Maszataka volt, aki Skóciában, Glasgowban tanult.

Az eredmények közlésével egyidőben jelentette a BBC, hogy a skót whisky legnagyobb gyártója, a londoni bejegyzésű Diageo Plc. a világszerte gyengülő kereslet miatt egyelőre félreteszi a híres gabonapárlat gyártásának fejlesztési terveit. A cég foglalkozik többek között a Zwack Unicum forgalmazásával is.

 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…