Főoldal Hírek Kultúra Januárban indul a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program

Januárban indul a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program

8 perc átlagos olvasási idő
0
119
 ehaccp_topbanner3.jpg

Száz nap múlva, január 21-én, a magyar kultúra napja előestéjén kezdődik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program – jelentette be a területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben.

Navracsics Tibor a veszprémi sétálóutcán rendezett programbejelentő kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta: az EKF kezdeményezés alapja megtalálni azokat az értékeket, amelyek összekötik az európaiakat függetlenül attól, hol élnek.

Úgy fogalmazott: Magyarországon Veszprém és térsége tudja a legtöbb „esszenciális európaiságot” felmutatni. A táj szépségétől az itt élők műveltségén keresztül a hagyományokon át ezer szállal kötődik Európához.

Arról is beszélt: különös jelentősége van annak, hogy a magyar kultúra napjának előestéjén kezdődik meg az EKF-program. Ezt szép lehetőségnek nevezte arra, hogy megmutassuk: „úgy vagyunk magyarok, hogy európaiak vagyunk, és úgy vagyunk európaiak, hogy magyarok vagyunk”.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt mondta: az EKF egy város- és közösségépítő program, amely akkor lesz igazán sikeres, ha minden helyi a magáénak érzi.

Már kész a program, de ezt a helyiek tudják élővé tenni – hangoztatta.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója közölte: az elmúlt három évben felkészítették Veszprémet és a régiót a megnövekedett figyelemre a programok és az infrastruktúra területén is.

Parkolókapacitást, szálláshelyeket teremtettek, a kulturális szektorban az online felületeket, kiadványokat és a kiállítótereket is megújították, felkészültek a nemzetközi vendégek fogadására is.

Mike Friderika programfejlesztési igazgató rendezvényeikről elmondta: a régió 116 településének részvételével kétszáznál is több programot, programsorozatot rendeznek.

Országos és nemzetközi partnerségeket is kiépítettek, valamint Európa két másik 2023-as kulturális fővárosával, a romániai Temesvárral és a görög Elefszínával is együttműködnek majd.

Mike Friderika hozzátette: a hagyományos veszprémi és térségi rendezvények is a részét képezik az EKF programnak, de új elemeket is kitaláltak.

Több más program mellett februárban rendezik a tavaly már sikeresen megtartott Holtszezon kortárs irodalmi fesztivált, márciusban a Petőfi-emlékév kap kiemelt szerepet, áprilisban megnyit az Acticity, a májusi Gizella Napokra Veszprém partnervárosaiból is hívnak művészeti produkciókat, a pünkösdi hétvégére pedig mintegy négyezer fiatal európai zenészt várnak Veszprémbe.

Májusban ismét a gyermekeké lesz a Színházkert, míg az egykori Balaton Bútorgyár területén egy több ezer néző befogadására alkalmas rendezvényhelyszínt alakítanak ki.

Jövőre negyedszer ad otthont a térség a Magyar Mozgókép Fesztiválnak, megrendezik a Dalvölgy Kárpát-medencei kórustalálkozót, a zalahalápi elhagyatott bányába fiatal építészeket várnak, Inotán az egykori erőműben audiovizuális programokat rendeznek, ősszel pedig nemzetközi hegedűkészítő-találkozó is színesíti az eseményeket – ismertette Mike Friderika.

A szervezők tájékoztatása szerint a projekteket kilenc klaszterbe – TeszVeszprém, Zene/Város, Élő régió, Törékeny Balaton, Rendhagyó, Hidak, Tükörkép, Jövő idő és Ünnep – sorolták, amelyek több száz saját, és partnereik által szervezett programot vagy programsorozatot tartalmaznak.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…